hirdetés

Ezt a hibát mind elkövetjük, amikor hány a kutya

Hangai Lilla

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

A hányás gyakran előfordul a kutyák és a macskák körében is ilyen-olyan okból, így valószínűleg nincs olyan gazdi, akinek ne kellett volna szembenéznie a kellemetlen szituációval.

hirdetés

És persze a hányás nemcsak kellemetlen,  de nagyon aggasztó is. Szinte semmi sem okoz nagyobb pánikot, mint egy kutya vagy macska, amelyik éppen hányni készül. És még ha elég gyorsan ki is viszed őket a szabadba, vagy terelgeted át olyan helyre, ahol nincs szőnyeg, a zűrzavar és aggodalom akkor is fennáll. Mégpedig azért, mert választ kell keresni arra, hogy vajon mi is okozhatja azt, hogy hány a kutya.

Ha hány a kutya, a legtöbb gazdi gondoskodóan így próbál enyhíteni az állat kellemetlenségén, pedig ezzel újabb hányást idézhet elő

Ha hány a kutya, ezt semmiképpen ne csináld!

Gazdiként valószínűleg az agyad egyből cikázni kezd: vírus lehet, a gyerekek adtak neki valamit, lenyelte volna a kedvenc rágókájának egy darabját? Holott a válasz valószínűleg egyszerűbb, ha nem társul más jellemző tünetekkel: valójában a túl gyors evés, a habzsolás okozza a hányások túlnyomó többségét. (A macskáknál emellett még a szőrlabdák is jelentős mértékben játszanak szerepet.)

Ebben a szituációban pedig van valami, amit szinte mindannyian elkövetünk azért, hogy kedvencünk jobban legyen, ám nagy valószínűséggel újabb hányást idéz elő. Ilyenkor minden gazdi előszeretettel kínálja meg kutyáját és macskáját egy nagy adag friss vízzel. Bár ez elveszi a savas ízt a szájukból, a hirtelen folyadékfogyasztás következtében gyomruk megduzzad, és gyakran újra szabadjára engedik a szökni vágyó rókát.

Tehát a hányás után körülbelül 1-2 órára próbáld meg elvenni a kutyus vizét. Egy pici mennyiséget hagyhatsz a tál alján, hogy felfrissíthesse magát, és elkerüld a kiszáradás lehetőségét. Ahogy dr. Christ Brown is leírja, ne aggódjunk, nem lesz az ebnek semmi baja abban a kis időben, míg nem iszik! (Feltéve persze, hogy nyugalmi helyzetben lehet, és pihenhet ebben az időszakban.) Ezzel az egyszerű lépéssel azonban megmentheted őt attól, hogy a hányás ördögi körébe kényszerüljön.

Természetesen, ha többször vagy folyamatosan hány az eb, és más, betegségre utaló tüneteket is észlelsz rajta, azonnal vidd állatorvoshoz!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Így kerülhető el a habzsolás

Bár a habzsolás, a gyors evés ártatlan dolognak tűnhet, a jelenség több szempontból is veszélyezteti a kutya egészségét. Érdemes már kicsi kortól úgy szoktatni, hogy ezt elkerüljük. Ez ugyan nem minden esetben egyszerű feladat, ugyanis a legtöbb kutya falkában élő ősei révén ösztönösen próbálja olyan gyorsan elfogyasztani az eledelét, amilyen gyorsan csak lehet.

A legegyszerűbb módszer azonban, amelyet felnőttkorban is bátran alkalmazhatunk, egy habzsolásgátló tál vagy egy nyalószőnyeg, úgynevezett lick mat beszerzése. Ezeken eloszlatva az ételt a kutyának esélye sincs arra, hogy néhány pillanat alatt bekebelezze a vacsoráját.

Bővebben itt olvashatsz a nyalószőnyegről, itt pedig a habzsolásgátló tálról. Nem kerülnek sokba, és valóban hatékony segítséget nyújtanak.

hány a kutya hányás kutya hányás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!