hirdetés

Ezzel az egyedülálló módszerrel lépnek fel a kutyatámadások ellen

Molnár Enikő

2024. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a kutyák az ember legjobb barátai, sokan a mai napig félreértik a kommunikációjukat, ezzel teret adva az egyébként elkerülhető baleseteknek.

hirdetés

Sajnos minden nap szembe találkozhatunk egy olyan hírrel, amiben arról van szó, hogy egy kutya megsebesített egy embert, és sokszor „látszólag a semmiből támadt”. Nem tagadjuk, bizonyára van, hogy így történik. Ám az is legalább olyan gyakori, hogy az emberek egyszerűen nem ismerik a kutyák testbeszédét és kommunikációját, és teljesen félreértik a helyzetet. Úgy, hogy egyre nő a kutyák száma, és természetesen mindenki minél több helyre szeretné elvinni a kedvencét, fontos, hogy a gazdik megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek az állatokról. Emellett elengedhetetlen, hogy megértsék, mit kommunikál kedvencük, hiszen elsősorban ők a felelősek a kutyájuk viselkedéséért. Ezt felismerve egy angol rendőr a Blue Cross Animal Charity nevű szervezettel együttműködésben tervezett egy online kurzust a felelős állattartás érdekében.

Gyakran provokáció miatt történik a baj

Ezt takarja az online kurzus

A képzés célcsoportját azok a gazdák alkotják, akiknek a kutyája egyszer már okozott enyhébb sérülést. Az alapgondolat az lenne, hogy ahelyett, hogy csak büntetést szabnának ki a gazdákra, oktatást kapjanak. Az oktatás többek közt olyan témákat fed le, mint a gazda felelősségköre, a kutya biztonsága és a kutyák kommunikációja. Az a céljuk, hogy a csökkentsék a balesetek számát azáltal, hogy tájékoztatják a gazdákat, és felszerelik őket a megfelelő tudással.

Tudjuk, hogy a kutyatulajdonosok hiányos ismerete és oktatása (a témában) nagy szerepet játszik a kutyaharapásokban – a kutyák ritkán harapnak provokáció nélkül, így ez az online kurzus segít a kutyatulajdonosoknak felismerni a »kutyák kommunikációs létráját« (agressziós létra), amikor a kutyaharapásokról van szó.

idézte a BBC a rendőr szavait.

Amellett, hogy elkezdték ezt a programot, a gyerekek biztonságáért is tesznek. Egy megelőző, kifejezetten fiataloknak szóló oktatást dolgoztak ki, amivel megtanítják nekik, hogy hogyan értelmezzék egy kutya testbeszédét, és egyáltalán hogyan bánjanak egy kutyával.

Fontos, hogy a gyerekek hamar megtanulják, hogyan kell bánni egy kutyával

A bajt megelőzni kéne

A gyerekek esetében a megelőzés került a középpontba, ám a felnőtteknek tervezett kurzus, ahogyan azt fentebb is írtuk, elsősorban azoknak szánták, akiknek a kutyája már okozott problémát. Már ez is egy jó kezdeményezés, hogy megfelelő tudással látja el az ilyen helyzetbe került gazdikat. Mégis, jobb lenne a megelőzés. Egy olyan program, ami szemléletmódot formál, ami oktat, és ami minden gazdi számára elérhető.

Itthon például 2021-ben elérhetővé vált a Gazdijogsi online képzés. Ennek oktatóanyaga a kutyák anatómiájától kezdve a megfelelő kutya kiválasztásán át egy kutya szükségleteiig számos témát ölel fel. Ide kattintva olvashatod el róla a cikkünket.

baleset felelős állattartás gazdijogsi harapás kommunikáció kutyaharapás kutyaharapás bejelentése oktatás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!