hirdetés

Gusztustalan, de muszáj beszélni róla: miért eszi meg a kutya a hányását?

Ferenczi Deborah

2022. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

Nálunk, embereknél szinte minden alkalommal kiveri a biztosítékot, amikor a kutya megeszi a saját hányását vagy székletét (esetleg más állatét). Ám ami belőlünk ösztönös és erős tiltakozást vált ki, az ebek világában egész más megítélés alá esik.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azok az indokokat, amelyek a furcsa szokás hátterében állhatnak. Kicsit meg kell tanulnunk kutyafejjel gondolkodni, s máris más színben tűnnek fel a különböző viselkedések.

Miért eszik meg a kutyák a saját hányásukat?

Fontos tudni, hogy a kutyádnak egyáltalán nem furcsa az, ha hányást eszik. Ez egy teljesen természetes viselkedés részéről. Ami táplálékforrás, azt miért ne lehetne megenni? Ez különösképpen igaz azokra az anyakutyákra, akik a kicsinyeiknek így segítenek szilárd táplálékhoz jutni közvetlen azok után, hogy azok leváltak az anyatejről. Így tulajdonképpen egyfajta könnyített táplálékként gondolnak erre, hasonlóképpen ahhoz, mint ahogyan az emlősök előre rágják kölykeiknek az ételt. Valójában ez számukra egyáltalán nem undorító. Sőt, miután szaglásuk százezerszer jobb, mint a miénk, így bizony előfordulhat, hogy ők még az étel szagát is érzik ebben, és ezért akarják azt elfogyasztani.

Lehetséges, hogy szándékosan teszik

Különbséget kell tenni a részben megemésztett táplálék visszaöklendezése, vagyis a regurgitáció és a rendes hányás között. Ugyanis míg utóbbi önkéntelenül történik, addig a regurgitáció egy tudatos visszaöklendezés, mely segít a későbbiekben a könnyebb emésztésben. Ám ilyenkor is figyelni kell, ugyanis a jelenség akár fulladozás vagy különböző gyomorpanaszok, például reflux kísérőtünete is lehet.

A hányás aggodalomra adhat okot

Abban az esetben, ha a kutyád megette a saját hányását, akkor magától a viselkedésétől nem kell aggódnod, hiszen ez egy természetes, mondhatni ösztönös viselkedés az állatok esetében. Azonban önmagában a hányás viszont problémát jelezhet, mellyel szükséges lehet állatorvoshoz fordulnod. Természetesen előfordulhat, hogy a túl gyors evés vagy épp a fűcsomó elcsócsálása okozta, épp ezért érdemes figyelni az eb viselkedését. Ha fáradtnak tűnik. furcsán viselkedik, ismétlődik a hányás, hasmenés vagy fájdalom is társul hozzá, esetleg belázasodik az eb, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Hogyan lehet megakadályozni?

Ennek a legjobb módja az, ha azonnal eltávolítod a hányást, és a kutyát is arrébb viszed a baleset helyszínéről. A szidás nem feltétlenül jó módszer, helyette a Hagyd! parancs megtanítására érdemes koncentrálni, ami máskor is a segítségedre lesz, ha kutyád felenne valamit a földről.

hányás kutya hányás kutya megeszi kutya ösztön kutya rosszullét kutya szokásai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink