hirdetés

Szakértő mondja el, hogyan mutasd be a kutyának az újszülöttet

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy a kedvencedet ne érje váratlan meglepetés, körültekintően kell eljárnod, amikor hazaérkeztek az újszülöttel.

hirdetés

Sz. Látó Judit, rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentál tréner segítségével korábbi cikkeinkben már elkezdtük körbejárni a kutya és újszülött témáját. Megtudhattuk, hogy nélkülözhetetlen már a várandósság ideje alatt felkészíteni a kedvencünket a pici érkezésére, és egy, a folyamatot segítő lista elkészítéséhez is adtunk tippeket a leendő szülőknek. Cikksorozatunk újabb részében elérkezünk arra a pontra, amikor az újszülöttel hazaérkezünk – a szakértő elmondja, ilyenkor mire kell odafigyelnünk.

A babaszoba legyen tabu

Bár rengeteg bájos videót láthatunk a közösségi médiában arról, hogy a kutya a kicsi szobájában tartózkodik, Sz. Látó Judit nem javasolja, hogy az állatot beengedjük oda, ahol a baba alszik.

Egy gügyögő, kalimpáló baba elragadó látvány, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kutyák számára ez egy nagyon furcsa és szokatlan élőlény. Bármennyire is jól nevelt az állat, bármilyen felkészítést is kapott, időre van szüksége ahhoz, hogy megértse a kicsi szerepét és megszokja a jelenlétét

– hívja fel a figyelmet a szakértő.

Itt ismét fontossá válik a kutya előzetes képzése: időben tanítsuk meg neki az ideiglenesen tiltott zónákat, hogy tudja, az nem az ő területe. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kicsit a kutyával. Ha van egy külön helyiség, ami az eb számára tiltott zóna, illetve a számára is kialakítottunk egy kennelt, ami az ő szobája, feszültség és stressz nélkül el tudjuk szeparálni őket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egy kutya számára a baba az első időkben egy nagyon különös, új élőlény, amit még nem teljesen ért

Legyen akciótervünk

Egy csecsemő érkezésével a feje tetejére áll az addig megszokott világ. A szakértő szerint elengedhetetlen, hogy ahogy a szülők eltervezik a kicsivel kapcsolatos teendőket, úgy legyen arra is terv, hogy a kutyával ki és mikor foglalkozik.

„A pároknak ilyenkor össze kell fogniuk. Ha az anya fáradt, tudja az apa, hogy a sétáltatás és a kutya mentális és fizikai igényeinek kielégítése az ő feladata. Vagy ha az anya érzi úgy, hogy szusszanna egyet, és inkább ő foglalkozna a kutyával, akkor vegye át a férfi a stafétát otthon néhány órára. Természetes, hogy a baba az első, de valakinek a kutyára is figyelnie kell.”

De mi történik, ha ezt nem tudjuk megugrani? Sz. Látó Judit úgy véli, hogy nem szabad a gazdiknak önostorozni, ha úgy érzik, hogy túl sok ez nekik. Ilyenkor ismét remek támaszt nyújthat a megfelelő felkészülés – nevezetesen az, ha van egy B tervünk arra, hogy kit kérhetünk meg, hogy egy kicsit foglalkozzon a kedvencünkkel, vagy adott esetben hová, kihez vihetjük el ideiglenesen a kutyát, amíg egy kicsit összeszedjük magunkat.

Ha előre szoktatjuk a kutyát arra, hogy néha „ottalvós buliba” megy valakihez, akiben megbízik, nem fogja úgy megélni ezt, hogy kirakták otthonról. Viszont sajnos nem ritka eset, hogy egy korábban benti léthez szokott kutyát a baba érkezését követően kitesznek a kertbe, mert ott majd nem lesz láb alatt. Ez egy kutyának sokkal traumatikusabb élmény – hiába marad tulajdonképpen otthon – mint az, ha ideiglenesen máshová kerül, ahol foglalkoznak vele, ahol szeretik, és ahol ő is egy kicsit nyugodtan lehet, gyereksírás nélkül.

Fő az őszinteség

A szakértő szerint ebben a megváltozott helyzetben is az a legfontosabb, hogy merjünk őszinték lenni. Attól nem leszünk rossz gazdik, ha beismerjük, hogy túl sok ez így, és megpróbálunk egy olyan áthidaló megoldást keresni, ami mindannyiunknak komfortos. Az viszont már óriási hiba, ha a a kutyánkat hagyjuk sínylődni, stresszelni, szomorkodni, csak mert nem akarunk tudomást venni a problémáról.

„Merjük kimondani, hogy ha van egy hasfájós, üvöltő kisbabád, ha három napja nem aludtál és örülsz, hogy élsz, akkor nem biztos, hogy türelmes leszel a kutyáddal. Ha ott és akkor ezt felismeri az ember, és megoldást keres, nyert ügye van. De ha egy ilyen szituáció elhatalmasodik, a kutya komoly lelki sérüléseket szenvedhet. Ezek agresszióban, félelemagresszióban, szorongásban és egyéb viselkedésproblémákban nyilvánulhatnak meg. Nem szabad a témát tabuként kezelni, mert attól, hogy nem beszélünk róla, még valós probléma.”

Figyeld a kutyát

A folyamat során elengedhetetlen, hogy állandóan figyeld a kedvencedet és olvass a testbeszédéből. A kutyák mindig a tudtunkra adják, hogy mit szeretnének, mit éreznek, mire lenne igényük. Felelős gazdiként a mi feladatunk, hogy észrevegyük az állat jeleit.

Ha a stressz tünetei jelennek meg, biztosítsuk a kutya számára, hogy félrevonuljon a kenneljébe és egy kicsit pihenhessen. Ha ez nem elégséges, lépjen életbe a B terv. Egy síró baba, egy stresszes szülőpáros és egy ideges kutya sosem jó kombináció.

A család legkisebb tagjának érkezése előtt érdemes a kedvenced képzésében a „néma parancsok” megtanítására is időt fordítanod. A módszer előnyeiről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

csecsemő és kutya felelős állattartás kisbaba kutya nevelése Sz. Látó Judit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!