hirdetés

Emberre is veszélyes lehet a kutyák gombás megbetegedése: ezekre a jelekre figyelj!

László Enikő

2021. szeptember 22

A kutyák folytonos vakarózásának hátterében gombás fertőzés is állhat. Milyen egyéb tünetek utalhatnak rá, és mitől alakulhat ki ez a kellemetlen probléma?

hirdetés

A gombás megbetegedések valamivel ritkábban jelentkeznek a kutyáknál, mint a bakteriális vagy vírusos fertőzések. Azonban ezek is legalább annyira súlyosak, főleg azért, mert akár emberre is átterjedhetnek. Sokszor az állatorvosoknak is nehéz dolga van abban, hogy megállapítsák, pontosan milyen fertőzéssel állnak szemben. Ehhez mindig bőrkaparékot vesznek, majd célzottan kezelik a problémát.

Mitől alakulhat ki?

Az ebek esetében a leggyakoribb gombás fertőzés az élesztőgomba-fertőzés, amit a Malassezia pachydermatis nevű faj okoz. A baj kialakulása a közhiedelemmel ellentétben nem csak az elhanyagoltság következtében jön létre, viszont emberre is átterjedhet. Számos oka lehet a megbetegedésnek, például szerepet játszhatnak benne hormonális vagy genetikai tényezők, seborrhea, immunszupresszió vagy allergia. Utóbbinál gyakran megváltozik a test pH-ja, ami által elszaporodnak olyan gombák, amik normál esetben nem okoznának gondot.

Sokszor igen nehéz megállapítani, pontosan mitől alakult ki a fertőzés. Kiválthatja a beteg állattal vagy fertőzött tárggyal való érintkezés, esetleg az eb saját testében természetesen jelenlévő gombák túlszaporodása is. Dr. Gulyás Nóra állatorvos szerint igen gyakori, hogy az ebek úgy kapnak el gombás fertőzést, hogy kidugják az orrukat a kerítésen, ásnak vagy túrnak. Ilyenkor a szaglószervükön lévő hámszövet felsérül, a gomba pedig bekerül a szervezetükbe. Egyes fajták pedig hajlamosabbak rá, mint mások. Ilyen például az uszkár, a basset hound, a west highland white terrier, a tacskó vagy a cocker spániel.

Milyen tünetek jelezhetik a bajt?

Általánosságban elmondható, hogy a viszkető, kipirosodott vagy hámló bőr aggodalomra adhat okot. A szimptómákat nem feltétlen gomba okozza, lehet allergia vagy egyéb bőrprobléma is. Azonban minden esetben érdemes megmutatni az állatorvosnak, hiszen ez magától nem fog elmúlni, a kutya kezelésre szorul. A megfelelő módszerekkel a szakember képes megállapítani, mi okozza a bajt és célzottan kezeli is azt. Egyes gombák emberre is veszélyesek, így a gyerekek semmiképp se érintkezzenek az ebbel mindaddig, amíg az orvos mást nem mond.

Az élesztőgomba-fertőzés esetén az alábbiak a tünetek:

  • vakarózás,
  • bőrpír,
  • kellemetlen szag,
  • megvastagodott bőr,
  • hámló bőr,
  • zsíros bőr,
  • szürkés, sötét, hiperpigmentált bőr,
  • fejrázás,
  • szőrhullás

A probléma kezelése történhet antibiotikummal, különböző kenőcsökkel, tablettákkal vagy gyógysamponnal. Fontos, hogy csak olyan szert használj, amit az állatorvosod ajánlott!

Microsporum canis

Van azonban olyan, szintén viszonylag gyakori gombás megbetegedés is, ami nem minden esetben okoz viszketést. Ez a Microsporum canis, amit szintén emberek is elkaphatnak. Jellemző tünete a foltokban hulló szőr, bőrhámlás vagy korpásodás, illetve a bőr felszínéről kiemelkedő elváltozás is. A viszketés általában a fertőzésre adott allergiás reakció miatt alakulhat ki. Ez a fertőzés azonban egészséges ebek esetében sokszor teljesen tünetmentes.

Ótvar

Az ótvar angol nevével (ringworm) ellentétben nem férgek okozta megbetegedés, hanem gombás fertőzés. Érintkezés útján igen gyorsan terjed, és nemcsak a bőrön, de a karmokon és a bundán is megmutatkozik. Ugyanis nem csak viszket, de jelentős szőrvesztéssel és a karmok töredezésével is járhat. Emberre és más állatfajokra is fertőző.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei bőrbetegség élesztőgomba-fertőzés fertőzés gomba gombás fertőzés kutya betegségei kutya fertőzés vakarózás viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink