hirdetés

Ehet-e a kutya savanyúságot? Jót tehet a húsokban rejtőző antibiotikumok ellen

Buzgó Csilla

2021. szeptember 8

Szabad-e adni az ebnek kovászos uborkát vagy fermentált gyömbért? Nekik is ugyanolyan jót tesznek ezek a finomságok, mint nekünk? Most minden kiderül!

hirdetés

Beismerjük, a címadásnál kissé leegyszerűsítettük ezen kiegészítő ételek tipizálását, ugyanis a savanyítás és a fermentálás között hatalmas a különbség. Vegyük példának a magyar nyelvi környezetben sokak által összecserélt kovászos és savanyított csemegeuborkát!

Míg a kovászos uborka tejsavas erjedés útján, savas kémhatású folyadék hozzáadása és komolyabb hőkezelés nélkül kapja jellegzetes ízét, a csemegeuborkához szükség van ételecetre, édesítőre, és forráspontot megközelítő hőmérsékleten, vagy forralással történő csírátlanításra is.

A fűszerezés természetesen mindkét étel esetében szükséges, sokan sokféle módszerre esküsznek. A kétféle elkészítési mód egészségre gyakorolt hatásáról is megoszlanak a vélemények. Míg a fermentált, azaz erjesztett ételek az előállítás során tele lesznek jótékony probiotikumokkal, az ecetes savanyúságok a savasságnak köszönhetően turbózzák fel az emésztést. De vajon kedvencedre is ugyanígy hatnak ezek az élelmiszerek?

Ehet-e a kutya savanyított ételeket?

Az első és legfontosabb szempont mindig az adott élelem összetevőlistája. Tehát ha agyon van sózva egy bolti üveges savanyúság, esetleg tartalmaz hagymát, fokhagymát is, melyek toxikusak lehetnek az eb számára, akkor abból ne adj neki! Viszont a házi jellegű, kíméletesen fűszerezett termékekkel már bátrabban kísérletezhettek.

A szimplán savanyított termékekből a kutya nem profitál túlságosan egészségügyileg, viszont a fermentált ételek kifejezetten előnyösek lehetnek számára.

Turbózd fel kutyusod bélflóráját!

Akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is rendkívül fontos a bélrendszer jótékony mikroflórájának megőrzése. Ez gyógyszerek, idegi rendellenesség, vagy helytelen táplálkozás miatt is megborulhat. Az antibiotikumokkal kezelt állatok húsában gyakran rejtőznek gyógyszermaradványok, ezek felesleges bevitele pedig csökkentheti a bélbaktériumok számát.

Roxanne Stone táplálkozástudós, az Answers Pet Food tanácsadója sok esetben a probiotikumok alkalmazásában látja a megoldást. Ezeket nemcsak táplálékkiegészítők, hanem fermentált ételek fogyasztása révén is bejuttathatod kutyád szervezetébe. Így az alábbi egészségügyi problémákon segíthetsz vagy javíthatsz természetes módon:

  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • áteresztő bél szindróma
  • Helicobacter pylori (emésztőrendszeri fekélyek, hurutosodás kialakulásáért felelős baktérium) elszaporodása
  • laktózérzékenység
  • cukorbetegség
  • bőrbetegségek
  • daganat
  • csökkent immunitás

Mennyit, milyet, milyen gyakran?

Mivel a bélflóra építése nem egy-két napos folyamat, a legjobb minden nap egy kis mennyiségű savanyú káposzta, fermentált gyömbér, cukkini, répa, vagy bármilyen kutyabarát zöldség adagolása a normál étrend mellé. Természetesen mindig figyeld kedvenced egyéni reakcióját, és bármilyen kétséged merülne fel, egyeztess állatorvosotokkal! Ha teheted, és az orvosnak sincs ellene kifogása, a savanyúságok közül a fermentált élelmiszereket helyezd előtérbe, s ezekhez is fokozatosan szoktasd hozzá kutyád gyomrát. Azoknak az ebeknek, akik savat hánynak vagy relfux-szal küzdenek, szintén ajánlott lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya antibiotikum bélflóra kutya kovászos uborka kutya savanyú káposzta legjobb probiotikum kutyának

Kapcsolódó cikkek