hirdetés

Mentálisan is nyitni a világ felé: ilyen hatással van a fogyatékkal élőkre egy kutya jelenléte

Ferenczi Deborah

2023. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnálatos módon nagyon sokszor előfordul, hogy olyan emberek, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, nem igazán mernek nyitni a külvilág felé. Olyan gátakat és falakat építenek fel maguk köré, ami előbb vagy utóbb oda vezet, hogy teljesen elszeparálják magukat és antiszociálissá válnak. Ebben az esetben nagyon nagy segítség lehet számukra egy terápiás kutya jelenléte, aki képes olyan szocializációs kapukat megnyitni számukra, amiket egyedül sokkalta nehezebb vagy akár lehetetlen lenne.

hirdetés

Nyilvánvalóan teljesen érthető, hogy egy fogyatékkal élő személyben sokkal több társadalmi szorongás van, hiszen elképzelhető, hogy rossz tapasztalatokkal rendelkezik, vagy csupán nem kívánja annyira a közösségi életet, mint mások. Mégis nagyon fontosak a szociális interakciók, mivel ezek alapján érezi az ember a létét leginkább. Ezekre az érintkezésekre mindenkinek szüksége van, mivel az emberi létezés pontosan ezektől a pillanatoktól szép.

A kutya jelenléte képes mentális változásokat előidézni.

Mentális nyitás a világ felé

Elsősorban mentálisan szükséges nyitni a világ felé, hiszen a legnagyobb falak a szociális interakciókkal kapcsolatban egészen biztosan itt vannak. Amennyiben ezeket elkezdi az illető feloldani, akkor a gyakorlati része már sokkalta gördülékenyebben fog történni. Ezeket az úgynevezett kognitív hatásokat rendkívüli módon fejleszti egy terápiás kutya jelenléte. Ami a legzseniálisabb, hogy ez a folyamat teljesen észrevétlenül történik, hiszen a kutya hatására elkezd az illető tervezni, döntéseket hozni, valamire tudatosan fókuszálni, és ennek hatására új ismereteket gyűjt az adott területen. A legnagyobb lépés pedig a mentális nyitás talaján egyértelműen az a pont, mikor a sétáltatás során próbál más gazdák felé nyitni, esetleg beszélgetni velük. Ezáltal nem csupán a szellemi aktivitását tartja folyamatosan szinten, hanem az addigi esetleges antiszociális hajlamait is fokozottan lazítja fel, mivel fog találkozni olyan emberekkel, akiknek azonos az érdeklődési köre, és feltétlenül elfogadják.

Pszichés hatások

Mára már az állatasszisztált foglalkozások terápiás jelentősége szinte teljesen vitathatatlan. Már csupán azért is old fel annyi gátlást az adott emberekben, mert megtapasztalják a kutya jelenléte által a teljes önzetlen szeretet és elfogadás intézményét. Átélik azt, hogy minden korlátjuk ellenére az állat a legnagyobb odaadással és elfogadással viszonyul hozzájuk. Ez pedig módfelett javítja a gazdájuk lelki és mentális egészségét is. A fogyatékkal élők számára nyilvánvalóan szorongási faktort jelenthet az önállóság kérdése. Mivel mindenképpen szeretnének teljesen önállók lenni, de nyilvánvalóan sok esetben ennek van akadálya. Viszont kutatások bebizonyították, hogy jelentős mértékben csökken a kiszolgáltatottság érzése egy kutya jelenlétében.

Hangulati változások

Szintén áldásos hatás, hogy a gazdi soha többé nem lesz magányos, hiszen a kutyus minden egyes percét le fogja kötni, így akár a fizikai vagy éppen lelki fájdalmáról is képes elterelni a figyelmet. Feloldja az esetleges kirekesztettségi vagy kisebbrendűségi érzést, hiszen úgy fogadja el az illetőt, ahogy van. Ez pedig egy új löketet ad ahhoz, hogy nyisson a világ felé, ahol hasonlóképpen elfogadják. Egy kutatás még azt is bizonyította, hogy például a látássérült személyek kutyával sokkalta aktívabbak és fittebek voltak, mint a kutya hiányában. Arról nem is beszélve, hogy oldja az esetleges depressziót és örömöt csempész a mindennapokba.

A kutya jelenléte jelentősen elősegíti a társadalmi érintkezést.

Szociális hatások

Talán a legszembetűnőbb hatások egy terápiás kutya esetében egyértelműen a társadalmi nyitottság megkezdése és a szociális szorongás feloldása. A kutya jelenléte folyamatos sikerélményeket okoz, ugyanis egyfajta különlegességet kölcsönöz az illető személyének. Mivel úgy érzékeli, hogy az emberek ezek után nem úgy néznek rá, hogy ő más, hanem inkább úgy, hogy ő egyedi, és ezáltal vonzóvá és érdekessé válik, akivel szívesen ismerkednek mások. Ennek köszönhetően egyértelműen oldódnak az addig nehézkesnek megélt kommunikációs helyzetek, melyek talán az eddigiekben a legnagyobb stresszforrást jelentették. Hiszen a téma mindig adott lesz, mivel ki ne szeretne beszélni a kutyákról, így nincsen többet emiatt frusztráció, sem kellemetlen helyzetek, hiszen a kutya önmagában hordozza a beszélgetés témáját.

A kutyák segítségével könnyebben találnak beszédtémát, így sokkalta könnyebben társalognak is.

A terápiás kutya közösség teremtő ereje

Sőt, az állat teremt is egy közösséget, hiszen a kutyafuttatók, kutyaiskolák a lehető legjobb terepek a társadalmi interakciókra. Az ilyen helyeken kialakulhatnak baráti társaságok és közös programok, így megtalálhatja az illető azt a közeget, ahova ő is tartozhat. A valahova tartozás érzése pedig már önmagában ad egy hatalmas erőt a mindennapokhoz, és egészen biztosan nagyobb boldogsággal jár, mint a magány. Arról nem is beszélve, hogy az emberekben is folyamatosan meg fognak szűnni a fogyatékossággal járó stigmák és előítéletek abban az esetben, ha ismernek egy olyan személyt, aki ezzel a problémával küzd. Gyakorlatilag a terápiás kutyák képesek egy hidat alkotni ember és ember között mindössze azzal, hogy mérhetetlen sok szeretetet és elfogadást adnak a gazdájuknak, akiben így megszűnnek a gátlások.

A terápiás kutyák több szinten is olyan hatalmas segítséget nyújtanak a fogyatékkal élő emberek számára, melyek miatt abszolút nélkülözhetetlen a jelenlétük. Olyan szorongásokat képesek az embereben feloldani, melyekre talán egy szakember sem képes. Mindezt pedig csak azzal teszik, hogy önzetlenük elfogadnak és szeretnek mindenkit. Úgy hisszük, pontosan a kutyák efféle szeretete a legkitűnőbb példa arra, hogy a szeretet tényleg mindent legyőz.

kutya hatása kutya hatása az emberre kutya hatása emberre mentálhigiénés segítőkutya segítőkutya személyi segítőkutya terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink