hirdetés

Ezek a hibák vezetnek a leggyakrabban kutyaharapáshoz

Szénási Szimonetta

2024. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy kutya megharap valakit, annak általában nagy visszhangja van. Ám ilyen esetben nagyon fontos kitérni arra is, mi vezetett a támadáshoz. Az esetek jelentős részében a sebesült hibázott.

hirdetés

Ahogy arról számos alkalommal értekeztünk már, elengedhetetlen, hogy értsük háziállataink testbeszédét. És ez nem csak a gazdák feladata! Hiszen mindenki kapcsolatban áll a velünk élő kedvencekkel, akár az utcán, a parkban, a kerítésen keresztül. És bizony gyakran a kutya jelzéseinek félreértése vagy meg nem értése vezet ahhoz, hogy az eb ilyen vagy olyan okból, de agresszíven lépjen fel. A kutyaharapás már a jéghegy, pontosabban az agressziós létra csúcsa, ahogy ezt az alábbi grafikán is láthatod.

Grafika: Az Én Kutyám; adatok forrása: myanimalcare.org

A harapásig azonban az eb rengeteg jelzést ad, amikkel arra figyelmeztet, hogy neki kellemetlenné vált a szituáció. Vegyük sorra, mi zavarhatja annyira a kutyát, hogy harapással reagáljon.

  1. Védi a területét.
  2. Védi a gazdáját.
  3. Fél, megijedt valamitől.
  4. Fájdalmat okoztak neki. (önvédelem)
  5. Megsértették a személyes terét. (Például meg akarják simogatni.)

Az esetek jelentős részében a kutyaharapás elkerülhető, ha megfelelően közeledsz az állathoz, és tiszteletben tartod annak személyes terét, valamit a területét. Erre nagyon fontos megtanítani a gyerekeket is, ugyanis számos olyan helyzet van, amikor a lelkes apróság csak barátkozni szeretne a kutyussal, de a hirtelen közeledéssel megriasztja. A kutya pedig odakap.

A kutyaharapás elkerülhető

A fenti grafikát érdemes alaposan tanulmányozni, és már a jószág legkisebb jelzésére is megfelelően reagálni. Mennyivel egyszerűbb és biztonságosabb lesz az adott helyzet, ha időben felismered a jeleket!

Már az orr nyalogatása is jelzés: valami zavarja a kutyát
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutyádra is ügyelj!

Ugyanígy nemcsak te, de kedvenced is megsérülhet, ha meggondolatlanul engeded oda egy másik kutyához. Miként alapszabály, hogy más kutyáját csak a gazdájának engedélyével simogatjuk meg (ha feltétlenül szeretnénk; bár nem biztos, hogy erre minden esetben szükség van), úgy azt is meg kell kérdezni, hogy négylábúd közelebb mehet-e. Van, amikor jobb nem ismerkedni, aminek szintén számos oka lehet: a másik eb reaktív, már idős, épp betegségből vagy műtétből lábadozik stb.

Nem minden kutya szeretne barátkozni séta közben

Az pedig egyértelmű, ilyen szempontból is mekkora kockázata van annak – amellett, hogy szinte mindenhol szabályellenes –, ha póráz nélkül viszed sétálni a kutyádat.

Amennyiben megtörténne a baj, ebben a cikkünkben minden fontos tudnivalót részleteztünk a harapott sebek ellátását és kezelését illetően.

agressziós létra harapás kommunikáció kutyaharapás kutyasétáltatás póráz testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!