hirdetés

A kutya pozitív hatása a gyermeki agy fejlődésére: a tanulási nehézségekkel küzdőknek is sokat segít

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutatás született már arról, hogy milyen kiváló hatással vannak a kutyák az emberek egészségére, különösképpen a gyermekekre. Kelly Oakes újságíró és állatviselkedéskutató azt vizsgálta, milyen mély hatást gyakorolnak a kicsik fejlődésére.

hirdetés

A gyermekek számára a világ felfedezéséhez tartozik, hogy elkezdenek ismerkedni az állatokkal. Ez rengeteg izgalmat és egyben életre szóló tanulságot is jelent. Nem véletlen, hogy a gyermekkönyvek telis-tele vannak állatos mesékkel, hiszen a kicsik rajonganak az élőlények megismerésért. Azonban az igazán nagy izgalom abban rejlik, ha a gyermekek bepillantást kapnak testközelben egy állat hétköznapjaiba. Számos kutatás született arról, hogy ez milyen mértékben képes befolyásolni a gyerekek fejlődését.

Miért támogató egy kutya jelenléte?

Sok ember számára a háziállatok szinte szeretett családtagok, akik életük számos szakaszában támogatást nyújtanak. Segíthetnek a pároknak kapcsolatuk megszilárdításában, kisgyermekek számára játszótársak lehetnek, és vigasztalást nyújthatnak a szülőknek, amikor a gyerekek elhagyják otthonukat. Sok szülő ösztönösen úgy érzi, hogy egy állat gondozása értékes leckéket kínálhat a gyerekeknek a gondoskodásról, a felelősségvállalásról és az empátiáról. A háziállatok gyermekekre gyakorolt ​​jótékony hatásaira vonatkozó állítások azonban ennél tovább mennek, és azt sugallják, hogy a háziállatok fejleszthetik a gyerekek szociális készségeit, támogatják a fizikai egészségét, sőt kognitív fejlődését is. Továbbá az autista gyermekek és családjaik számára az állatgondozás segíthet csökkenteni a stresszt, és lehetőséget teremthet támogató kötelékek kialakítására.

Az állatasszisztált terápia csodálatos hatással van a gyermekek fejlődésére

Az állatasszisztált terápia szintén hatalmas segítséget nyújthat azoknak is, akik például figyelemzavarral küzdenek. Egy kutatás kimutatta, hogy a gyerekek kevesebb hibát követtek el az objektumok kategorizálása során, és kevesebb felszólításra volt szükségük egy memóriafeladatban, illetve sokkal könnyebben szocializálódtak is, akkor amikor kutya a tanteremben volt. Hayley Christian, a Perth-i Nyugat-Ausztráliai Egyetem docense komoly kutatást végzett ezzel kapcsolatban. A tanulmányt mintegy 4000 öt és hét éves gyermek bevonásával végezték. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik kutya mellett nőttek fel, általában nem küzdöttek a koruknak megfelelő viselkedési problémákkal, továbbá sokkal szociálisabbak és aktívabbak voltak. Kevesebb időt töltöttek mesék nézésével, és áltlagosan jobban is aludtak, mint társaik.

A minőségi idő számít, nem pedig a jelenlét

Fontos kiemelni, hogy nem csak az számít, hogy van-e a családnak kutyája, hanem az is, hogy a gyermek mennyi időt tölt el az állattal. Ugyanis abban az esetben, ha ugyan van kutyája, de nem foglalkozik vele, akkor nem figyelhetőek meg az említett pozitív változások. A mély kapcsolat egyik különös meghatározója a gyermek egykesége, ugyanis számukra a kutyus gyakran szinte egy testvérpótléknak megfelelő szerepet tölt be.

állatasszisztált terápia egyke gyerek kutya felelős kutyatartás gyerek és kutya kutya gyerek kapcsolat kutyatartás tanulás kutyával terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink