hirdetés

Sokat kutyorog a kutyád hasa? Így teszteld ételallergiára otthon

Ferenczi Deborah

2022. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben a kutyád megállás nélkül vakarózik, a bőre vörös és gyulladt, a szőre pedig hullik és emellett hasi fájdalmai jelentkeznek, akkor nagyon valószínű, hogy ételallergiában szenved. Így amennyiben ilyesfajta tüneteket tapasztalsz, javallott azonnal állatorvoshoz fordulnod.

hirdetés

Annak ellenére, hogy az ebek esetében viszonylag ritka, szakemberek úgy gondolják, hogy az ételallergia a kutyáknál észlelt ilyen panaszok nagyjából 10 százalékáért felelős. Ez a jelenség sok esetben irritációt és néha intenzív hasi fájdalmakat okoz az érintett állatoknak.

Az ételallergia tünetei

Ha kedvenced folyamatosan vakarózik, akkor elég nagy esély van arra, hogy allergia áll a háttérben. A tünetei az alábbiak:

A fej, a mancsok, a fülek, a lábak, a hónalj és a végbélnyílás körüli területek a leginkább érintettek az ilyen jellegű elváltozások esetében. Ha a kutyádon a fenti jelek és tünetek bármelyike ​​jelentkezik, érdemes azonnal az állatorvoshoz fordulni, hogy kivizsgálja a probléma gyökerét.

Miért vállnak a kutyák érzékennyé bizonyos ételekre?

Nem az emberek az egyetlen lények a bolygón, akik szenvedhetnek allergiában, minden emlősfajt fenyegethet ez a veszély. Az ebeknél azonban a tünetek többnyire a bőrt érintik, és csak másodlagosan a gyomor-bélrendszert. Bármilyen korú, ivarú kutyánál kialakulhat. Azt is tudjuk, hogy a táplálékallergiában szenvedő háziállatok körülbelül 70 százaléka valóban allergiás reakciót mutat a hosszú ideje, jellemzően több mint két éve folyamatosan fogyasztott élelmiszerekre.

Hogyan tudod megállapítani, hogy mire allergiás az ebed?

Az állatorvosok vérvizsgálat útján derítik ki az allergia okát. Azonban pontos diagnózist csak a jóval hosszabb eliminációs diéta után lehet felállítani. Ennek lényege, hogy teszteled, kedvenced pontosan melyik ételre lehet allergiás. A folyamat első lépése, hogy pontos naplót készíts mindenről, amit négylábú barátod evett, beleértve a finomságokat, a lehulló maradékokat is. Emellett tüntesd fel az allergiás tüneteket. Az állatorvos által felírt speciális étrendet kell követni 8-12 hétig, ami teljesen más típusú fehérjékből áll, mint amit addig evett az állat. Nem tartalmaz semmi olyan anyagot, mely allergiás reakciót válthatna ki. Ilyenkor a kutya allergiás tünetei nagy mértékben csökkennek, sőt sok esetben meg is szűnnek. Amikor ez megtörtént, és letelt az idő, fokozatosan kell visszatérni azokhoz az élelmiszerekhez, amiket addigi fogyasztott a kutya. Ezeket is folyamatosan jegyzetelni kell az állatorvosnak. Amennyiben pedig a fokozatos bevezetés során újra jelentkeznek a tünetek, akkor azonnal be fogod tudni azonosítani az allergiát okozó összetevőt. Ennek a tesztnek a segítségével megállapíthatod, hogy a kutyád pontosan mire allergiás.

Mi a különbség az ételérzékenység és az ételallergia között?

Nagyon fontos, hogy különbséget tegyél az allergiás reakció és az ételintolerancia között. Ugyanis míg előbbi az eledel elfogyasztását követően 6- 24 órával jelentkezik, addig az intolerancia évek alatt, rendszeres fogyasztás során alakul ki. A részletekkel kapcsolatban állatorvosod segíthet.

allergia allergia tünetei beteg a kutya betegség tünetei ételallergia fájó has viszketés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink