hirdetés

Bundás doktorok: így nyugtatják meg a kutyák a műtétre váró gyerekeket

Szénási Szimonetta

2023. március 7 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

A kutyák és a gyerekek kapcsolata minden szinten csodálatos. Ezek a négylábú angyalok ráadásul a kórházakban is rengeteget tesznek a kis betegekért.

hirdetés

A Truróban működő Royal Cornwall kórház nem mindennapi vendégeket fogadott a közelmúltban, akik feladata nem más volt, mint az intézményben ápolt gyerekek lelki támogatása. Köztudott, hogy a segítőkutyák az élet számos területén teszik könnyebbé – sok esetben egyenesen élhetővé, gondoljunk csak a látássérült személyekre, akik kutyájuknak hála önállóságukat kapják vissza –, a mindennapjainkat, ami ezúttal is megerősítést nyert. A műtétre váró vagy abból lábadozó kicsik állapota ugyanis jelentősen javult a szőrös látogatóknak köszönhetően.

Még soha nem tapasztalt hatás

Adrian Quest, a fogyatékossággal élő, illetve autista betegekre szakosodott ápoló elmesélte, hogy a kilencéves Nathan a műtétje után kissé zaklatottan ébredt, ám amikor Raffie nevű segítőkutyája bement hozzá, azonnal megnyugodott. Hangsúlyozta, hogy ez volt az első eset, hogy a kisfiúnak a kórházban nem volt stresszes élménye. Ez pedig hatalmas dolog, hiszen legközelebb a jó tapasztalatok fognak az eszébe jutni, ez pedig megkönnyíti az ellátását.

Nathan édesanyja, Helen egyenesen égi adományként jellemezte a négylábút, aki ennyit segít gyermekének.
– Nathan többnyire nagyon nyugtalan és agresszív tud lenni, sőt hajlamos elszaladni, de Raffie nagyon megnyugtatta őt – mesélte az anyuka.

A felkészülésben és a felépülésben is segítenek

A családtagok és a kórházi személyzet egybehangzóan állítja, hogy a kutyákkal való összebújás segít a mentális problémákkal élő gyerekeknek a műtétekre való felkészülésben, valamint a felépülésben.

Az alábbi angol nyelvű videóban egy kórházi látogatásba pillanthatsz be. Jól látszik, mennyire örülnek a gyerekek a kutyáknak, akik szintén teljesen átadják magukat az élménynek:

A fogorvosnál is jól jöhet a támogatás

A kórházba látogató kutyákat az Assist Dogs Cornwall nevű szervezet biztosította, amelynek alapítója, Shonna Hands rámutatott, hogy a segítőkutyák minden olyan helyzetben nagy támaszt jelentenek, amely félelmet generál a betegekben. Ez lehet egy kórház, de akár a fogorvos is. A négylábúak segítenek legyőzni a szorongást és a negatív érzéseket, megkönnyítve ezzel az ellátást.

autista-segítő kutyák autizmus kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gyerek kutya és gyerekek segítőkutya támogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink