hirdetés

Sajog a kutyapocak? A 6 leggyakoribb emésztési probléma és gyógymódjaik

Buzgó Csilla

2021. január 18

Kutyusod az enyhe diszkomfortérzettől az életveszélyes állapotokig bármikor bármilyen emésztőrendszeri tünetet produkálhat, erre pedig érdemes előre felkészülni.

hirdetés

Nem csak az emberek, az ebek számára is gyártanak természetes vagy vény nélkül kapható emésztéskönnyítő termékeket. Komoly panaszok felbukkanása esetén azonban ne ezekkel kísérletezz, hanem azonnal ejtsétek útba az állatorvost! No de pontosan milyen tünetek léphetnek fel, mitől fájhat az a bizonyos pocak?

Puffadás

Az enyhe felfúvódást okozhatja ételérzékenység vagy az adott kutyatáp emészthetetlensége a kutya számára. Ha a puffadás súlyossá válik, egy életveszélyes állapot is kialakulhat, ez a gyomorcsavarodás. Legtöbbször azoknál a kutyáknál figyelik meg, akik naponta egyszer étkeznek, azután pedig megerőltető testmozgást végeznek.

Ilyenkor a bent rekedt gázmennyiség elfordítja a gyomrot, ily módon okoz kettős elzáródást, majd keringési zavarokat. Azonnali műtét szükséges, különben az állat bele is pusztulhat ebbe az állapotba.

Hányás

Okozhatja méreg, emészthetetlen étel vagy tárgy, illetve számos betegség is, mint például a hasnyálmirigy- vagy emésztőrendszeri gyulladás is. Érdemes megfigyelni a végtermék színét és állagát, mert abból következhethetsz a kiváltó okokra.

Fontos, hogy nem minden esetben beszélhetünk hányásról, amikor az eb visszaöklendez valamit. Ha nem a gyomorból, hanem a nyelőcsőből származik a folyadék, azt regurgitációnak nevezzük, és általában világos színű, viszonylag semleges szagú. Ezzel többnyire nincs baj, de tényleges hányás esetén a biztonság kedvéért érdemes felkeresni az állatorvost.

Hasmenés

A laza széklet hátterében állhat gyomor- és/ vagy bélgyulladás, részleges elzáródás, parvovírus-fertőzés, szopornyica, paraziták jelenléte, vagy akár rákos megbetegedés is. Gyakori kiváltó ok az ételallergia vagy érzékenység, de sajnos ilyenkor is lehetnek késleltetettek a tünetek, így nem mindig egyszerű megállapítani a tényleges bűnöst.

A hasmenést felnőtt állatoknál sem szabad félvállról venni, főképp akkor, ha a bélsár vért is tartalmaz, a kölykök pedig azonnal orvosi ellátást igényelnek. Az ő szervezetük és immunrendszerük még nem száz százalékos, így a gyakori székletürítés során keletkezett felszívódási zavar és tápanyaghiány súlyosan legyengítheti őket.

Székrekedés

Az ürítési képtelenség mögött általában valamilyen neuromuszkuláris, azaz ideg-és-izomrendszeri rendellenesség vagy pajzsmirigy-alulműködés, leggyakrabban azonban egy idegen test által képződött elzáródás áll. A szőrszálakból összetömörült csomók, csontdarabok és egyéb tárgyak a bélsárral összekeveredve akadályozzák a béltartalom normál előrehaladását. Ezt a hatást kiválthatja helyi tumor vagy szűkület is.

Életmódbeli hiányosságok is eredményezhetnek székrekedést, pl. elégtelen folyadékbevitel vagy inaktivitás. A gyógymódról az orvos rendelkezik, hiszen minden kiváltó ok más kezelési tervet kíván.

Gyulladás vagy egyéb sérülés

A hasmenéshez hasonlóan a gyulladást is okozhatják kórokozók és elfogyasztott ételek, illetve gyógyszerek, méreganyagok. Súlyos esetben fekélyesedés is kialakulhat, melyet az állatorvos endoszkópos vizsgálattal szemrevételez. Egyes állatoknál szükség lehet biopsziára, azaz szövetmintavételre a kezelési terv felállításához. Hacsak nem emésztőrendszeri rákosodás áll a panaszok mögött, a gyógyulási esély többnyire igen jó, ha a gazdi betartja az orvos utasításait. A kutya gyógyszerezését és a kímélő diétát 6-8 hétig kell folytatni.

(Képek: Getty Images Hungary)

emésztés gyomorcsavarodás kutya hányás kutya hasfájás kutya hasmenés mérgezés puffadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!