hirdetés

Gyógyító kutyák: így hatnak a terápiás ebek az autista gyermekekre

Ferenczi Deborah

2022. április 19

A kutyák számos vitathatatlanul pozitív hatást gyakorolnak az emberek életére minden területen. Fejlesztik a szociális képességeket, kiváló hatással vannak mind a lelki, mind a fizikai egészségre. Egy újabb kutatás szerint az autista gyermekek fejlődését és szocializációját is segítik.

hirdetés

Egy kutatás során autizmussal élő gyermekek kortizolszintjét vizsgálták terápiás kutyák jelenlétében, és annak hiányában is. Az eredmények alapján hatalmas változás figyelhető meg mind a hormonszint emelkedésében, mind a viselkedésben.

Egy kutya jelenléte elősegítheti az empátia és a kötődés kialakulását.

Az autizmusra jellemző problémák

Az autizmussal élő gyermek komoly szociális, illetve beilleszkedési problémákkal küzdhet. Viselkedése olykor kiszámíthatatlan lehet, jellemzőek rá a dührohamok. Szintén gyakori jelenség, hogy nehezen épít kapcsolatot a külvilággal, s emiatt szorong. Jellegzetes lehet a magatartás- és a figyelemzavar, melyet olykor nehéz kezelni. Azonban meglepően nagy változást tud elérni egy terápiás kutya jelenléte. Kiváltképpen akkor, ha az állat egy terapeutával társul, és közös kezelés keretében foglalkoznak a gyermekkel.

A terápiás kutya hatásai

Szakemberek szerint annak ellenére, hogy már önmagában a kutya jelenléte is jelentős változást tud létrehozni, mégis sokkalta hatékonyabb az a módszer, amikor egy terapeutával együtt zajlik a folyamat. Ugyanis a szakértő olyan specifikus foglalkozásokat tarthat, amelyek segítségével jelentősen javítható a gyermek fejlődése. Szülők beszámolói szerint határozottan javult a düh kezelése, mérséklődtek a gyakori dührohamok. Továbbá az addigiakban alig megmutatkozó empátiakészség is komoly fejlődésen ment keresztül a kutya hatására. Továbbá elősegítette a szocializációt, a kötődést, a kicsik még a fejlesztő feladatokra is sokkalta inkább vevők voltak, mint korábban.

Mérsékelheti a kutya jelenléte a különböző dührohamok gyakoriságát és segít a szocializációban.

A kutatás eredményei

A Montreali Egyetem kutatócsoportja elkezdte vizsgálni a gyermekek hormonszintjét is. Mintát vettek a kutya jelenléte előtt, közben és után is, összesen 42 gyermektől. A stresszhormonként számon tartott kortizol szintjét mérték, az eredmény pedig magáért beszél. Ugyanis a kutya jelenléte előtt a gyermekek hormonszintje 58%-kal emelkedett meg. Ellenben a kutyus 4 hetes tartózkodása alatt mindez lecsökkent 10%-ra, majd az eb távozása után újfent visszaugrott 48%-ra. A pontos hatásmechanizmust még kutatják, de annyi bizonyos, hogy a terápiás kutya meglehetősen pozitív hatással bír az autista gyermekekre.

(Képek: Getty Images Hungary)

autizmus gyógyító kutyák kutya és gyerek kutya hatása a gyermekre segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink