hirdetés

7 gyakori betegség, ami kutyádat a leginkább veszélyezteti Tornóczky Anita szerint

Tornóczky Anita

2023. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák hűséges és szerető társak, de sajnos vannak olyan betegségek, amelyek fenyegetik az egészségüket.

hirdetés

Ahhoz, hogy megvédjük őket ezektől a betegségektől, fontos, hogy ismerjük a leggyakoribbakat, tüneteiket és kezelésüket. Az alábbiakban bemutatunk néhányat.

1. Parvovírus fertőzés

A parvovírus fertőzés az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb kutyabetegség. Súlyos hasmenéssel, hányással és lázzal jár, ami akár halálhoz is vezethet. A fertőzés könnyen terjed, és a kutyák közötti érintkezéssel vagy szennyezett környezettel, fertőzött bélsárral való érintkezéssel terjedhet. A legjobb védekezés a megfelelő oltás és annak ismétlése.

2. Lyme-kór

A Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, amelyet kullancsok terjesztenek. A betegség tünetei közé tartozik a láz, a fáradtság, az ízületi fájdalom és az izomgyengeség. Ha nem kezelik, a Lyme-kór súlyos szív- és idegrendszeri problémákat okozhat. A kutyánkat rendszeresen ellenőrizni kell, és ha találunk rajtuk kullancsot, azonnal el kell távolítani. De itt is a megelőzés a megoldás.

3. Kennelköhögés

A kennelköhögés egy vírusos vagy bakteriális fertőzés, amely az orr és a torok gyulladását okozza. A tünetek közé tartozik a száraz köhögés, az orrfolyás és a torokfájás. A fertőzés gyakran terjed közösségekben, például kutyapanziókban vagy kutyaparkokban. A kezelés általában antibiotikumokat és pihenést igényel. Oltás erre is létezik.

4. Szívférgesség

A szívférgesség egy életveszélyes betegség, amelyet a lepkeszúnyogok terjesztenek. Súlyos tüneteket okozhat, mint például a köhögés, a nehézlégzés és a fáradtság. Ha nem kezelik, a szívférgesség halálos lehet. A legjobb védekezés a megelőzésben rejlik, így fontos, hogy megfelelő készítményekkel védjük kutyáinkat, vagy erre alkalmas féreghajtót kapjon az eb minimum 3 havonta.

Szívféreg.

5. Vesebetegség

A vesebetegség gyakori a kutyáknál, különösen az idősebb kedvencek körében. A probléma a vesék nem megfelelő működését jelenti, és számos tünettel jár, mint például a hányás, az étvágytalanság és a kimerültség. A vesebetegség kezelése általában magába foglalja az étrend váltását, a folyadékbevitel növelését és gyógyszerek használatát.

6. Allergiák

A kutyák egyre gyakrabban érintettek az allergiákkal. A leggyakoribbak közé tartozik az élelmiszer-allergia, a bolhaallergia és az atópiás dermatitisz. Az allergiák tünetei változóak lehetnek, de általában bőrproblémákkal járnak, mint például viszketés, vörösség és néha emésztőszervi szimptómák is megjelennek. Az allergiák kezelése általában az allergén elkerüléséből, gyógyszerekből és egyéb terápiákból áll.

7. Fülgyulladás

A fülgyulladás a kutyák gyakori betegsége és gyakran kapcsolódik allergiához. A betegség tünetei közé tartozik a viszketés, a bőrpír és a fülzsír vagy genny felhalmozódása a fülben. A kezelés általában a fül tisztítását és a gyulladás enyhítését célzó kezelésből áll.

A fentiek csak néhány példa a kutyák között előforduló gyakori betegségekre. Ahhoz, hogy kutyáink egészségesek és boldogok maradjanak, fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, jól tápláljuk őket és a lehetőségekhez mérten védjük meg őket a rájuk veszélyes élősködőktől, fertőzésektől, betegségektől. A prevenció kulcsfontosságú.

allergia beteg beteg a kutya betegség fülgyulladás kennelköhögés Lyme-kór parvovírus szívférgesség Tornóczky Anita vesebetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!