hirdetés

Miért nem rágja meg a kutya az eledelét?

Hangai Lilla

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

Ellentétben az emberekkel, a legtöbb kutya nem lassú élvezettel fogyasztja el az ételét. Jellemzően olyan gyorsan töltik meg a pocakjukat, amilyen gyorsan csak lehet. Az ösztönük ugyanis erősebb, mint az ízek és textúrák iránti nagyrabecsülésük. Ez még akkor is munkálhat bennük, ha nincs meg annak a veszélye, hogy egy másik állat elragadja a betevőjüket.

hirdetés

A legtöbb esetben nincs komoly ok az aggodalomra, amikor a kutya nem rágja meg az ételét megfelelően. Ez általában egyszerűen azt jelenti, hogy engedelmeskedik az ösztöneinek, vagy kölyökkorában nem tanította meg neki senki, hogyan egyen habzsolás nélkül. Ennek ellenére ez a viselkedés néhány esetben emésztési problémákhoz vezethet, vagy akár valamilyen egészségügyi állapotra utalhat. Mindenképpen javasoljuk, hogy korrigáld a viselkedést, és annak is járj utána, hogy mi okozhatja.

Ügyelj arra, hogy kedvenced nyugodt körülmények között kapjon enni. Ez segíthet, ha amúgy habzsol, és nem rágja meg rendesen a tápot

Ezért nem rágja meg a kutya az eledelét

Ez a viselkedés ösztönös, bár nem feltétlenül jellemző minden kutyára. Egészen visszavezethető arra az időszakra, amikor a kutyák ősei vadon, falkában éltek. A prédát azonnal be kellett kebelezniük, nehogy egy másik ragadozó vagy egy falkatag lecsapja a mancsukról. Minél gyorsabban fogyasztották el a részüket az ételből, majd távoztak, annál biztonságosabb volt számukra. Ehhez hasonló viselkedést már kölyökkorban is megfigyelhetünk, amikor a piciknek meg kell harcolniuk az anyjuk emlőjéért. Ahogy a kiskutyák fejlődnek, és szilárd táplálékot kezdenek fogyasztani, előfordulhat, hogy továbbra is harcolniuk kell egy helyért a tál mellett.

Emiatt elképzelhető, hogy kutyád azért eszik így, mert etetés közben a környezete túl hangos, túl sok inger éri. (Ilyenek lehetnek a hancúrozó gyerekek, más háziállatok, hangos zene, gépek stb.) Ilyenkor úgy érezheti, hogy veszélyben van, így gyorsan le kell nyelnie, amit elé tettek. Ezen tehát mindenképpen érdemes lehet változtatni. Főleg nagyobb testű, mély mellkasú kutyáknál jelenthet gondot a habzsolás, náluk ugyanis nagyobb eséllyel fordul elő a gyomorcsavarodás.

Ha kedvenced mindig is így evett, és rendszeresen jártok állatorvosi vizitekre is, akkor feltehetően nincs ezzel a szokásával nagy baj, ám ennek ellenére is úgy gondoljuk, érdemes rajta változtatni. Ha azonban hirtelen kezdett el falni, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a szokás egy probléma tünete lesz. Ilyen lehet például a fogászati betegség, vagy egy szájban lévő sérülés, daganat. Valamint az is előfordulhat, hogy belső paraziták, illetve rossz minőségű eledel miatt vette fel a szokást a kutya.

A habzsolásgátló tálak nagy segítséget jelenthetnek, ha a kutya nem rágja meg rendesen az ételt

Újra kiemeljük tehát, hogy ha a habzsolás mindig is szokása volt a kutyának, akkor is érdemes változtatni rajta, ugyanis komoly emésztési problémákat, kellemetlenségeket okozhat. Ha pedig egy újonnan kialakult hóbortról van szó, kérj egy időpontot az állatorvoshoz. Szinte biztos, hogy van a jelenségnek valamilyen mögöttes előidézője.

Így ösztönözd a kutyánál a rágást

Ha az állatorvosi vizsgálaton sikerült megállapítani a probléma gyökerét, és elkezdtétek a kezelést is, a habzsolás valószínűleg megszűnik majd a tünetet kiváltó okkal együtt. Ha az orvos mindent rendben talált, akkor feltehetően csak egy rossz szokásról van szó. Ebben az esetben a következőket érdemes kipróbálnod.

Inkább kisebb adagokban add kedvencednek az ételt, és semmiképpen se hagyatkozz a szabad etetésre. Valamint arra is ügyelj, hogy csak jó minőségű tápot adj az ebnek, és étkezés után egy darabig még kerüljétek az intenzív mozgást. Ha ezeket betartod, nagy valószínűséggel elkerülhetők az emésztési panaszok is.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A kutyád evési tempóján pedig egy nagyon egyszerű, de hatékony kiegészítővel segíthetsz. Szerezz be egy olyan tálat, amelyben rovátkák, kiemelkedő részek vannak. Ezt bármelyik kisállatboltban beszerezheted, lassú vagy habzsolásgátló etetőtálként kérdezhetsz rá. Egy kicsivel másabbak, de hasonló elven működnek a nyalómatracok vagy nyalogatótányérok is. Ezek kisebb kutyák esetében praktikusabbak lehetnek, vagy azokban a helyzetekben, amikor a jutalomfalatot vagy a nyalánkságot is kicsit izgalmasabb módon, ételrejtvényként szeretnéd szervírozni a kutyának.

És végül, de nem utolsósorban, az etetés legyen egy nyugodt, kellemes, biztonságos pillanata kutyád napjának. Tegyél meg mindent, hogy miközben eszik, ne zavarhassa semmi. Hidd el, sokkal kiegyensúlyozottabb négylábú válik belőle, ha ebben az időszakban nem érzi fenyegetve magát.

Ide kattintva bővebben írunk a gyomorcsavarodásról. Ennek az állapotnak a tüneteiről és kiváltó okairól minden gazdinak tudnia kell, ugyanis túlzás nélkül, perceken múlhat a kutya állapota.

gyomorcsavarodás habzsolás habzsolásgátló kutyatál kutya eszik kutya gyorsan eszik kutya habzsol miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!