hirdetés

Terápiás ebek helyett robotkutyákat alkalmaznának Japánban: mennyire lehet sikeres a modern technológia?

Ferenczi Deborah

2022. május 16 - Képek: Getty Images Hungary

Vitathatatlan, hogy a terápiás kutyák számos olyan fantasztikus hatással bírnak az emberre, melynek köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak a mentális gyógyításban. Mára már a szakemberek, orvosok, pszichiáterek előtt sem kérdéses, hogy mennyi jótékony hatással jár a kutyás terápia. Éppen ezért gondolták úgy a tudósok, hogy még „magasabb” szintre emelik ezt a lehetőséget, és a közeljövőben akár robotkutyákat is alkalmaznak erre a célra.

hirdetés

Annak ellenére, hogy nagyon sokáig kételkedtek az emberek a terápiás kutyák valós segítségében, mára a világ számos pontján belátják, hogy tényleg működik ez a módszer. Mindez olyan mértékeket ölt már, hogy japán tudósokban az is felmerült, hogy nem lehetne-e pótolni ezen kutyákat robotokkal, hogy ezáltal még több emberhez eljusson az ilyesfajta segítség?

Felmerült japán kutatókban, hogy a terápiás kutyákat robotokkal pótolják.

A robotkutyák morális kérdéseiről

Miután japánban valószínűleg a fokozott népsűrűség miatt nem igazán divatos kutyát tartani, így felmerült a tudósokban, hogy inkább robotkutyákat alkalmaznának a gyógyításra. A felvetés alapjában véve nagyon érdekes és elgondolkodtató. Hiszen a robottechnológia számos olyan morális kérdést is felvet, melyek tulajdonképpen komoly elvi határokat feszegetnek. Az adott esetben is a legmegdöbbentőbb állítás: vajon egy robot képes pótolni egy létezőt? Valószínűsíthetően nem. Hiszen egy terápiás kutya pontosan amiatt képes gyógyítani, mert olyan önzetlen szeretet képes átadni, mely csodákra is képes.

Robotkutyák vs. terápiás kutyák

Teljesen egyértelműen a terápiás kutyák javára billen a mérleg, mivel egy élőlényt soha nem lesz képes egy gép pótolni. Az ebeket az önzetlen szeretet képessége teszi különlegessé, mely páratlan a világon. Ez a szeretet az, amely képes gyógyítani és fejlődést előidézni, hiszen minden mozzanatával tanít. Egy robot ezzel szemben képtelen érezni és érzelmeket mutatni. Így bármiféle terápiás foglalkozás alkalmával elképzelhetetlen lenne az, hogy esetleg érzelmi szintű fejlődést érjen el. Ez pedig a terápiás kutyák egyik legkiválóbb, és meglehetősen egyedi hatása az emberekre nézve.

A kutyák szeretetét nem tudja pótolni egyetlen robot sem.

A tökéletes megoldás az okosnyakörv

Bár egyértelműen a kutyák azok, akik felé kifejezetten jobban billen a mérleg nyelve a küzdelemben, mégis nem elhanyagolható az, hogy milyen sok pozitív hatása van a robottechnológiának is. Magyar szakemberek kifejlesztették az okosnyakörvet, mely a robottechnológia és a segítő- vagy éppen terápiás kutya szerepét vonja össze. Ezzel a kooperációval pedig segíti az ebeket például abban az esetben, ha vakok mellett segédkeznek. Ugyanis ez a nyakörv a jól ismert „hideg-meleg” játék alapján működik. Tehát egészen pontosan úgy, hogy előre be lehet programozni tárgyak keresésére a nyakörvet, melyet utána a kutya az eszköz csipogó rezgéseiből fog megtalálni. Minél közelebb lesz a tárgyhoz, annál jobban fog csipogni, így játszi könnyedséggel meg tudja találni az adott tárgyat. Ezáltal az addigiakhoz képest is még magasabb kompetenciára lesz képes a kutyus.

Valójában egy terápiás vagy segítő kutya szerepe semmiképpen sem pótolható, mivel a szerethetősége és a szeretetadása a leginkább pozitív hatása. Így a robotkutyák alkalmazása terápiás vagy segítő célokra valószínűsíthetően soha nem lesz olyan hatékony, mint az állatoké. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a tudomány olyan fantasztikus vívmányokkal áll elő rendszeresen, melyekkel nagyon megkönnyítik a mindennapi életünket. Így ettől függetlenül mindenképpen érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, de azt soha ne felejtsük el, hogy az élőket nem lehet pótolni robotokkal.

kutya és robot robot kutya robotok és kutyák segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink