hirdetés

Bírósági terápiás ebek: így könnyítik meg az áldozatok vallomástételét

Buzgó Csilla

2021. április 16

A kutyák jelenlétének stresszcsökkentő hatása tudományosan bizonyított. Egyértelmű volt tehát, hogy előbb-utóbb elkezdik őket foglalkoztatni bírósági tárgyalásokon is.

hirdetés

Egy súlyos traumán átesett áldozatnak vagy tanúnak rendkívül embert próbáló lehet beszámolnia az általa átélt eseményekről. Gyakorta meg is nehezíti a döntéshozók munkáját, ha az illető képtelen részletesen, összeszedetten visszaadni a valós eseményeket verbális formában.

Az amerikai bíróságokon 2003-ban kezdtek speciálisan képzett segítőkutyákat alkalmazni, akik népszerűsége azóta is töretlen, sőt, növekszik.

A kutyusok természetesen nem egyedül tevékenykednek: igazságszolgáltatási területen dolgozó felvezetőkkel, például ügyvédekkel, pszichológusokkal, szociális munkásokkal és más bírósági szakemberekkel működnek együtt.

Esetenként előfordul, hogy önkéntesek kísérik a terápiás kutyákat a tárgyalásra, ám nekik is szakképzettséggel kell rendelkezniük a feladat maradéktalan elvégzéséhez.

Mi kell ahhoz, hogy egy kutya bírósági terápiás ebbé válhasson?

Ezeket a kutyusokat születésüktől kezdve az emberekkel való szoros együttműködésre kondicionálják. Fajtájukat tekintve szinte kizárólag a golden és labrador retrieverek közül kerülnek ki, hiszen ők már számtalanszor bizonyították, hogy kiválóan kommunikálnak gondozóikkal, és hajtják végre a számukra kijelölt feladatokat.

Guido Wolf, Baden-Württemberg igazság- és Európa-ügyi minisztere Watson, a terápiás kutya társaságában

Másfél éves korukig egy adott nevelő foglalkozik velük, rendszeresen járnak engedelmességi tréningre, illetve ezen időszak alatt dől el az is, hogy személyiségük, temperamentumuk alapján milyen fajta segítő munkát érdemes rájuk bízni.

Egy bírósági terápiás kutyának nyugodnak, magabiztosnak és alkalmazkodónak kell lennie. Fontos, hogy képes legyen huzamosabb ideig emberek között funkcionálni, és ne zavarja, hogy a nap folyamán a gondozók és az áldozatok akár folyamatosan váltakoznak.

Munkájuk jelentőségének ékes bizonyítéka, hogy gyakran egymillió dolláros felelősségbiztosítást kötnek rájuk, s ez egyes esetekben már a vizsgáztatásuk alkalmával érvénybe lép.

Kiknek és hogyan segítenek a bírósági terápiás ebek?

Felnőttnek, gyereknek egyaránt, és nem csak bírósági ügyek, hanem különböző mentális betegségekkel, illetve függőségekkel küzdő emberek meghallgatásai során is.

Általában az alábbi feladatokat bízzák az igazságszolgáltatásban tevékenykedő kutyusokra:

  • a gyermekvédelmi intézmények ügyfeleinek üdvözlése, támogatása a fiatalokat, kicsiket érintő bűncselekmények vizsgálata során
  • gyermekek és fiatalkorúak lelki támogatása a meghallgatások, tárgyalások alatt
  • a tárgyalásokra érkező hallgatóság üdvözlése
  • szenvedélybetegek és mentális problémákkal küzdő egyének patronálása a meghallgatás alatt
  • felnőttek, kiváltképp nehéz vagy hátrányos helyzetben lévő személyek, például nemi erőszak, támadás áldozatai, fogyatékkal élők, illetve idősek tárgyalótermi asszisztenciája
  • a halálos áldozatok családtagjainak nyújtott érzelmi támogatás
  • traumatikus élményeken átesett szemtanúk vallomástételének segítése
Jerzy, a bírósági terápiás eb

Bár azt hihetnénk, mindenki helyesli ezeknek a nemes lelkű állatoknak a tevékenységét, egyes ügyvédek nem mindig nézik jó szemmel a segítőkutyák jelenlétét a tárgyalóteremben. Szerintük ugyanis részrehajlásra késztetheti a bírót, ha az ügymenet egyik résztvevője egy kétségkívül tündéri kutyussal az oldalán nyilatkozik.

Ám ez a probléma könnyűszerrel orvosolható, hiszen az amerikai bíróságokon bárki igényelhet ilyen terápiás kutyát, függetlenül attól, hogy vádlottként vagy áldozatként hallgatják őt ki.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook – Jerzy, The Court Dog)

kutya bíróság mentálhigiénés segítőkutya segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink