hirdetés

Lábvég nyalogatási betegség kutyáknál: ezért súlyos állapot

Hangai Lilla

2023. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

A lábvég nyalogatási betegség, angolul a lick granuloma akkor jelenik meg, amikor az állat megszállottan nyalogat egy bizonyos testrészt. A szokás pedig beindítja az önsérülések, gyulladások és fertőzések végtelen ciklusát.

hirdetés

A lábvég nyalogatási betegség talán semmiségnek tűnhet, hosszú távon azonban súlyosan veszélyezteti a kutya általános egészségi állapotát. Mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni!

A lábvég nyalogatási betegség okai

Az állapot megjelenését több tényező is okozhatja, amelyek katalizátorai a folyamatos nyalogatásnak, ami a bőrelváltozásokat okozza:

  • stressz,
  • allergia,
  • bőrfertőzés,
  • trauma/sérülés,
  • fájdalom,
  • viselkedésprobléma,
  • artritisz.

A PetMD állatorvosai elárulták, hogy a leggyakoribb kiváltó ok az allergia, ami lehet környezeti vagy ételallergia is. Ez az állapot főként közepes és nagytestű fajtáknál jelenik meg, úgymint:

A kutya esetében ezek lehetnek a lábvég nyalogatási betegség tünetei

Az állapotot szerencsére nem nehéz diagnosztizálni, de a kiváltó okot annál inkább. Óva intünk attól, hogy otthon kezeld kedvencedet! Ahhoz, hogy biztosan meggyógyuljon, mindenképpen orvosi kezelésre lesz szüksége.

Az ismétlődő, túlzott nyalogatás az elsődleges tünete az állapotnak, amely egy jól körülhatárolható, megemelkedett, feszes, szőrtelen, fekélyes bőrelváltozást eredményez. Ezek az elváltozások gyakran vörös színűek és nedvesek, mivel a kutya nyála nem engedi kiszáradni. Leginkább a lábakon figyelhető meg, esetenként több végtag is érintett is lehet. Gyakran ezek a területek bakteriális vagy gombás bőrfertőzésekkel terheltek, és a szőrtüszők is begyulladnak.

A legtöbb esetben az állapotot stressz vagy allergia okozza.

Az állapot kezelése

A lábvég nyalogatási betegség kezelésének menete teljes mértékben a kiváltó októl függ. Ha élsz a gyanúperrel, mielőtt elvinnéd kedvencedet az állatorvoshoz, a gallért már nyugodtan felhelyezheted rá, hogy addig se tudja nyalogatni magát. Erre a kezelés teljes ideje alatt is szükség lesz. Semmiképpen se kötözd be azonban az érintett területet! Ezzel a nedvességet bezárhatod a sebbe, ami csak tovább ronthat a helyzeten.

Valószínűleg kedvenced kap majd antibiotikumot, gombaellenes készítményt, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, szorongáscsillapítók és/vagy antihisztamint. A fertőzések enyhítésére gyakran felírnak még helyileg alkalmazható krémet, törlőkendőt vagy sampont. Ha az orvos arra gyanakszik, hogy ételallergia áll fent, megkezdődik a próba is, melynek során korlátozott összetevőkből álló diéta segítségével szűri ki a lehetséges gondot okozó összetevőt.

Ha nyalogatást a stressz okozza, az orvos valószínűleg javasolni fog tréninget, ami oldja azt. Sokat segíthet, ha többet mozgunk, játsszunk, foglalkozunk ilyenkor az ebbel.

A gallér felhelyezése segít abban, hogy az eb ne érje el a lábát.

Hosszú távú hatások

Bár az állapot a kutya életét szinte soha nem veszélyezteti, rendkívül stresszes lehet mind az állat, mind a gazdi számára. Azzal számolni kell, hogy a gyógyulási folyamat nem lesz egyszerű, és ha stressz okozza, a kedvenc életében beállt változások miatt kiújulhat. Ezzel feltehetően együtt kell majd élni és folyamatosan menedzselni kell.

Fontos újra kiemelni, hogy a folytonos nyalogatás egy idő után nemcsak a bőrön okoz elváltozásokat, de érintheti az izomszöveteket és a csontokat is. Minél hamarabb kezelik az állapotot, annál könnyebb és gyorsabb lesz a felépülés!

allergia beteg a kutya betegség kutya nyalogatja a lábát kutya nyalogatja a sebeit kutya stresszes lábvég nyalogatási betegség nyalogat stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink