hirdetés

Ennek a veszélyes péksüteménynek a rabja lett a haspók kutya

Szénási Szimonetta

2023. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

A golden retriever minden pékség előtt jelenetet rendez, hogy megkaphassa kedvencét. Ám az egészsége szempontjából cseppet sem biztonságos ez a szenvedély!

hirdetés

Lucie, az ötesztendős golden retriever mostanra híressé vált lakóhelyén, Edinburghben arról, hogy minden egyes bolt előtt sztrájkba kezd. Ennek pedig egyetlen célja, hogy gazdája beadja a derekát, és megvegye kedvencének az aznapi nassolnivalót. És hogy mitől vált függővé az éhes szájú kutya? Nem meglepő, ám annál helytelenebb módon a kolbászos tekercstől. Azonban ez a valóban finom péksütemény a kutyának nem a legjobb választás.

Függőség

Cara Ovens, Lucie gazdája elmesélte, hogy kedvence már hosszú ideje a rabja ennek a finomságnak. Először néhány éve csábította a jószágot az egyik bolt ajtajához az azon kiáramló, mennyei illat. Azóta függő. A lágyszívű tulajdonos pedig hetente egy alkalommal enged a könyörgésnek, és ilyenkor  egy péksütemény jár a kutyának. Mint hangsúlyozta, felelős állattartóként nem tömi ilyesmivel, tényleg csak alkalmanként fordul elő.

Máskor azonban keménynek kell lennie, és tovább kell vonszolnia az epekedő állatot a bejárattól. Ilyenkor kekszekkel próbálja biztatni kedvencét, és erősen fogja a pórázt, jelezve: itt bizony ma nem lesz potyázás.

Már a reklámfelirat elegendő

További meglepő adalék a történethez, hogy mivel egy kedvelt márka termékéről van szó, Lucie gyakorta már a cég reklámját is kiszúrja a kirakatban. Sőt van, hogy gazdája ebből jön rá, hogy az adott helyen kaphatók a pékáruk. Érdekes az is, hogy a kutya olyan boltoknál azonban sosem áll meg, ahol nem kaphatók ennek a cégnek a süteményei.

A hölgy hozzátette, hogy a párjának is a kolbászos finomság az egyik kedvence, így ezzel is összefügghet Lucie rajongása.

A kutya séta közbeni akciójáról videó is készült.

A péksüti nem kutyának való!

Azzal, hogy a gazda néha-néha megkínálja Lucie-t a kolbászos csemegével, valószínűleg nem árt neki, főként azért, mert eddig sem okozott semmiféle problémát az ebnek az étel. Azonban fontos leszögeznünk, hogy a bolti pékáruk nem valók a kutyáknak!

Egyrészt számos adalékanyagot tartalmazhatnak, és a többségükben – még a sós termékekben is! – van cukor, amire semmi szüksége az állatoknak. Ha pedig nem cukrot, akkor különféle édesítőszereket használnak a gyártásnál, amelyek közül a xilit, azaz a nyírfacukor mérgező a kutyák számára!

Emellett a fűszerezés is gondot okozhat. Jelen esetben a kolbász jelenthet problémát, hiszen azt többnyire borssal, esetenként pedig hagymával ízesítik. Míg az előbbi irritálhatja az emésztőrendszert, addig a hagymafélék mérgezőek. A só mennyisége sem elhanyagolandó! Mindezek tudatában a legjobb, ha te inkább maradsz a kutyabarát finomságoknál!

csípős étel emberi étel kutyáknak étel golden retriever kutya ehet sósat kutya eszik kutya fűszeres étel kutya nassol mérgezés mérgező ételek mit ehet a kutya tiltólistás ételek xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink