hirdetés

7 dolog, amit egyetlen kutyás sem mondott el neked, mielőtt te is gazdivá váltál

Hangai Lilla

2023. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Abban megegyezhetünk, hogy kutyával az élet csodás is lehet, de néhanapján még a gyakorlott gazdik is csak tétován vakargatják a fejüket, hogy ez vajon miért és hogyan történhetett.

hirdetés

Szégyenkezésre semmi okod, ha a következő dolgok valamelyike meglepetésként ér, amennyiben pedig most vágsz csak bele a kutyatartásba, reméljük, segíthetünk kicsit!

1. A kutyád rutinja már a te rutinod

Ha teljesen őszinték akarunk lenni, szerintünk nagyon hasonló a gyerekvállaláshoz. A blöki igényei ezentúl háttérbe szorítják a sajátjainkat. Kölyökkorában fel fog ébreszteni éjszaka, ha fél, fázik vagy pisilnie kell; a nyaralásokat és szabadságokat úgy kell megszervezni, hogy ő is eljöhessen, vagy legyen, aki addig vigyáz rá. Ha beteg, otthon kell vele maradni, és nem számít, hogy esik, fúj vagy havazik, a sétát be kell iktatni, vagy legalábbis a pisiszüneteket. És bizony az is lehetséges, hogy ruhát, vitaminokat, játékokat kell majd neki venned sokkal; sűrűbben, mint azt megálmodtad.

És akkor arról még nem is esett szó, hogy a kutyasuli, az oltások, a biztostás és a rendszeres orvosi vizitek egy kisebb vagyonba is kerülhetnek. Még jó, hogy legalább lakásra és egyetemre nem kell félretenned… Aztán persze érzelmileg is szükségük lesz rád! Fáradtan hazaérkezve a munkából már nem dobhatod le magad egyszerűen a kanapéra, és élvezheted kicsit az édes semmittevést, hiszen valaki egész nap csak rád várt, csak arra gondolt, milyen kalandokban lesz részetek az örökkévalóságnak tűnő 8 óra után.

2. A kutyaszőr lesz az új kiegészítőd

Ha lakásban szeretnéd őt tartani, vagy bejárhatnak majd a lakásba is, számolnod kell vele, hogy mindenhol, de szó szerint mindenhol kutyaszőr lesz. Úgy érezheted, hogy örök szélmalomharcot vívsz vele, de a legtöbbek szerint megéri. Sőt, bizonyos fajtáknál nemcsak a szőr lesz állandóan jelen, de a nyál is.

A lényeg, hogy ne stresszelj rá a dologra! Tedd meg, amit lehet, hogy tisztán tartsd a ruháidat és a lakást, de a legfontosabb, hogy fogadd el, semmi sem lesz ezután makulátlan. Nem nagy ár azért a rengeteg szeretetért, amit kapsz tőlük.

3. Az utazás és a nyaralás ezentúl édeskeserű élmény lesz

Ha csak nem kerülsz olyan szerencsés helyzetbe, hogy lehetőséged van magaddal vinni a blökit, szíved és gondolataid mindig vissza-vissza húznak majd az otthon felé még akkor is, ha a legcsodásabb helyeket van lehetőséged bejárni.

A lényeg, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásod, amiért külön töltesz tőle az évben néhány hetet vagy napot. Igyekezz neki megtalálni a legbiztonságosabb és legszeretőbb helyet, ahol erre az időre elhelyezheted. Így ő is csupa új és feledhetetlen élménnyel gazdagodik majd.

4. Könnyebb lesz barátokat szerezni

A kutyák embermágnesek. Hányszor voltunk szemtanúi, amikor egy kutya megjelenése izgatottan hullámzott végig a társaságon. Suttogtak: „Nézd, itt egy kutya!” És onnantól kezdve a párbeszédek a „cuki”, „imádom”, „én is akarok egy ilyet” kifejezések köré csoportosultak.

Ne lepődj meg, ha idegenek szólítanak majd le az az utcán, csak hogy megkérdezzék milyen fajta, vagy elmondják, mennyire édesnek találják. Ha szeretsz barátkozni, ismerkedni, könnyen lecsaphatsz ezekre az alkalmakra, hiszen oldottá teszi a beszélgetést, megvan a közös érdeklődési kör, így a kínos csendek miatt sem kell aggódnod. Persze csak óvatosan, nem mindenki közeledik a legjobb szándékkal!

És bizony azt is meg kell tanulnod, hogy hogyan bánj az emberekkel akkor, ha kérdés nélkül simogatják meg a kutyát vagy éppen megkérdezik, de valamilyen oknál fogva ebbe nem szeretnél beleegyezni. Sokat tanulhat ezáltal az ember a kapcsolatokról és saját magáról is.

5. Az undor szépen lassan ismeretlen fogalommá válik

Belehemperegnek a koszba és sárba, megeszik a szemetet, a saját kakijukat és hányásukat, hajlamosak mindent és mindenkit meghágni, és az ürüléküket is napi szinten kell kezelned. Azon kapod majd magad, hogy ezek a dolgok nem, hogy arcpirulást nem idéznek elő, de teljesen természetessé válnak. És tulajdonképpen azok is.

6. Néha azonban mérges is leszel

Lesznek olyan pillanatok a kapcsolatotokban, amikor feldühít a kutyád és szükséged lesz egy kis időre, hogy megbocsáss neki. És lesznek olyan pillanatok is, amikor ő áll értetlenül a cselekedeteid és viselkedésed előtt. Egy kapcsolatban előfordul, hogy a felek egymás idegein táncolnak, még akkor is, ha tökéletesnek tartod kedvencedet. A kulcs, hogy igyekezz minél többet tenni azért, hogy megértsd a szükségleteit, a szokásait, a testbeszédét. Ő is azon van, hogy feltérképezzen és megértsen téged. Ha ez megvan, a kötődésetek az apróbb buktatóktól eltekintve egyre erősebb és erősebb lesz.

7. Egészségesebbé válsz

Számos kutatás született már, miszerint a kutyasétáltatás a friss levegőn milyen jó hatással van a szív- és érrendszerre és a vérnyomásra. Csökkenti a stresszt, a depresszió tüneteit, és úgy egészében boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz. Na, persze nemcsak a séta és a játék a parkban, hanem a feltétel nélküli szeretet és odaadás.

állatorvosi költségek barátság érzelmek felelős kutyatartás kezdő gazdiknak kezdő kutyásoknak kutya szokásai kutyaszokások kutyaszőr kutyatartás kutyatartás költsége napi rutin nyaralás rutin utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink