hirdetés

Így készülj tudatosan a kisbaba érkezésére: praktikus tanács a szakértőtől

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 24 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor új taggal bővül a család, nemcsak a szülők, hanem a kutya élete is teljesen megváltozik. Felelős gazdiként a mi feladatunk, hogy segítsük őt az alkalmazkodásban.

hirdetés

Korábbi cikkünkben Sz. Látó Judit rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentál tréner mesélt nekünk arról, mennyire fontos a kutyák felkészítése már a kisbaba érkezése előtti időszakban. Folytatva a téma kifejtését, a szakértő egy egyszerű, mégis nagyon hatásos módszert mutat arra, miként tehetjük meg az első lépéseket.

Írjunk listát – de csak őszintén!

Amikor az ember nagy fába vágja a fejszéjét – legyen szó az élet bármely területéről –, rendkívül sokat segít a listaírás. Sz. Látó Judit szerint pedig ez a módszer tökéletesen alkalmazható a kutya nevelése során is.

Azt már tudjuk, hogy már a várandósság ideje alatt tréningezni kell a kutyát az új szabályokra – de pontosan mik ezek az új szabályok? Nos azok, amik a listánkon szerepelnek.

„Szedjük össze a gondolatainkat, és írjuk össze, milyen viselkedések zavarnak a kutyával kapcsolatban, illetve mik azok, amik a későbbiekben gondot okozhatnak. Legyünk teljesen őszinték, és egy pillanatig se gondoljuk, hogy kevésbé leszünk jó gazdik, vagy kevésbé szeretjük a kutyánkat azért, mert le merjük írni, ha valami idegesít. Épp ellenkezőleg!

Csak azon a viselkedésen lehet pozitív irányban változtatni, amiről kimondjuk, hogy nincs rendben

– hangsúlyozza a szakértő.

Sz. Látó Judit arra is felhívja a figyelmet, mennyire fontos, hogy a lista úgy készüljön el, hogy a háztartásban élők közösen gyűjtik össze a problémás pontokat. Így biztosíthatjuk, hogy minden nem kívánatos viselkedéssel foglalkozni tudunk.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Tűzzük ki a célokat

Miután az első oszlopban összeírtuk a zavaró vagy a későbbiekben potenciálisan problémás elemeket, a mellette lévőben fogalmazzuk meg, mi a célunk, min szeretnénk változtatni.

„Ha eddig a kutyánk minden hozzánk érkező látogatót hangos ugatással és felugrással üdvözölt, ez a baba hazaérkezését követően gondot okozhat. Jön a védőnő, a gyerekorvos, és tud kellemetlenséget okozni, ha a kutyánk ugrál és hangoskodik. Ha tudjuk, hogy a kutyánknak problémát okoz egy ilyen helyzet, akkor előre le kell szoktatni erről a viselkedésről” – emel ki a szakértő egy konkrét példát.

„Egy kutyának értelmezhetetlen, ha eddig ez nem volt gond, aztán meg hirtelen leszidják. Ugyanazt csinálja, mint eddig – akkor miért baj?

Gondolkodjunk egy kicsit a kutya fejével.

Kérjük szakember segítségét

A listánk hosszúságától és a problémák mértékétől függően szükségünk lehet egy tréner segítségére. Egy szakember ugyanis nemcsak abban tud segíteni, hogy a kívánt célokat hogyan érhetjük el, hanem abban is, hogy az egyes szabályok bevezetése a megfelelő ütemben történjen.

„A baba születésének dátuma pontos határidőt szab meg. Ugyanakkor hiába érezzük úgy, hogy szorít az idő, nem szabad a kutyát leterhelni, mert az kontraproduktív lesz. Egy, a témában megfelelő ismeretekkel rendelkező tréner pontosan látja majd, hogy mennyit bír a kutya, milyen jellegű képzésre nyitott, és mi az az ütemterv, amellyel a lehető leghatékonyabban lehet változást elérni.

A kedvencünk új szokásainak kialakításában óriási segítség, ha eleve rendelkezik a fontos alapképzésekkel. Így még ha nincs is tervben a baba, akkor is érdemes tréningezni az állatot a mindennapjaink könnyebbé tétele érdekében.

A kutyák hamar észreveszik, ha a gazdijuk várandós. De vajon honnan tudják? Ebből a cikkünkből tudományos magyarázatot kaphatsz a kérdésre.

kisbaba kutya és baba kutya és gyerek várandósság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink