hirdetés

Fertőző rák, ami a kutyákat támadja: így kaphatja el kedvenced

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 24

Annak ellenére, hogy a rákbetegségek alapvetően nem fertőzőek, létezik az állatok között egy olyan mutációja, mely képes ilyen úton terjedni. Ez a típus kiváltképpen veszélyes a kutyákra.

hirdetés

Annak ellenére, hogy első hallásra nagyon különösnek hangzik, mégis létezik egy ráktípus, mely fertőzés útján terjed. Ezt a kórt egy adott faj – jelen esetben leginkább a kutyák, és a fertőző rák egy másik fajtáját a tasmán ördögök – tudják egymásnak átadni. Az említett ráktípus az ebek között immár évezredek óta nemi vagy közvetlen érintkezés útján terjed.

Miért fertőz egy rákfajta?

Valóban nagyon érdekes kérdés, hogy mégis miként fertőzhet egy rákfajta. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy valamilyen környezeti, vagy éppen emberek okozta változás állhat a háttérben. Az állatok ily módon hajlamossá váltak arra, hogy ilyen jellegű betegségeket is elkapjanak vagy továbbadjanak. Meglepő módon a kór eredete minimum 4000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Valószínűsíthetően Közép-Ázsiából terjedt el, majd a gyarmatosítás útján először Amerikába, a későbbiekben pedig Európába és Afrikába is eljutott az említett rákfajta. A betegség halhatatlanságának a kulcsa, hogy miután fertőzés útján képes fennmaradni, nagyon nehéz megfékezni a terjedését. Bár hazánkban nem mondható gyakorinak – mivel leginkább trópusi és szubtrópusi területeken, különösen Közép-, Dél-Amerikában, az Egyesült Államok déli részén, Ázsiában és Afrikában fordul elő –, mégis elvétve világszerte megjelenik. Arra is felfigyeltek a kutatók, hogy olyan területeken, ahol erősebb a napsugárzás, sokkal dinamikusabban terjed. Ennek az okát jelenleg még nem tudják azonosítani.

Terjedhet harapással az adott rákfajta.

Mitől alakul ki a fertőző rák?

Meglepő, hogy amikor a kutatók a ráksejtek DNS-ét vizsgálták, nem találkoztak semmiféle olyan daganatkeltő hatással, ami indokolttá tenné a betegség gyakoriságát. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy az arc harapásában, bárminemű érintkezésében, de elsősorban nemi szervekben szaporodik, és szexuális úton vagy nyalogatással terjed. Sőt azt vették észre, hogy a sebgyógyulási útvonalak is lehetnek a felelősek. Vagyis az indikátora ennek a betegségnek az is lehet, hogy a harapott vagy éppen nyílt seb gyógyulása egyszerűen rossz útra tér, ez pedig rákos elfajuláshoz vezethet. Amennyiben pedig a rákos kutya érintkezik egy másik állattal, tovább adja neki a betegséget. Ennek köszönhetően kifejezetten dinamikusan terjed.

Milyen tünetek kísérik, és hogyan kezelik?

Az igazán komplikált ebben a daganattípusban az, hogy a tünetek teljes egészében attól függenek, hogy a tumor pontosan hol helyezkedik el. Például abban az esetben, ha a pénisz területén található, akkor észrevehető, hogy a kutya túlzottan nyalogatja az érintett területet, és szövetek szabálytalan megvastagodása is szemmel látható. Abban az esetben, ha viszont a száj környékén helyezkedik el a daganat, akkor egy karfiolhoz hasonló csomó figyelhető meg a pofa környékén. Ezek általában fekélyesek és vérezhetnek. A pontos diagnosztizálás kizárólag citológiai vizsgálattal történhet meg. Amennyiben az sem ad egyértelmű eredményt, akkor biopsziára lehet szükség. A kezelés a tumor teljes kivágásával lehetséges, amit majd kemoterápia, esetleg sugárkezelés kísér.

Amennyiben kedvencedet ilyen jellegű betegséggel diagnosztizálták, akkor kerülni kell a más kutyákkal való érintkezést. Egészen addig, amíg az állatorvos gyógyultnak nem nyilvánította az ebet.

(Képek: Getty Images Hungary)

beteg a kutya betegség tünetei fertőző betegség fertőző rák halálos beteg rák rák terjedhet rákos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink