hirdetés

Így segít egy terápiás kutya trauma után: út az új kapcsolatokhoz

Ferenczi Deborah

2023. május 15

Az életben többször is adódik olyan alkalom, hogy sajnálatos módon az ember olyan tragédiát él meg, ami után teljesen összeomlik. Ezek a szituációk az egész lényét képesek oly mértékben megrázni, hogy utána nem lesz többé ugyanaz az ember. Gyakorta előfordul, hogy a szocializáció az életében szinte teljesen megszűnik, és nem úgy fog érintkezni a társadalommal, mint azelőtt. Ilyenkor nem jó megoldás az, ha a hozzá közelállók folytonosan zaklatják. Sokkalta inkább gyógyító lehet számára egy terápiás kutya jelenléte, mintsem bármilyen jellegű más terápia.

hirdetés

Alapvetően nagyon fontos arról beszélni, hogy igenis teljesen normális az, ha egy komoly trauma után az ember egyszerűen nem kíváncsi egy ideig az emberekre. Nem él szociális életet, és nem igazán kíván érintkezni a külvilággal. Ez teljesen rendben van. Viszont nagyon fontos, hogy ennek ellenére a traumatizált ne szakadjon el teljesen a külvilágtól, éppen ezért rendkívül hasznos lehet számára egy terápiás kutya állandó jelenléte.

A terápiás kutya jelenléte elképesztően sokat tud segíteni a szocializációban.

Miért jelent óriási segítséget egy terápiás kutya?

Az első és legfontosabb szempont, hogy soha többé nem lesz teljesen egyedül. Ez ebben a kritikus életszakaszban különösképpen fontos. Hiszen a folyamatos társasága az állatnak, és a szituációk melyeket teremt, abszolút képesek kizökkenteni az embert a maga szörnyű fájdalmából. Ami akár csak pár pillanatra is, de nagyon sokat segíthet. Ami miatt pedig tényleg az egyik legjobb választás a terápiás kutya, hogy teljesen észrevétlenül képes oldani a traumatizált társadalmi elszigeteltségét. Folyamatosan újabb lehetőségeket teremtve arra, hogy nyisson a külvilág irányába. Mert a puszta személye már indok arra, hogy nyisson, akár csak egy milliméternyit is a világ felé.

A társasági élet új dimenziója

Gyakorta előfordulhat az, hogy az érintett leginkább azért kerüli a szociális interakciókat, mivel folytonosan az ő fájdalma a központi téma, amit valószínűleg a legkevésbé sem szeretne újra és újra feleleveníteni. Így inkább automatikusan kerüli a régi kapcsolatait, és magányba húzódik. Ellenben egy kutya annyi új lehetőséget nyit meg az illető előtt ismerkedés terén, mely számtalan új lehetőséget tartogat. Bekerülhet olyan „kutyás társaságokba”, melyek szinte teljesen elfeledtetik vele azt, hogy min ment keresztül, hiszen nem tudnak a múltjáról semmit. Ezáltal folyamatosan nő a társadalmi interakciók száma, és egyre inkább kezd visszatérni az életbe, méghozzá teljesen észrevétlenül.

A közös téma

Köztudott tény, hogy a közös téma, illetve érdeklődési kör egyszerűen összekovácsolja az embereket. Mivel egy kutya jóformán kimeríthetetlen forrás a folyamatos téma tekintetében. Sokszor egyébként az is nagyon frusztráló lehet, hogy a trauma feledése folytán az ember próbálja a lehető leginkább minimalizálni a gondolkozását, ami teljesen normális. Viszont gyakorta előfordulhat, hogy ebből adódóan nem igazán jut eszébe olyan társalgási téma, mely megfelelő lenne. Sőt az is előfordulhat, hogy semmi nem jut eszébe. Elleneben egy kutya jelenléte folyamatosan generálja a beszédtémákat, így sokkalta gördülékenyebb a társalgás.

Kétség sem fér hozzá, hogy egy terápiás kutya teljesen új világot nyit meg az ember előtt. Ezek az állatok egyfajta hidat képesek alkotni a külvilág és az traumát szenvedett között. Ezzel is elősegítve azt, hogy újra megtalálja az élet szép pillanatait.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyászban segít a kutya kutya depresszió ellen segítőkutya szocializáció terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink