hirdetés

Dr. Rex rendel: gyermekrendelőben támogatja a kutya az oltásra váró gyerekeket

László Enikő

2021. március 13

Dr. Rex, a németjuhász neve biztosan sokak számára ismerősen cseng. Az elbűvölő négylábú egy gyermekorvosi rendelőben tölti mindennapjait gazdájával, Dr. Varga Károllyal és persze a fiatal páciensekkel. Ismerd meg a különleges asszisztens történetét!

hirdetés

A III. kerületi gyermekrendelőbe biztosan sok gyerek szívesen jár. Na nem a szurik miatt, hanem a kedves német juhászkutya, Dr. Rex jóvoltából. A négylábú asszisztens ugyanis napjai minden percét gazdája, Dr. Varga Károly mellett tölti, amíg ő ellátja a pácienseket. Különleges kapcsolat az övék, mindent együtt csinálnak, szinte sehová sem mennek a másik nélkül. Remek példa erre, hogy nemcsak együtt dolgoznak, de már 17 országot látogattak meg közösen.

Rex mellett meg sem kottyan az oltás! /Fotó: Dr. Rex Facebook oldal

Filmbe illő történet az övék

Hét évvel ezelőtt Károly lelki gondokkal küzdött, ami számos egyéb problémát vonzott maga után. Először lélekgyógyásza vetette fel neki, hogy jót tenne egy kutya közelsége. Károly jó ötletnek tartotta, de csak németjuhászt szeretett volna, akit aztán Rexnek nevezhet el. Gyermekkori barátja megígérte neki, hogy szerez egy négylábú társat. A sors úgy hozta, hogy éppen akkoriban kóborolt a Vértes alján egy 10 hónapos németjuhász. Károly tudta, hogy az a kutya tökéletes lesz számára. Rexet elvitték egy menhelyre, ahol már megkezdték képzését. Miután Károly élete újra rendeződni látszott, magához vette új kedvencét. Úgy véli, Rex biztosan hozzájárult ahhoz, hogy nem esett vissza. Rengeteget foglalkozott a kutyával, a nap minden percét együtt töltötték. Így adódott később, hogy Rex a rendelőbe is követte gazdáját.

Dr. Varga Károly és Dr. Rex /Fotó: Dr. Rex Facebook oldal

Dr. Rex rendel

Természetesen a gyerekek egyből kiszúrták, hogy egy kutya van a rendelőben. Károly pedig észrevette, hogy milyen jó hatással van rájuk kedvence közelsége. A gyerekek nyugodtabbak a vizsgálatok, kezelések közben, ha egy aranyos kutya fekszik a közelükben. Dr. Rex el is tereli figyelmüket és kevésbé félnek, hiszen az oltás apró fájdalma után rögtön a németjuhásszal foglalkoznak. A rendelőben egyébként is szeretnének minél barátságosabb környezetet teremteni a gyerekek számára. Dr. Varga Károly például nem visel köpenyt, ezzel is igyekszik közvetlennek mutatkozni.

Fotó: Dr. Rex Facebook oldal

Dr. Rex egyébként nagyon jól tűri a munkát, türelmesen fekszik a padlón, amíg a gyerekek vizsgálata tart. De, ha a kicsik szeretnék, meg is simogathatják a hatalmas németjuhászt, aki már hivatalosan is segítőkutya. 2016-ban valaki ugyanis jelezte az ÁNTSZ felé, hogy egy eb tartózkodik a rendelőben. Az ügyben kivizsgálás indult. Amíg ez zajlott, több mint egy éven át Rex nem léphette át a rendelő küszöbét. Kiderült, semmilyen betegséget nem hordoz, így biztonságos az ottani tartózkodása. Emellett Rex és gazdája segítőkutya kiképzésen vettek részt, ahol sikeres vizsgát tettek. Így már Dr. Rex hivatalosan is tartózkodhat a rendelőben, sőt, szinte bárhol. Ezáltal pedig segíti gazdáját és a gyerekeket a járványhelyzet ellenére is. Ugyan a németjuhász Károly segítőkutyája, a páciensek számára terápiás négylábúként is szolgál. Rexről 2019-ben mesekönyv is íródott, amit gyerekek rajzaival illusztráltak.

Fotó: Dr. Rex Facebook oldal

Dr. Rex Kutyás Egyesület

Az egyesület, ami által a németjuhász és gazdája egymásra talált ma már a Dr. Rex Kutyás Egyesület nevet viseli. Budaörsi oktatópályájukon (az érvényben lévő rendelkezéseket betartva) többszintű kutyás képzéseket tartanak, hosszú távra biztosítanak életmód programot a kutyatulajdonosok és kedvenceik számára. A kiképzéseken pedig gyerekek is részt vehetnek, hogy elsajátíthassák a kutyázás alapjait. Az egyesület gyakran tart zenés bemutatókat, előadásokat, terjesztik a felelős városi-családi kutyatartás szabályait, felhívják az emberek figyelmét a környezettudatosságra és az aktív életmód fontosságára. Fő céljuk pedig a gyerekek és a négylábúak kapcsolatának fejlesztése, a gazdák oktatása és a kutyusok nevelése.

Fotó: Dr. Rex Kutyás Egyesület Facebook oldal

A kutyák jótékony hatása

Korábban már írtunk Laráról, a terápiás kutyáról, aki egy fogorvosi rendelőben nyugtatja az embereket. A kutyák jelenléte rendkívül jó hatással van a páciensekre. Hiszen valljuk be, senkinek sem tartozik kedvenc időtöltései közé az orvoshoz járás. Az ebek azonban megnyugtatják az embereket, csökkentik a vérnyomásunkat és növelik oxitocin-szintünket. Gyermekek számára pedig különösen jól jön egy segítő mancs, így pozitív élményeket társíthatnak az orvoshoz járáshoz és kevésbé fognak félni tőle. Ez pedig egész életükre hatással lesz. Egészen csodálatos, mennyi mindent adhat egy kutya az emberek számára. Reméljük, a jövőben egyre többen fogják követni Dr. Varga Károly és Rex nagyszerű példáját!

(Képek: Dr. Rex, Dr. Rex Kutyás Egyesület, Vannai Judit – Nekemugass.hu-fotosop kutyáknak)

Dr. Rex híres kutyák kutya gyermekorvos német juhászkutya rendelő segítőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink