hirdetés

Ezeket a tüneteket sose próbáld házilag kezelni

Hangai Lilla

2024. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Alapvetően minden esetben azt javasoljuk, hogy ha valamilyen szokatlan dolgot észlelsz a kutyádon, vidd el állatorvoshoz, hiszen sosem tudhatod, hogy milyen mögöttes tényező okozza a problémát. Az azonban tagadhatatlan, hogy gyakorlott kutyatartóként lehetnek olyan kevésbé súlyos helyzetek, amikor tudod, hogy egy házi módszer hatásos lehet. Ma azokat vesszük sorra, amelyek esetében minden esetben, kivétel nélkül fordulj orvoshoz, akkor is, ha banálisnak tűnik.

hirdetés

Az alábbiakban részletezünk 13 tünetet és problémát, amivel a kutyát azonnal az állatorvoshoz kell vinni, mert általa elvégezhető vagy felírható kezelésre szorul.

Vidd időben állatorvoshoz a kutyát, mert az élete lehet a tét!

1. Rossz lehelet

A PetMD állatorvosi honlap szerint ha a megfelelő szájhigiénia nem elegendő ahhoz, hogy kutyád lehelete nem kellemetlen, édes illatú legyen, akkor valószínűleg fogászati eljárásra van szükség, mert feltehetőleg a fogágybetegséggel küzd. Ezt komolyan kell venni, mert igen fájdalmas és a kutya épségét, általános jólétét fenyegeti; akár szívpanaszokhoz is vezethet.

2. Fekete vagy véres ürülék

Már egy kis mennyiségű élénkvörös vér miatt is állatorvoshoz kell vinni az ebet, ugyanis előfordulhat, hogy a kutyának véralvadási problémája vagy súlyos gyomor-bél hurutja van, amely kórházi kezelést igényelhet.

3. Vér a vizeletben

Nem a fertőzések az egyedüli okai annak, hogy vér kerül a vizeletbe. Csak az állatorvos tudja megállapítani, hogy szüksége van-e a kutyának antibiotikumra. Számos esetben a véres vizelet utalhat hólyagkövekre is.

4. Vérző végbélnyílás

A végbél területén a vér gyakori oka az anális mirigy fertőzése, amely antibiotikumkúrát igényel. Ritka esetekben előfordulhat sebészeti probléma is, például trauma vagy rákra utaló szövetburjánzás. De ez csak akkor derül ki, ha állatorvoshoz viszed a kutyát, otthon nem diagnosztizálható vagy kezelhető.

5. Puffadt has

A puffadt has jelezhet gyomorcsavarodást is, amit ha nem kezelnek időben, halálos kimenetelűvé válik. De az is lehet, hogy az eb allergiás vagy érzékeny az eledelének valamely összetevőjére, amely szintén fájdalmas és szintén komolyabb problémát okozhat, ha nem részesül kezelésben.

6. Köhögés, zihálás

Az egy hétnél tovább fennálló köhögés esetén, amikor a kutya nem alszik jól és nem eszik eleget, mindenképpen fel kell keresni az állatorvost, hogy az meghatározza az okot. Tüdőgyulladás és  szívelégtelenség is állhat a háttérben, amelyek kezelése eltérő.

A köhögés szívproblémát is jelezhet.

7. Elváltozások a bőrön

A dermatitisz például egy olyan gyulladásos állapot, amely általában sokkal kellemetlenebb, mint az egyszerűen száraz bőr. Ha nem erről van szó, az állatorvos további teszteket készít, hogy megtudja, az ebnek van-e bakteriális vagy gombás fertőzése. Így kizárhatók az atkák által okozott állapotok is, mint mondjuk a rühesség. Egyik ilyen jellegű betegség sem gyógyul meg magától és az ebeket komoly szenvedésnek tesszük ki, ha elhanyagoljuk.

8. Fülatkák

Az atkák szerencsére ritkák a kutyák esetében, és többnyire kezelhetők helyi bolha elleni szerekkel. A legtöbb fülatkás kutyánál azonban kialakul gombás vagy bakteriális fertőzés is, aminek fülgyulladás a vége. Ha nem kezelik, komolyan veszélyezteti a négylábú hallását és kifejezetten fájdalmas is.

9. Túlzott váladékozás, vörös, gyulladtnak tűnő vagy homályos szem

A szem túlzott váladékozását okozhatja allergia, de fekélyt, zöldhályogot vagy uveitis-t jelezhet. Ha ezeket a betegségeket nem kezelik időben, az látásvesztéssel járhat.

10. Szőrhullás

Hatalmas különbség van a szőr hullása és a vedlés között. A szőr hullásának esetében gyakran nagyobb területekről hiányzik a bunda, és jellemzően sokat vakarózik az állat. Amellett, hogy ez utalhat a bőr megbetegedésére, olyan betegségek is állhatnak a háttérben, mint például a pajzsmirigyproblémák vagy a mellékvesével kapcsolatos gondok, ezért mindenképpen forduljatok állatorvoshoz, hogy ki tudja vizsgálni a kutyát.

11. Hányás, az étel elutasítása

Míg a gyomorpanaszok enyhe esetei a kutya diétájának megváltoztatásával kezelhetők, addig a hányás vagy az étel elutasítása kiszáradáshoz vezethet, és komolyabb problémát jelezhet. Az állatorvos által elvégzett tesztekkel kizárhatók az olyan súlyos esetek, mint például a bélelzáródás.

12. Sántítás

Ha valamilyen trauma érte a kutya lábát, nem várhatjuk, hogy az magától, fertőzésektől mentesen meggyógyuljon, ráadásul avatatlan szem azt sem tudja feltétlenül megítélni, mennyire súlyos az a sérülés. Ha nem látunk külső nyomot, de a kutya sántikál, előfordulhat, hogy artritisszel küzd. Bár vannak már remek étrendkiegészítők ennek támogatására, egy alapos kivizsgálás nélkül nem tudhatjuk, hogy mekkora fájdalmai vannak a kutyának. Az is előfordulhat, hogy műtétre lesz szüksége.

13. Férgek

Ugyan számos vény nélkül kapható féreghajtó kapható, gazdaként te valószínűleg nem tudod megállapítani, hogy melyikre lesz szüksége a kedvencednek. Egyes féreghajtók például nem alkalmasak az összes típus kihajtására. Egy vizsgálat után az állatorvos segíthet eligazodni a kérdésben.

Ebben a cikkben Tornóczky Anita összegzi, hogy melyek azok a betegségek, amelyek gyakran veszélyeztetik a kedvenceinket.

állatorvos állatorvosi vizsgálat betegség tünetei betegségek tünetei diagnózis házi gyógymód

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!