hirdetés

Szereti a kutya a sós ételeket? Számára is káros a túlzott sófogyasztás

Buzgó Csilla, 2020. november 29

Régóta elterjedt tévhit, hogy a sót úgy, ahogy van kerülni kell. Ugyan az ebeknek is szükségük van valamennyi nátriumra, sokkal kevesebb elég nekik, mint az ember számára ajánlott napi mennyiség.

hirdetés

Teljesen sómentesen étkezni szinte lehetetlen, és nincs is rá szükség, hiszen ez az ásványi eredetű ízesítő fontos élettani hatásokkal bír. Szabályozza a folyadékháztartást, a pH-egyensúlyt, a vérnyomást, az izomműködést, normalizálja a vércukorszintet, erősíti a csontszerkezetet, javítja a tápanyagok felszívódását, valamint biztosítja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket. A probléma ott kezdődik, amikor egyszerre nagy mennyiségben és tartósan túl sok sót adunk kutyánknak.

A kutyák sószükségletéről dióhéjban

Mivel a főképp ragadozó jellegű táplálkozást folytató ebek fő eledele, a hús igen gazdag ásványi sókban, szinte felesleges pluszban hozzáadni azt az ételeikhez. Egy egészséges felnőtt kutyának naponta minimum 5 mg, maximum 13 mg sóra van szüksége testsúlykilogrammonként az egészségmegőrzéshez.

Az állateledelgyártók igyekeznek olyan sóaránnyal előállítani termékeiket, amely nagyjából megegyezik a vadonban elejtett prédaállatok húsának sótartalmával, bár nyilván akadnak kivételek.

A konyhasót egyrészt tartósító jellege miatt alkalmazzák, másrészt az étel élvezeti értékét szándékoznak növelni vele. Tehát ha kizárólag állatorvosok által jóváhagyott étrenden tartod kedvencedet, nem valószínű, hogy túladagolod számára ezt az ásványi anyagot.

Gond akkor merül fel, amikor emberek számára készült ételekkel traktálják az ebet jutalmazásképp – virsli, kenyér- és sajtkockák – , netán teljes mértékben házikoszton él. A kutyák sószükséglete negyede-ötöde az emberének, tehát ha az állat rendszeresen ilyen összetételű fogásokat kap, sajnos idővel kialakulhatnak nála a túlzott sófogyasztásra jellemző tünetek.

Rengeteg étel lehet káros a kutyák számára

Mik a túlzott sófogyasztás tünetei kutyáknál?

Akárcsak az embereknél, az ebeknél is kialakulhat a sóban gazdag étrend eredményezte egészségromlás. Az ilyen életmód következménye a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a vízvisszatartás, a vesebetegség, és hirtelen nagy mennyiségű só elfogyasztása esetén (ez akár jelentkezhet akkor is, ha pl. az eb tengervizet nyelt) a sómérgezés is. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

  • hasmenés
  • hányás
  • görcsök, rohamok
  • bágyadtság, módosult tudatállapot, “részeges” járás
  • fokozott szomjúság és vizeletürítés
  • hasi fájdalom, ödéma
  • láz

Ha ezeket veszed észre kedvenceden, adj neki annyi friss vizet, amennyit kíván, és azonnal vidd őt állatorvoshoz! Ne késlekedj, mert súlyosabb esetben kómába eshet, valamint sajnos fennáll az elpusztulás esélye is.

Így előzheted meg a túlzott sófogyasztást kedvencednél

Elöljáróban nem mindegy, milyen fajta sót eszik a kutya. Köztudott, hogy a kíméletes feldolgozáson átesett tengeri, himalája, parajdi, vagy más természetes eredetű só jóval több ásványi anyagot tartalmaz, és végső soron ízletesebb is, mint az agyonfinomított és adalékokkal telenyomott konyhasó. Előbbi fajtákból kevesebbre is van szükség, hiszen a magasabb ásványianyag-tartalomnak köszönhetően sósabbnak érezzük az ízüket.

A legtöbb chips, sós olajos magvak és diófélék, valamint a sóval szórt péksütemények gyártói sajnos nem ezeket használják. Ezen élelmiszerek sótartalma még az emberi sószükséglethez képest is túl magas, így nem csoda, hogy a szakértők nem ajánlják ezeket jutalmazás céljából.

Az ebek számára előállított jutalomfalatok a napi előírt mennyiséget betartva nem eredményeznek az egészségre káros sótöbbletet a kutyáknál. Bőven elég ezekkel, vagy sómentes házi finomságokkal, például főtt csirkedarabokkal, illetve a neki való zöldségekkel, gyümölcsökkel jutalmazni kedvencedet, ha valamit jól csinált.

(Képek: Getty Images Hungary)

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon