hirdetés

Még egy ok az ivartalanítás mellett: még az emlődaganatot is megelőzheted vele

Ferenczi Deborah

2021. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az emlődaganat az egyik leggyakoribb daganattípus az ebek esetében. Kialakulásának esélye pedig többszöröse a kutyáknál, mint a nőknél. Ivartalanítással azonban jelentősen csökkenthető annak valószínűsége, hogy a probléma kedvencednél felüsse a fejét.

hirdetés

A szukákban előforduló tumoros elváltozások közel felét az emlődaganatok teszik ki. Ez igencsak jelentős százalék, tekintve azt, hogy nagyon sok a daganatos megbetegedés a kutyák esetében. Fontos tudni, hogy a legelső tüzelést megelőzően elvégzett ivartalanítás csökkenti a betegség kialakulását.

Emlődaganat.

Az emlődaganat kialakulása

A daganatos megbetegedés kialakulásához több tényező szükséges, ezért a pontos okát szinte lehetetlen megmondani. A szukáknál sokkal gyakrabban fordul elő, mint kanoknál. Az is kimutatható, hogy bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak az emlődaganatra. A németjuhász, a spánielek, a törpe uszkár, a máltai selyemkutya és a yorkshire terrier sorolhatók közéjük. Az emlődaganat átlagosan 10 és fél éves kor körül alakul ki, nagyon ritkán fordul elő 5 évnél fiatalabb korban, ám minél idősebb az állat, annál valószínűbb az, hogy halálos kimenetelű lesz a betegség.

Emlődaganat tünetei

Amennyiben az emlőmirigyekben kézzel tanítható csomó érzékelhető, akkor szinte egészen bizonyos az, hogy emlődaganat áll a háttérben. Általában az ágyékhoz közelebb eső mirigyeknél tapinthatóak ki ezek a csomók. Ez a dudor lehet normál színű, vörös vagy lila, puha vagy kemény, és bizonyos esetekben fekélyes is. Ennek előrehaladott állapota, amikor komoly duzzanatok figyelhetőek meg a bőr területén vagy szemmel láthatóak fekélyek. Az emlőrák egyik legnagyobb veszélye, hogy az emberekhez hasonlóan az állatokban is nagyon könnyen okoz áttétet, így könnyen terjed a csontokra, esetleg más létfontosságú szervekre is.

Az ivartalanítás fontossága

A legveszélyeztetettebbek a 2 évesnél idősebb, ivaros szukák. Esetükben az emlődaganat előfordulása közel 30%. Tehát ez azt jelenti, hogy minden harmadik nem ivartalanított kutya emlődaganatos lesz. Éppen ezért szükséges még az első tüzelés előtti ivartalanítás. Ugyanis ezzel jelentősen csökkenteni lehet annak az esélyét, hogy kialakuljon a probléma. Minél előbb esik át az ivartalanításon az állat, annál nagyobb az esély arra, hogy nem lesz ilyen betegsége. Az emlődaganatos esetek körülbelül fele jóindulatú, míg a másik fele rosszindulatú.

Emlődaganat kezelése

A legtöbb esetben az emlődaganat sebészeti eltávolítása a helyes döntés. Általában egy vagy több emlőmirigyet távolítanak el ilyenkor. Ha több emlőmirigyben is találnak daganatot, javasolható a teljes emlőlánc eltávolítása. Szükség lehet kemoterápiás kezelésre is a műtétet követően. Bár a beavatkozás és a kemoterápia hatékonyan távolítja el a daganat nagy részét, ez csak a kezdete a gyógyulási folyamatnak. A teljes felépüléshez kedvencednek minden korábbinál nagyobb szüksége lesz az egészséges táplálkozásra, a megfelelő mozgásra, és az immunrendszer folyamatos erősítésére.

beteg a kutya daganat dagantos megbetegedés emlő daganat idős kutya betegségei ivartalanítás kutya betegségei kutya daganat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink