hirdetés

Így kerülheted el a nagy testű kutyák rettegett betegségét: állatorvost kérdeztünk

Hangai Lilla

2024. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a gyomorcsavarodás tüneteit észleled a kutyádon, azonnal – egy percet sem szabad veszíteni – kórházba kell szállítani az állatot, és még mielőtt odaérkeznétek, jelezni kell számukra, hogy milyen tüneteket tapasztalsz pontosan. A gyomorcsavarodás következtében érintett kutyák 30%-a belehal az állapotba még az intenzív kezelés ellenére is.

hirdetés

Hogy ezt a 30%-ot lejjebb tudjuk szorítani, gazdiként nagyon fontos tudnod, hogy mi okozza, mik a tünetei, és hogyan előzhető meg vagy kezelhető a gyomorcsavarodás a kutyák esetében. Dr. Vada Edina állatorvos segítségével elemezzük ki a témát.

A gyomorcsavarodás elkerülése miatt fontos tudni, mit és hogyan szabad adni a kutyának

Mi is pontosan az a gyomorcsavarodás?

A gyomorcsavarodás egészségügyi és sebészeti vészhelyzet, mely azonnali ellátást igényel. Következtében a gyomor megtelik levegővel, és ahogy a nyomás növekszik, megakadályozza, hogy a hátsó lábakból és a hasi részből a vér visszatérjen a szívbe. A felgyülemlett vér csökkenti a cirkuláló vér mennyiségét, ez pedig a kutya sokkos állapotát eredményezi. Ahogy a gyomor megfordul, magával húzza a lépet és a hasnyálmirigyet is, megszakítva a véráramlást. Az oxigénhiányos hasnyálmirigy mérgező hormonokat termel, melyek közül az egyik különösen a szívre van hatással, képes megállítani azt. Még a legenyhébb esetekben is elpusztul az állat, ha nem kezelik a gyomorcsavarodását.

Vada doktornő kiemelte, hogy általában hajlamosabbak rá nagyobb testű, mély mellkasú és az idősödő kutyák. Utóbbiak esetében a gyomrot felfüggesztő szalagok a kor miatt már meglazulhatnak, ami fokozottan veszélyeztetetté teszi őket. De ettől függetlenül fiatal kutyáknál is előfordulhat.

Ugyan a gyomorcsavarodás nem örökölhető, de a laza felfüggesztő szalagok igen, így ha fajtatiszta ebet szeretnénk vásárolni, emiatt is fontos, hogy felelős tenyésztőtől tegyük ezt, aki kiszűri ezeket a betegségeket.

Hagyjuk a kutyát 2-3 órán át pihenni, miután megetettük

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A gyomorcsavarodás mortalitási aránya hatalmas a kutyák esetében

„Ha a gyomor kitágul, és megtelik nagy mennyiségű folyadékkal és gázokkal, majd a kutya ebben az állapotában ugrálni, szaladni, játszani kezd, és a függesztőszalagok nem tudják tartani a megnövekedett gyomrot, akkor nagyon könnyen kialakul a szerv helyváltozása. Lehet a gyomorcsavarodás részleges vagy teljes is. A részleges gyomorcsavarodás esetében is van már gázfelhalmozódás, de kisebb mennyiségű és talán elmondhatjuk, hogy kevésbé veszélyes.

A teljes gyomorcsavarodás olyan, mint amikor mi például a ruha ujjára egy csomót kötünk. Ebben az esetben a nyelőcsövön keresztül ugye se előre, se hátra nincsen mozgás. A kutya nem tud böfögni, így a gázok nem tudnak távozni sem, így még több halmozódik a gyomorban. Ez teszi az állapotot igazán veszélyessé. Hiszen nemcsak a különböző toxinfelszabadulás, meg ez az oxidatív stressz az, ami miatt meghal az állat, hanem meg is fullad. Gyakorlatilag annyira megnő a gyomor, hogy összenyomja a tüdőt, és összenyomja azokat az ereket is, amelyek a hasüregben vannak. Ezáltal a kutya sokkos állapotba kerül, és végül megfullad” – magyarázta el a doktornő.

Így már teljesen világossá vált számunkra, hogy miért ilyen hatalmas a halálozási arány a betegség következtében. A doktornő kiemelte, hogy a betegség tekintetében a legfontosabb faktor az idő, ugyanis minél több időt tölt el a négylábú ebben az állapotban, annál kisebb az esély arra, hogy meg tudják menteni.

A nagy testű, mély mellkasú és idős kutyák nagyobb kockázatnak vannak kitéve

Hogyan előzhető meg a gyomorcsavarodás a kutyák esetében?

Vada doktornő elmagyarázta azt is, hogy abban az esetben emelkedik meg exponenciálisan a gyomorcsavarodás kockázata, amennyiben a kutya sok olyan ételt fogyaszt, melyek erjedésre hajlamosak. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek vagy a gabona. Sőt, a házi koszt, vagy a nagyon leveses és nem friss dolgok, sőt, még az eledelváltás is növelik a kialakulás esélyét. (Az eledel leváltása akkor, ha az, amire áttértünk, gázosodást okoz a kutyánál.) Ugyanakkor arról nem szabad megfeledkezni, hogy etetés után tarts mindig 2-3 óra pihenőt, hiszen akkor is kialakulhat gyomorcsavarodás, ha a kutya hagyományos táppal vagy BARF-fal van etetve, de evés után azonnal intenzív mozgást végez.

Vada doktornő tanácsa arra is kitért, hogy hányszor etessük az állatot, amennyiben szeretnénk még inkább minimalizálni a gyomorcsavarodás kockázatát. Azt javasolta, hogy a napi egyszeri etetés helyett legyen kettő. Természetesen nem növelve az adagot, hanem a meglévőt kétfelé osztva.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ezek a gyomorcsavarodás tünetei

A tünetek általában 1-3 órával az étkezés után jelentkeznek:

  • a kutya hasának felpuffadása;
  • öklendezés: az állat próbál hányni, de nem jön ki semmi;
  • nyáladzás;
  • nyugtalanság, ingerlékenység;
  • szapora szívverés;
  • halvány színű íny és nyálkahártya;
  • a has érintésére a fájdalom még erőteljesebb lesz.

Így kezelhető a gyomorcsavarodás

Ha az állatot gyomorcsavarodás gyanújával viszik be a kórházba, ott az állapotának súlyosságától függően elvégezhetnek rajta műtétet, vagy szondával próbálhatják meg megszabadítani a felgyülemlett gázoktól. Kezelés nélkül még a legenyhébb állapot is az állat pusztulásával végződik.

Azonban elérhető már megelőző műtét is, amelyet akár ivartalanítással egybekötve is kérhet a gazdi. Ennek során preventíven a gyomrot a megfelelő formában a hasfalhoz rögzítik. Ez azonban nem jelent 100%-os garanciát: az adott étel milyenségére, valamint az etetést övező szabályokra ebben az esetben is szigorúan oda kell figyelni! A doktornő szerint ez egy remek lehetőség lehet a veszélyeztetett ebek számára, ám az egyén lesz majd a döntő. A megelőző műtétről mindenképpen érdemes az állatorvossal konzultálni, aki ismerve kedvencedet meg fogja tudni mondani, hogy számára is előnyös lehet-e.

Ebben a cikkünkben a megemelt kutyatálak és azok gyomorcsavarodással való összefüggését tárgyaltuk.

etetés gyomorcsavarodás idős kutya kutya táplálása nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!