hirdetés

Tényleg fertőtlenít a kutya nyála? A közismert állítás tudományos magyarázata

László Enikő

2022. szeptember 5 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Biztosan hallottad már legalább egyszer életedben azt a kifejezést, hogy „a kutya szája tisztább, mint az emberé”. Nos, ez sajnos nem igaz, és az sem feltétlen állja meg a helyét, hogy a kutya nyála fertőtlenít.

hirdetés

A kutyák ösztönösen nyalogatják a sebeket. Valami fáj, ezért megnyalják. Ez minden, amit megtehetnek. Annyira elterjedt az az elképzelés, hogy a kutyáknak nyalniuk kell a sebeket ahhoz, hogy begyógyuljanak, hogy sok ember, köztük az ókori társadalmak is azt hitték, hogy a kutyanyál az emberi sebeket is meggyógyítja. Ennek a hiedelemnek van némi tényalapja, de idővel mitikus méreteket öltött.

Nyalni vagy nem nyalni a sebeket?

A nyál begyógyítja a sebeket? Bármilyen valószínűtlennek is hangzik, a tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kutyanyálnak, sőt az emberi nyálnak is van antibakteriális és antimikrobiális tulajdonsága. A kutyanyál még enyhén baktériumölő hatású az Escherichia coli (E. coli) és a Streptococcus canis ellen is, amely társállatokról emberre is átterjedhet. Ezenkívül a kutya nyelve jól eltávolítja a szennyeződéseket a sebről. A kulcsszó azonban ebben a kutatásban az „enyhén”. A modern orvostudomány messze felülmúlta a nyálat a sebgyógyulás hatékonyságát tekintve, az állatgyógyászati ​​antiszeptikus termékek jobb alternatívát jelentenek.

A nyalogatás többet árt, mint használ

A nyalogatás némi védelmet nyújthat bizonyos baktériumok ellen, de komoly hátrányai vannak annak, ha hagyod, hogy kutyád nyalja a sebeit. A túlzott nyalogatás irritációhoz vezethet, utat nyitva a hotspotoknak, fertőzéseknek és esetleges öncsonkításnak.

A nyalás és rágás lassíthatja a gyógyulást a sebek újranyitásával. A műtéti helyek nyalogatása különösen veszélyes. Tönkreteheti a varratokat, és újra kinyithatja a sebet, így vissza kell menni az állatorvoshoz. Az újranyitott műtéti sebek lezárása gyakran bonyolultabb, mint a kezdeti tiszta sebzárás. Éppen ezért az állatorvosok gallérral küldik haza pácienseiket, amíg a varratok a helyükön vannak, vagy amíg a seb teljesen be nem gyógyul (azaz 10-14 napig).

Ahelyett, hogy hagynád kedvencednek nyalogatni a sebeket, töltsd fel elsősegély-készletét sebápoló termékekkel. Az állatorvosnak mihamarabb ellenőriznie kell a mélyen behatoló sebet. A kisebb sérüléseket, horzsolásokat óvatosan le kell mosni, alaposan le kell öblíteni, majd szárazra törölni.

Az aktív kutyák, akik versenyeznek vagy sportolnak, hajlamosabbak lehetnek a sérülésekre, mint a mozgásszegény rokonaik. Az antibakteriális termékek és a megfelelő kötszerek különösen fontosak esetükben.

Amikor a kutya nem hagyja abba a nyalogatást

Egyes esetekben a kutyák egyszerűen nem hagyják abba a nyalogatást, ha valami nagyon zavarja őket. Számos dologgal megpróbálhatod megállítani a viselkedést.

A mancsot nyalogató kutyánál próbálj ki egy speciálisan kialakított mancskötést, vagy akár egy ragasztószalaggal becsomagolt zoknit az irritált lábfejre.

Ha egy pólót adsz a kutyára, hogy elfedd a sebet, akkor az laza védelmet nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a levegő elérje a helyet.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Vásárolhatsz műtét utáni ruhát kutyád védelmére. Ez egy nagyszerű alternatíva a gallér helyett, ha a seb olyan helyen van, ahol a ruha takarja (például ivartalanítás után).

Az állatorvosok szerint az egyetlen garantált módja annak, hogy megvédd a sebet a nyalással szemben, különösen éjszaka, vagy amikor nem figyeled kedvencedet, a gallér.

A kutyanyálnak lehetnek gyógyító tulajdonságai, és a modern orvoslás megjelenése előtt a sebek nyalogatása volt az ebek legjobb védekezése a fertőzésekkel szemben. A mai világban azonban jobb lehetőségeink vannak. Ne engedd kedvencednek, hogy sebeit nyalogassa, ehelyett fertőtlenítsd az állatorvosod által meghatározott termékekkel, illetve vidd el hozzá kedvencedet, hogy kezelje a sebet.

kutya nyalogat kutya nyalogatja a sebeit kutyanyál nyál nyalogat sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink