hirdetés

Korszakalkotó terápiás lehetőség a kutyák daganatainak gyógyításában: így működik az elektrokemoterápia

Ferenczi Deborah

2021. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Forradalmi újítást vezettek be az állatok kemoterápiás kezelésére, ez pedig nem más, mint az elektrokemoterápia. A kezelés során vagy vénásan vagy közvetlenül a daganatba juttatnak kemoterápiás szert.

hirdetés

A folyamat lényege, hogy elektródákkal elektromos mezőt alakítanak ki a daganat körül, ennek hatására a sejtek áteresztőképessége jelentősen nő. Így a rákos területen akár ezerszeresére is lehet fokozni a kemoterápia hatékonyságát.

Az elektrokemoterápia hatása

Így az osztódással szaporodó daganatos sejteket sokkal nagyobb eséllyel tudják elpusztítani. Emellett az elektrokemoterápiának hála viszonylag nagy mértékben összehúzódnak a daganatban lévő erek, továbbá károsodnak azok a sejtek is, melyek körbeveszik azt. Ennek hatására jelentős mértékben csökken annak oxigénellátottsága. Talán a legkorszakalkotóbb része a kezelésnek mégis az, hogy sokkal tovább marad a kemoterápiás szer a rákos területen. Ezen felül a daganatos sejtek károsodása következtében olyan antigének szabadulnak fel, amelyek elősegítik a megfelelő immunválaszt.

Az elektrokemoterápia hatékonysága

Alapvetően az elektrokemoterápia leginkább a bőr- és szájüregi daganatok terápiájában alkalmazott kezelés, mely minden esetben altatásban történik, ugyanis egyébként fájdalmat okozna az állatnak. A tumorok megközelítőleg 80%-a meglehetősen jól reagál az újfajta kezelésre, nagyon sok esetben látni teljes gyógyulást. Az elektrokemoterápia egyébként nem csupán önmagában, hanem kiegészítő kezelésként is alkalmazható. Ha a műtétet követően még maradtak bent elvétve daganatos sejtek, akkor elpusztulnak. Az új módszer abban az esetben is alkalmazható, ha a daganatok elhelyezkedése miatt egyszerűen kivitelezhetetlen a műtét. Ilyenkor kizárólag a sugárterápia vagy elektrokemoterápia jöhet szóba.

Az elektrokemoterápia mellékhatásai

Az eljárás talán legnagyobb előnye, hogy általában nem okoz mellékhatásokat. A kezelésekkel kiváló hatékonyság érhető el és sokkal kíméletesebb is a kutyák számára, mint a sugárterápia. Az esetek jelentős százalékában az alábbi tünetek jelentkeznek: ödéma, bőrpír, bőrgyulladás, váladékozás és a kezelt területek fájdalmassága, viszketése. Ezek megfelelő kezelése az állatorvos feladata. Szerencsére ezek a kellemetlenségek általában 3-5 hét alatt teljesen elmúlnak.

betegség tünetei elektrokemoterápia gyógymód kemoterápia kutya kemo rákbetegség rákos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink