hirdetés

Az ebek is lehetnek pattanásosak serdülőkorban, nem csak az emberek: nagyon fontos, hogy ne hanyagold el ezt a problémát

Hangai Lilla

2022. november 28 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya akne az ajkak és a pofa bőrének gyulladása. Vörös dudorok, tulajdonképpen pattanások jelennek meg az érintett felületen. Gyakran előfordul, hogy szőrtüszőgyulladásként indul, vagyis az apró szőrszálak befordulnak a bőr felszíne alá és begyulladnak. Ezek a pattanások a furunkolózis miatt is megjelenhetnek. Ekkor a szőrtüsző maga gyullad be, gennyes lesz és elfertőződik. Ez akkor történik meg, amikor a bőr felszínén lévő rövid szőrszálak eltörnek, és a tüszőben a bőrfelület alá nyomódnak.

hirdetés

Mindkét esetben trauma éri a szöveteket, és krónikus állapotot idézhet elő, amelyben másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzések bonyolíthatják a folyamatot. Meglehetősen gyakori fiatal és rövid szőrű egyedeknél, és semmiképpen sem szabad elhanyagolni!

Okok és tünetek

A kutya akne leggyakrabban az áll alján, a száj körüli bőrön és az alsó ajkakon jelenik meg. Vörös dudoroknak, és a pofa duzzanatának tűnik. Ha a test más területe is érintett a pofákon kívül, akkor nagy valószínűséggel más kellemetlenséggel álltok szemben.

Az állapot előrehaladtával a dudorok elfertőződhetnek, megnőhetnek, gennyel telhetnek meg és fel is szakadhatnak. Kezelés nélkül minimális az esély arra, hogy javuljon a helyzet. Az elhanyagolt betegség ráadásul szövődményekkel járhat, mint például a hegesedés vagy léziók.

Bár a kutyák aknéjának oka gyakran ismeretlen, a lehetséges tényezők a következők:

Diagnózis

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, ne késlekedj, és tegyetek egy látogatást az állatorvosnál. Nemcsak nem túl esztétikus látvány a kutya akne, de kifejezetten fájdalmas is, valamint semmiképpen sem egészséges a blökinek, ha huzamosabb ideig gyulladás van a szervezetében.

Általában az állatorvos alapos vizsgálatot végez, és bekéri az előzményeket az étrendről, a táplálékkiegészítőkről és az otthoni környezetről, körülményekről. Bőrmintákat is vehet, hogy biztos legyen benne, nem más bőrbetegség okozza a tüneteket.

Kezelés és felépülés

Valószínűleg szükség lesz gyógyszeres (szájon át és helyileg is) kezelésre, és az étrendben is szerencsés lehet változtatásokat eszközölni. A gyógyszerek általában gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és gombaellenes szerek.

Amennyiben megállapítható, hogy a pattanásokat az eb viselkedése okozza, úgy az orvos javasolhat viselkedésterápiát is. Így elkerülhető lesz, hogy a blöki ne sértse meg a területet durvább játék közben, vagy érdes felületekhez dörzsölve.

Ha felmerül a gyanú, hogy allergia a kiváltó ok, úgy szükség lehet a diéta módosítására és allergia elleni készítményekre is.

Mit tehetsz otthon a kedvenced mihamarabbi felépüléséért

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindenképpen ellenállj a kísértésnek, hogy kinyomd ezeket a pattanásokat. A legtöbb esetben ez csak a helyzet súlyosbodását eredményezi.

Ha megoldható, selejtezd ki a műanyag tálakat, szájkosarat, régi játékokat. A mikrorepedésekben megbújó kórokozók szintén kitolhatják a felépülés hosszát.

akne állatorvos állatorvos kutya allergia allergia tünetei bőrbetegség diéta étrend étrend-kiegészítő furunkulózis genetika genetikai rendellenesség gombás fertőzés gyógyszeres kezelés gyulladt bőr kutya pubertás pattanás kutya rövid szőrű kutya serdülőkor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink