hirdetés

5 dolog, amit azonnal tegyél meg, ha megharapta kedvencedet egy másik kutya: az állatorvost kérdeztük

László Enikő

2022. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyának és gazdijának egyaránt szörnyű trauma, ha az ebet egy fajtársa megharapja. De fontos, hogy minél előbb és helyesen cselekedj ilyen esetben, ezért dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvos segítségével összeszedtük a legfontosabb teendőket.

hirdetés

A kutyatámadást a szabályok betartásával könnyű lenne megelőzni, hiszen a legtöbb helyen kötelező a póráz használata, illetve futtatóban csak jól szocializált ebek kellenének, hogy legyenek. Arról nem is beszélve, hogy egy ideális világban nem rohangálnak szabadon kutyák, a rossz kerítés vagy a gazda nemtörődömsége miatt. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy egy piros vagy sárga jelzéssel a pórázán lévő kutyához sose engedd oda kedvencedet. Előbbi azt jelenti, hogy tartsa távol magát mindenki az állattól, a sárga pedig azt, hogy az eb félős, szocializálatlan, térre van szüksége. De sajnos sokan nem tartják be a szabályokat, és balesetek mindig előfordulhatnak. Ezért jobb, ha tisztában vagy azzal, mi a teendő, ha kedvencedet megharapja egy másik eb. Reméljük, sosem lesz szükséged erre a tudásra!

Dr. Kovalovszki-Németh Barbara állatorvos mesélt nekünk arról, szerinte mik a legfontosabb lépések, melyeket egy gazdinak meg kell tennie, ha kutyáját megharapta egy másik eb.

1. Válaszd szét őket a lehető legbiztonságosabb módszerrel

Dr. Kovalovszki-Németh Barbara szerint az első lépés, hogy óvatosan, gondosan válaszd szét a kutyákat, ha megtörtént a baj. Nagyon fontos, hogy emberi sérülés ne történjen, ezért puszta kézzel semmi esetre se nyúlj két verekedő kutya közé. Zökkentsd ki valamivel őket, lehetőleg egy hangos hanghatással.

2. Vizsgáld meg kutyád állapotát

Ha sikerült őket szétválasztani, azonnal bizonyosodj meg arról, hogy kutyád nincs-e életveszélyben. Dr. Kovalovszki-Németh Barbara azt tanácsolja, ellenőrizd, nincs-e nehézlégzése, eszméleténél van-e, képes-e megállni lábain.

3. Gyűjts információkat

„Ezt követően a támadó kutya gazdájától a kutya érvényes veszettség oltásáról kell megbizonyosodni” – mondta az állatorvos. Igyekezz minél több információt megtudni a kutyáról és a gazdájáról (már, ha a helyszínen van). Ha nincs oltási könyv, a támadó eb kéthetes megfigyelését rendelheti el az illetékes hatóság. (A kutyákat egyébként kötelező évente veszettség ellen oltatni. Ezzel kedvenced életét mentheted meg!)

„Amennyiben egyértelműen a másik fél a hibás, van, hogy a kezelési költséget neki kell állnia. Ha nem együttműködő a másik fél, rendőrt vagy közterület felügyelőt lehet hívni segítségnek.” – mondta a doktornő.

4. Ha te is megsérültél

„Ha emberi sérülés történik, akkor mindenképp el kell menni a háziorvoshoz vagy az ügyeletes sebészeti ellátó helyre, ahol sérüléstől függően sebtisztítás, antibiotikum, tetanusz vakcina beadása történhet. Az orvosnak hivatalból értesíteni kell a hatóságokat a veszettség gyanúja miatt. Ilyenkor a hatósági állatorvos felkeresi a harapó fél tulajdonosát, bekéri az oltásait és kéthetes megfigyelést ír elő, amely alatt ő kimegy, és megnézi, hogy nem mutatja veszettség tüneteit az állat. Amennyiben a támadó kutya nem rendelkezett oltással vagy annak érvényességi ideje lejárt, a kezelő orvos dönthet a sérült ember vakcinázásának elkezdéséről.” – mondta az állatorvos.

5. További teendők sérüléstől függően: minden esetben indokolt az állatorvosi látogatás

Dr. Kovalovszki-Németh Barbara szerint a harapott sérülést minden esetben fertőzöttnek kell tekinteni, így állatorvosi ellátás mindig javasolt.

„Amennyiben azt látjuk, hogy kutyánk eszméletlen, nehézlégzése vagy nagyon erős vérzése van, amilyen gyorsan csak tudjuk, a legközelebb elérhető állatorvoshoz vigyük” – nyilatkozta a doktornő.

„Kisebb vérzés, sebek esetén helyileg Betadine oldattal fertőtleníthetjük a sebet, majd egy tiszta kötést ráhelyezve mihamarabb (még aznap) vigyük állatorvoshoz a kutyát” – folytatta.

„A sérüléstől függően igyekezzünk kímélni az állatot az állatorvosi vizsgálatig mindenképp. Óvatosan mozgassuk (különösen amennyiben magától nem akar mozogni) lehetnek komolyabb ortopéd neurológiai sérülései is (például gerincsérülés). Amennyiben ezt tapasztaljuk, óvatosan ölben vagy egy pokróc segítségével felemelve szállítsuk.”– tanácsolta Dr. Kovalovszki-Németh Barbara.

„Amint hazaértünk, de még nem vittük orvoshoz, lehetőleg csak inni kapjon, enni ne. Sokszor a fájdalom miatt az ellátáshoz bódítani szükséges, és ezt korlátozza, ha gazdi előtte jól megeteti a nagy izgalom után” – mondta az állatorvos.

„A harapott sebek sokszor mélyre hatolhatnak, és az állat szájában élő baktériumok a szövetekbe jutva komoly gyulladásokat, tályogokat, plegmonét okozhatnak, emiatt harapott sebek esetén szinte minden esetben antibiotikum kúrát kap a sérült állat, még akkor is, ha nem tűnik annyira veszélyesnek a sérülés. Emiatt minden esetben vigyük el egy vizsgálatra, még ha nem tűnik komolynak, akkor is” – folytatta.

Mi történik az állatorvosnál?

„Az állatorvosi ellátást a sérülés milyensége fogja megszabni. Amennyiben nagy területre terjed, esetleg olyan terület sérül (például a szemhéj) vagy testüreg nyílik meg, mindenképpen sebészi ellátás szükséges a megfelelő fertőtlenítést követően. Amennyiben kisebb a baj, ott többnyire az ellátás az alapos sebtisztításból, szükség esetén antibiotikum kúrából és fájdalomcsillapításból tevődik össze. Magát a sebet nem varrjuk, nem zárjuk a fertőzöttsége miatt, így másodlagosan fog majd gyógyulni.” – mondta Dr. Kovalovszki-Németh Barbara.

„Van egy különös és gyakori esete az ilyen baleseteknek, amikor kistestű kutya nagy harci hévvel szembe kerül egy nála jóval nagyobb másik kutyával, aki ha nem is »tépi« szét, csak »kicsit megrázza«. Ezekben az esetekben alakulhat ki elég nagy akut gond, amit a gazdi elsőre a nagy ijedtségben nem is vesz észre, és a kiskutya sem biztos, hogy az első szakaszban olyan szembetűnő tüneteket mutat. Sokszor a mellkasra mért harapások az apró lyukakon át légmellet (pneumothoraxot) alakítanak ki, ami nem sokkal később a légzés és keringés összeomlását fogja okozni. De nem feltétlen közvetlen a verekedés utáni pár percben. Lehet, hogy hazamennek, és majd az állat egyszer csak összeesik. Ilyen esetben, amikor nagyok az erőviszony különbségek, mindenképp azt javaslom, ha látszólag nincs is nagy baj, inkább akkor is vigyék el egy vizsgálatra rögtön, pár órás megfigyelésre állatorvoshoz. Hasonló sérülések lehetnek a belső vérzéseknél is”– mondta az állatorvos.

„Többnyire persze inkább kisebb, felületi sebesülések jönnek létre a fejen, pofatájékon, nyakon, mellső lábakon, de a tályogképződés és a fertőzésveszély miatt inkább szakszerű ellátás javasolt”– mondta Dr. Kovalovszki-Németh Barbara.

állatorvos harapás interjú kutya megsérült kutyaharapás kutyatámadás trauma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink