hirdetés

Miért bízunk meg jobban abban, akinek kutyája van? Így hat döntéseinkre az eb jelenléte

Ferenczi Deborah

2021. július 24

Egy kutya jelenléte barátságosabbá tesz minket embertársaink szemében. A kutyasétáltatás maga olyan, mintha folyamatos interakcióba kerülnénk a külvilággal, hiszen a legtöbb szembejövő ránk mosolyog, némelyek még szóba is elegyednek velünk. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért bízunk meg jobban abban, akinek kutyája van? 

hirdetés

Amennyiben van kutyusunk, minden valószínűséggel tapasztaltuk már, hogy sokkal könnyebb az ismerkedés, illetve a szocializáló egy állat jelenlétében. Amikor kutyával vagyunk, könnyebben megszólítanak, továbbá mi is bátrabban tesszük ugyanezt. Mintha sokkal bizalomgerjesztőbbek és barátságosabbak lennénk egy eb jelenlétében. 

Egy kutya jelenléte barátságosabbá tesz minket az embertársaink előtt.

Kutatások a kutyával való kapcsolatteremtésről 

Bármennyire is hihetetlen, az előbbiekben említett állítás, ténylegesen így van. Ugyanis kutatások is bebizonyították, hogy előbb segítünk egy olyan embernek, akinek van kutyája, mintsem olyannak, aki kutya nélkül kér segítséget. Sőt, előbb adjuk meg a telefonszámunkat annak, aki egy négylábú jelenlétében szólít meg minket, mint annak, aki egyedül próbálkozik a kapcsolatteremtéssel. Egy kísérlet során ugyanaz a férfi, és ugyanazon a nő került ugyanazokba a szituációkba, először kutya jelenlétében, majd anélkül. Olyan jellegű helyzeteket vizsgáltak, mint hogy mennyiben segíti egy eb jelenléte a pénzkéregetést. Elejtettek az utcán aprópénzt, és kíváncsiak voltak, melyik esetben jön előbb segítség. Férfiak és nők telefonszámát kérték el kutyával, majd annak hiányában. Az eredmények szerint az emberek eb jelenlétében sokkal segítőkészebbnek bizonyultak.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy amennyiben társkereső oldalra kutyás képet töltünk fel, akkor 67%-al lesz nagyobb esélyünk párt találni, mint sem abban az esetben, ha csak magunk vagyunk a képen. 

Miért könnyebb kapcsolatot teremtetni egy kutyával? 

A társdalomnak egy viszonylag széles spektrumával tudunk kapcsolatot teremteni azáltal, hogy van egy kutyánk. Hozzánk hasonlóan nagyon sokan rajonganak a négylábúak iránt. Így már szinte azonnal megvan a közös pont a társalgás horizontján. Továbbá a kutya önmagában egy indok arra, hogy valaki beszélgetést kezdeményezzen a másikkal. Hiszen egyszerűbb egy ismerkedést úgy indítani, hogy már van egy adott téma, ami jelen esetben a kutya jelenléte, melynek fonalán el lehet indítani a beszélgetést. Ezenfelül számos olyan helyet biztosítanak a kutyásoknak az ismerkedésre, amelyek igencsak megkönnyítik az ilyesfajta folyamatokat. Gondolok itt például a kutyafuttatókra, parkokra, különböző kutyás rendezvényekre, melyek mind kiváló terepet biztosítanak a kapcsolatteremtésre. 

Miért bízunk meg jobban abban, akinek kutyája van?

Talán a legérdekesebb kérdés továbbra is az, hogy miért bízunk meg jobban a kutyásokban? Hiszen egyértelműen nagyobb bizalmat szavazunk egy kutyatartó embernek. Valószínűleg az agyunkban párosítjuk a megbízhatósággal és a felelőségtudattal, hiszen aki kedvencet tart, elméletben megfelelően gondoskodik egy sérülékeny élőlényről. Dr. Helen Fisher, a Kinsey Institute kutatója felmérései alapján arra a következtetésre jutott, hogy kiváltképpen a nők tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy valakinek van-e háziállata. Ezt a tényt összekötik azzal, hogy az illető mennyire felelősségteljes, megbízható, és nem utolsósorban barátságos. Továbbá feltételezik, hogy az adott személy meglehetősen alkalmazkodóképes.

Annak ellenére, hogy nem bizonyította egy kutatás sem azt, hogy tényleg sokkal felelősségteljesebbek-e a kutyások, a társadalom jelentős százaléka mégis így gondolja. Annyi bizonyos, hogy a szocializációban, ismerkedésben abszolút előnyt jelent egy eb jelenléte. Így amennyiben van egy kutyusunk, egészen biztosan segítő társ lesz számunkra az emberekkel való kapcsolatteremtésben.

(Képek: Getty Images Hungary)

bizalom felelős kutyatartás kutyatartás kutyával ismerkedés társkeresés kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!