hirdetés

Nem csak nyáron lehet kutyád allergiás! A hideg évszakokban is gyakori jelenség

László Enikő

2020. december 1

Az allergia nem csak a tavasztól őszig tartó időszakban fordulhat elő a kutyáknál. Egyesek akár egész évben is allergiásak lehetnek. A fűtésszezon pedig csak ront a helyzeten.

hirdetés

Ha kutyád jellemzően ősz végén, télen gyakrabban vakarózik (és nem bolhás, illetve nem szenved bőrbetegségben) meglehet, hogy allergiás. Bizony az allergia a hideg időjárás beköszöntével sem tűnik el teljes mértékben. De miért jelenik meg télen?

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója valamilyen környezeti tényezőre. Ezt a tényezőt allergénnek hívják. Sokszor nem is gondolnánk, de a kutyák éppen annyira lehetnek allergiásak, mint mi, emberek. Ezt pedig rengeteg dolog kiválthatja. Tavasztól őszig leginkább a pollenek jelentenek veszélyt, de bizonyos ételekre is lehet egy kutya túlérzékeny.

Mi okozza a téli allergiát?

Mivel az allergén növények nagy többsége ősz végén már nem nyílik, a pollenallergia kevésbé jelent veszélyt. A tél közeledtével mindenki szereti kényelmesen bevackolni magát a fűtött lakásba. Ez pedig pontosan a probléma forrása.

Télen a kutyák leggyakrabban a lakásban lévő poratkákra, penészre, gombákra allergiásak. A fűtés növeli a levegő por koncentrációját, illetve az jóval szárazabb is lesz. A sok por pedig beleivódik a szőnyegekbe, takarókba, függönyökbe, fekhelybe, szinte mindenbe. A kutya igen közel kerül ezekhez, ezért érzékenyebb is rá. Mivel ilyenkor jóval több időt töltünk a ház falai között, a fűtés nélkül is nő az irritáció kockázata, hiszen huzamosabb ideig vannak összezárva az allergénekkel.

Mit lehet tenni?

Természetesen a fűtés kikapcsolása nem éppen ideális megoldás. Azonban a sűrűbb takarítás, portalanítás, porszívózás már az lehet. Emellett kedvenced fekhelyét, takaróját is érdemes gyakrabban kimosnod. A rendszeres szellőztetés pedig szintén segíthet. A probléma kezelésére még jó megoldás lehet egy párásító vagy légtisztító készülék is.

Akár az ágyneműben lévő atkák is okozhatják a vakarózást.

A túlzott pára sem jó!

A kertes házakban nagyobb valószínűséggel fordul elő az a probléma, hogy a szobák falai penészesednek. Erre szintén fokozott figyelmet kell fordítani, hisz nem csak kedvencednek, de neked sem tesz jót. Ebben az esetben érdemes páraelszívó készüléket helyezni az adott terület közelébe, illetve eltüntetni a penészt a falról. Az emberekre jellemző allergiás tünetek csak ritkán jelennek meg a kutyákon. Tehát nem valószínű, hogy köhögni, tüsszögni, fulladni fognak. A legtöbb esetben a bőrükön történik elváltozás, ezért azt érdemes figyelni.

Dr. Talpag Bálint Miló Vikivel beszélgetett a kutyák allergiájáról:

Nem biztos, hogy allergia!

A fűtési szezonban bizonyára magadon is észrevetted, hogy bőröd könnyebben kiszárad. Négylábú társad bőre is szárazabb lehet, ettől is vakarózhat többet. A viszketés ugyanis az egyik leggyakoribb téli allergia tünet. Ha kedvenced bőre kipirosodik, kérgesedik, szőre hullani kezd, mindenképpen fordulj állatorvoshoz!

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia allergia tünetei téli allergia téli veszélyek vakarózás viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!