hirdetés

Nem csak az elhanyagolt kutyáknál alakulhat ki bőrbetegség: Dr. Gulyás Nórát kérdeztük az ebek bőrproblémáiról

László Enikő

2021. június 23

A kutyák körében egyre gyakoribb jelenség, hogy különböző bőrproblémák alakulnak ki náluk. Dr. Gulyás Nóra állatorvost kérdeztük arról, hogy milyen betegségek lehetnek ezek és mely kutyák érintettek a legtöbbször.

hirdetés

A kutyák bőrproblémáival kapcsolatban több tévhit is él a köztudatban. Sokan azt gondolják, esetükben ez nem gyakori jelenség, mivel szőrösek. Mások úgy vélik, ezek általában csak az elhanyagolt ebeket érintik. Dr. Gulyás Nóra állatorvot kérdeztük a témáról.

Sokan azt gondolják, a kutyáknak nincsenek bőrproblémáik, mivel szőrösek. Milyen gyakran fordul elő, hogy egy eb bőrbetegséggel küzd?

Nagyon gyakori manapság, és bármelyik ebnél, de legtöbbször kistestű, fehér bundájú kutyáknál fordul elő. Az egyik oka lehet környezeti-, étel- vagy akár pollenallergia is, mint nálunk. Allergiánál sokszor megváltozik a bőr pH-ja és elszaporodnak olyan gombák és baktériumok, amelyek normál esetben nem okoznának gondot. Ezek az úgynevezett opportunista kórokozók. Gennyes bőrgyulladást okozhatnak (pyodermatitis), de tünete lehet akár a nem gennyes, csak kipirult, viszkető bőr is.

Hogyan tehetünk különbséget allergia és bőrprobléma között, ha mindkettő hasonló tünetekkel jár?

Lehet, hogy csak önmagában bőrproblémákat okoz az allergia. De szokott lenni fülgyulladás, szemgyulladás, bűzmirigy-gyulladás, talprágás, lábrágás. Az allergia általában ezekkel a tünetekkel társul.

Vannak olyan bőrbetegségek, amik emberre is veszélyesek lehetnek? Melyek ezek?

Van olyan gomba, amit ember is elkaphat, például a Microsporum canis. Az ótvar, és persze a bolha is terjedhet emberre. Utóbbiak egyébként fajspecifikusak, nem mennek át emberre, de megcsíphetnek minket. Ebben az esetben az embereken is kialakulhatnak kiütések.

Ótvar kezelése egy kutya orrán.

Mi okozhatja, a kutyák bőrbetegségének kialakulását? Csak az elhanyagolt ebek érintettek?

Bármelyik kutyánál kialakulhat, még annál is, aki rendszeresen jár kozmetikushoz. Ha van pollenallergiája vagy más allergiája, előjöhet a bőrgyulladás. Fertőzéseket is összeszedhetnek, főleg azok az ebek, akiknek le van gyengülve az immunrendszere, például mert menhelyi vagy kóborolt, nem kapott megfelelő ellátást, náluk a szőrtüszőatka előfordulhat. Ez fertőzhet, de csak olyan kutyákat, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Minden kutyán van szőrtüszőatka, de normális immunrendszer mellett nem okoz bőrbetegséget. Ezért előfordulhat, hogy több kutyával él együtt az érintett eb, de a többiek tünetmentesek, mert nekik erős a szervezetük.

Hot spot dermatitisz.

Az emberek gyakran közösségi helyeken, például uszodában kapnak el gombás fertőzéseket. Kutyák esetében ez hogy működik?

A kutyák úgy fertőződhetnek meg, hogy bekerülnek gombaspórák a környezetükből a szervezetükbe, pl. belélegzik vagy a bőrükön keresztül. Bizonyos gombaspórák tárgyakon is tudnak élni, van hogy a kerítésen a kutyák kidugják az orrukat, és ott éppen a kerítésen van valamilyen gombaspóra. Ekkor nagyon gyakran az orrukon szokott lenni gombás fertőzés. Vagy ha ásnak, túrnak, és felsérül az orrukon a hámszövet, akkor a gomba bekerül a szervezetbe. Úszásnál nem gyakori, hogy gombásak lesznek. Ott is inkább a nedves bőrgyulladások jellemzőek, mert bepállik a bundájuk vagy megváltozik a bőr pH-ja. Inkább bakteriális fertőzések szoktak előfordulni.

Hogyan állapíthatjuk meg, pontosan milyen bőrproblémával van dolgunk?

Pontosan az állatorvos tudja csak megállapítani, sokszor még nekünk is nehéz. Minden esetben veszünk bőrkaparékot és akár egy tamponmintát is, amit elküldünk tenyésztésre, hogy lássuk, hogy gomba vagy baktérium okozza-e a tüneteket, de lehet akár atka is. Az eredmények alapján pedig célzottan kezeljük a kutyát.

Mik a jellemző tünetek, amikor érdemes orvoshoz fordulni?

Leggyakrabban vakarózás, bőrpír, előrehaladott állapotban gennyes bőrgyulladás alakul ki. Ha ezt nyalogatják, az egy ördögi kör lesz. Hiszen ha nyalogatja, akkor nedves lesz a bőre, akkor még jobban elszaporodnak a baktériumok. Ilyenkor minden esetben meg kell akadályozni, hogy nyalogassa a területet. Ezek a baktériumok ott szeretnek lenni, ahol van váladék.

Említetted a kistestű, fehér kutyákat. Náluk miért fordul elő gyakrabban bőrprobléma?

Ennek genetikai háttere van, érzékenyebbek.

Más fajtáknál is lehet gyakoribb a probléma?

Akinek nagyobb a bundája vagy lógó, redős bőre van. Például a shar pei vagy francia bulldog. Utóbbi esetében nem feltétlen az egész test, hanem inkább csak a bőrhajlatok lehetnek problémásak, azokon a területeken, ahol egymásra fekszik a bőr, például a szemük alatt szokott begyulladni. Ezért kell nekik mindig tisztán tartani a területet, mert nem szellőzik, nem tudják tisztán tartani maguknak. Itt bepállik a bőr, és ezért alakul ki probléma. Akiknek hosszú, lógó füle van – például a spánieleknek – náluk fülgyulladás alakulhat ki, mivel a fül is egy bőrfelület.

Életkortól függhet?

Nem feltétlen, de minden korban másféle bőrgyulladás szokott előfordulni. A kölyköknél és fiatal kutyáknál gyakran lehet akne. Ez sokszor magától elmúlik, mert általában steril szőrtüszőgyulladás okozza, de néha előfordul, hogy kezelni kell, ha felülfertőződik baktériumokkal és nagyon csúnyává válik. Bármikor előjöhet bőrgyulladás, bármilyen életkorban.

Az idősebb kutyáknál gyakori jelenség, hogy kinövések lesznek rajtuk. Ez okozhat problémát, kell ettől félnie a gazdiknak?

Ez nagyon gyakori, általában nem okoz gondot. Szoktunk belőle mintát venni, valamiért a vizsláknál és a yorkshire terriereknél gyakrabban fordul elő, hogy szemölcsök alakulnak ki a testükön. De minden esetben veszünk mintát, hogy biztosra menjünk. Legtöbbször ezek jóindulatúak és nem kell hozzányúlni, csak akkor, ha hirtelen nő, kifakad és vérzik. Sokszor ezek csak esztétikai gondot okoznak.

Hogyan előzhetjük meg a problémákat?

Rendszeresen át kell nézni a kutyát, és a legkisebb bőrtünetnél el kell vinni állatorvoshoz, mielőtt elterjedne. Ha vakarja, meg kell akadályozni, mivel a lábával is át tudja vinni a bőrén a kórokozókat vagy a szájával is, ha nyalogatja. Ha nagyon sűrű, vastag a bunda, akkor rendszeresen karban kell tartani, fésülgetni, nyírni kell, hogy a bőre jobban szellőzzön. Természetesen a bolha elleni védelem és az immunrendszer erősítése is fontos.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos állatorvos válaszol allergia atka betegség tünetei bolha bőrbetegség fertőzés gombás fertőzés interjú kutya betegségei vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink