hirdetés

A kutya pozitív hatása a gyermeki agy fejlődésére: a tanulási nehézségekkel küzdőknek is sokat segít

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutatás született már arról, hogy milyen kiváló hatással vannak a kutyák az emberek egészségére, különösképpen a gyermekekre. Kelly Oakes újságíró és állatviselkedéskutató azt vizsgálta, milyen mély hatást gyakorolnak a kicsik fejlődésére.

hirdetés

A gyermekek számára a világ felfedezéséhez tartozik, hogy elkezdenek ismerkedni az állatokkal. Ez rengeteg izgalmat és egyben életre szóló tanulságot is jelent. Nem véletlen, hogy a gyermekkönyvek telis-tele vannak állatos mesékkel, hiszen a kicsik rajonganak az élőlények megismerésért. Azonban az igazán nagy izgalom abban rejlik, ha a gyermekek bepillantást kapnak testközelben egy állat hétköznapjaiba. Számos kutatás született arról, hogy ez milyen mértékben képes befolyásolni a gyerekek fejlődését.

Miért támogató egy kutya jelenléte?

Sok ember számára a háziállatok szinte szeretett családtagok, akik életük számos szakaszában támogatást nyújtanak. Segíthetnek a pároknak kapcsolatuk megszilárdításában, kisgyermekek számára játszótársak lehetnek, és vigasztalást nyújthatnak a szülőknek, amikor a gyerekek elhagyják otthonukat. Sok szülő ösztönösen úgy érzi, hogy egy állat gondozása értékes leckéket kínálhat a gyerekeknek a gondoskodásról, a felelősségvállalásról és az empátiáról. A háziállatok gyermekekre gyakorolt ​​jótékony hatásaira vonatkozó állítások azonban ennél tovább mennek, és azt sugallják, hogy a háziállatok fejleszthetik a gyerekek szociális készségeit, támogatják a fizikai egészségét, sőt kognitív fejlődését is. Továbbá az autista gyermekek és családjaik számára az állatgondozás segíthet csökkenteni a stresszt, és lehetőséget teremthet támogató kötelékek kialakítására.

Az állatasszisztált terápia csodálatos hatással van a gyermekek fejlődésére

Az állatasszisztált terápia szintén hatalmas segítséget nyújthat azoknak is, akik például figyelemzavarral küzdenek. Egy kutatás kimutatta, hogy a gyerekek kevesebb hibát követtek el az objektumok kategorizálása során, és kevesebb felszólításra volt szükségük egy memóriafeladatban, illetve sokkal könnyebben szocializálódtak is, akkor amikor kutya a tanteremben volt. Hayley Christian, a Perth-i Nyugat-Ausztráliai Egyetem docense komoly kutatást végzett ezzel kapcsolatban. A tanulmányt mintegy 4000 öt és hét éves gyermek bevonásával végezték. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik kutya mellett nőttek fel, általában nem küzdöttek a koruknak megfelelő viselkedési problémákkal, továbbá sokkal szociálisabbak és aktívabbak voltak. Kevesebb időt töltöttek mesék nézésével, és áltlagosan jobban is aludtak, mint társaik.

A minőségi idő számít, nem pedig a jelenlét

Fontos kiemelni, hogy nem csak az számít, hogy van-e a családnak kutyája, hanem az is, hogy a gyermek mennyi időt tölt el az állattal. Ugyanis abban az esetben, ha ugyan van kutyája, de nem foglalkozik vele, akkor nem figyelhetőek meg az említett pozitív változások. A mély kapcsolat egyik különös meghatározója a gyermek egykesége, ugyanis számukra a kutyus gyakran szinte egy testvérpótléknak megfelelő szerepet tölt be.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon