hirdetés

Nálatok is az egész család szenved a pukizó kutya miatt? Mutatjuk, hogy mire utal és mit tehetsz ellene

Hangai Lilla

2022. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Akár csendesek, de halálosak, akár megdöbbentően hangosak, de mentesek minden utóhatástól, a kutyapukin maximum mosolygunk egyet, esetleg készítünk róla egy videót és feltöltjük az internetre, hogy mások is nevessenek, de komolyan biztosan nem vesszük. Pedig kellene!

hirdetés

Az alkalmankénti gázkibocsátás teljesen rendben van, és ahogy a mondás is tartja: jobb kint, mint bent. De ha előre retteg a család, ha vendégek érkeznek, mert sosem tudni mikor enged el a blöki egy biológiai fegyvert az asztal alatt kuporogva, akkor gond van. Nemcsak fájdalmat okozhat az ebnek a folyamatos puffadás, de előre jelezhet többféle betegséget is. Mutatjuk, melyek ezek és mikor érdemes orvoshoz fordulnod!

Hogyan képződik a puki és mi számít soknak?

Kedvenceinkkel ebben a témában is nagyon sok hasonlóságot mutatunk. A kutyapuki okai eltérőek, de általában ugyanazok, mint az embereknél. Étkezés után a bélrendszerben lévő baktériumok az ételt tápanyagokká alakítják, amelyet így a szervezet fel tud használni. E folyamat során hidrogén-szulfid gáz szabadul fel melléktermékként a vastagbélben. Ez a csapdába esett gáz szellentés formájában távozik a testből.

Egyes kutyáknál megfigyelhető, hogy evés közben habzsolnak, ami sok levegő lenyelését eredményezi. Ha a négylábúnak még rövid is az orra, mint például a mopsznak, a boston terriernek, a francia bulldognak vagy a shih tzunak, az még inkább felerősíti a jelenséget. Így a bélben nemcsak az emésztés közben keletkező gáz halmozódik fel, hanem ez az evés vagy ivás közben lenyelt levegőtöbblet is.

Egy kis gáztermelődés normális természetesen, ahogy a mi esetünkben is. Azonban ha már megfordult a fejedben, hogy vegyél otthonra egy gázmaszkot, akkor valami biztosan nincs rendben. Különösen akkor jelez ez a helyzet problémát, ha a mennyiség az utóbbi időben növekedett meg és a legjobb barátodnak hasmenése is sűrűbben van.

Milyen betegségekre lehet gyanakodni?

Számos egészségügyi probléma állhat a háttérben. Ilyen például a vastagbélgyulladás, az irritábilis bél szindróma (IBS), bélparaziták, gyulladásos bélbetegség, rák vagy hasnyálmirigy-gyulladás. Önmagadból kiindulva valószínűleg tudod nagyon jól, hogy a nagy mértékben és folyamatosan termelődő gázok puffadt hasat és komoly fájdalmakat jelentenek. Nem szabad félvállról venni, így mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg az állatorvost.

Lehetséges, hogy csak az új eledel nem megfelelő a kutyus számára, vagy idős korára már nem tudja megemészteni rendesen azt, amit eddig kapott. Ám ezeket előre nem tudhatod, csak ha kivizsgálják.

Ha a vizsgálatok során mindent rendben találtak, otthon így tudsz kedvencednek segíteni

A legtöbb kutyának érzékeny a pocakja és előfordulhat, hogy hiába kifogástalan minőségű az új eledel, nehézségük támad a megemésztésével. Így azt javasoljuk, hogy ha valami miatt váltanod kell, mert például találtál jobbat, beszüntették a gyártását, vagy új életszakaszba lépett a kedvenced, fokozatosan vezesd be az új ízt. Ezt azt jelenti, hogy az eredeti eleséget szép lassan egészítsd ki a másik táppal. A mennyiség ne legyen több, csak az arányokon változtass.

Bár vannak olyan emberi ételek, amiket biztonságosan lehet adni a kutyusnak, előfordulhat, hogy ha eddig sosem kapott ilyesmit, az zavar be a rendszerbe. Így inkább tekints el tőlük! Azt pedig nem is említjük, mert tudjuk, hogy tudod, hogy asztali maradékkal tilos etetni az ebet. A magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek garantáltan bajt okoznak a pocak területén.

Azoknak a négylábúaknak, akik a habzsolástól szenvednek, mert türelmetlenek, vagy mert tömpe orrocskájuk erre kényszeríti őket, nagy segítség lehet a nyalószőnyeg, vagy egy olyan kutyatál, ami belül barázdált, így lassítja az evés folyamatát. Nemcsak gázmentesen tartja így őket, de izgalmasabb is lesz a vacsi.

Emellett ha úgy érzed, bevezethetsz kicsit több testmozgást is, amelynek hatására beindul a bélműködés, így kedvenced könnyebben megszabadulhat a fájdalmas gázoktól.

állatorvos bélférgesség egészséges testmozgás eledel váltás emberi étel kutyáknak emésztés emésztési problémák emésztőrendszeri probléma ételallergia habzsolás habzsolásgátló kutyatál irritábilis bél szindróma kutya emésztése kutya habzsol kutya hasnyálmirigy gyulladás kutya rák kutya szellentés kutyaeledel kutyapuki minőségi eledel nyalószőnyeg puffadás pukizik a kutya vastagbélgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!