hirdetés

Ezért ne adj kutyádnak szalonnát és a sózott húsokat!

Ferenczi Deborah

2022. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

Felmerülhet a kérdés, hogy a kutyád számára egészséges-e a sertéshús fogyasztása, és ha igen, milyen formában. Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Természetes fehérjeforrásként a sertéshúst általában biztonságosnak tartják a kutyák számára. Azonban kissé árnyalja a témát az, hogy az adott hús számos formában létezik, beleértve a szalonnát, a sonkát és a kolbászt. Ez megnehezíti a határozott „igen” vagy „nem” kimondását arra vonatkozóan, hogy a sertéshús káros-e a kutyák számára, ugyanis például a nyers hús fogyasztása vagy a túlzottan sós változatok kifejezetten egészségtelenek lehetnek.

Ehetnek-e a kutyák sertéshúst?

A feldolgozott sertéshúsfajták, mint például a szalonna, nagy mennyiségű sót és zsírt tartalmazhatnak, ami azt jelenti, hogy nem kifejezetten egészségesek. Ezzel szemben a soványabb sertéshús, például a karaj pozitív hatásokal bír, és nagyon tápláló. Valójában a megfelelő sertéshús fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy az eb elérje a javasolt fehérjemennyiséget az étrendjében, ami – nem túlzásba esve –  létfontosságú szerepet játszik az egészséges csontképzésben, illetve annak fenntartásában.

Milyen előnyei vannak a sertéshús fogyasztásának?

Könnyen emészthető fehérje, ezen kívül az omega-3 forrása is, ami nagyszerű az ebek bőrének, bundájának és ízületeinek egészségének megőrzésére. Emellett gazdag aminosavakban, amelyek elengedhetetlenek a kutya szervezetének megfelelő működéséhez. A sertés szervei, mint például a máj és a szív alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak.

Különféle sertéshúsfajták

  • Szabadon tartott sertések : Az ilyen jellegű hús fogyasztása nagyon egészséges. Ezek az állatok általában gyökerekkel, növényekkel, rovarokkal és diófélékkel is táplálkoznak. Egészségesebbek, mivel mozgásuk nincs korlátozva.
  • Nagyüzemi tartású sertések – Ezeket az állatokat többnyire kis helyen tartják. Táplálkozásuk jellemzően a gazdáktól függ, de még ha teljes értékű gabonával és zöldséggel etetik is őket, akkor is ki vannak téve a betegségeknek. Ezért gyakran kapnak antibiotikumokat és más szereket. Az ilyen húsok fogyasztása nem feltétlen ajánlott.

Káros-e a kutyának a nyers vagy a rosszul főzött sertéshús?

Nagyon veszélyes lehet. Nem szabad megkockáztatni, hogy kutyádat nyers sertéshússal etesd, mivel az olyan parazitáknak teszi ki, mint a trichinella. Ha kedvenced nyers sertéshúst fogyasztott, és az alábbi tüneteket észleled, akkor azonnal fordulj állatorvoshoz.

  • hányás
  • hasmenés
  • merevség
  • láz
  • gyomorfájdalom

Az a hús, ami a kutyaeledelben található, biztonságos a kutyád számára, mivel kiterjedt kezelésen esett át, így nem áll fenn a fertőzés vagy a paraziták veszélye.

Ehet-e a kutya feldolgozott sertéshúst?

A főtt szalonna, sonka, kolbász izgalmas lehet a kutyád számára, de nagyon óvatosan kell bánni a sertéshús e feldolgozott formáival. Egyrészt valószínűleg olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek emésztési problémákhoz vezethetnek, különösen, ha kedvenced érzékeny gyomrú. A szalonna és a sonka erősen feldolgozottak, rengeteg egészségtelen zsírt és felesleges sót tartalmaznak. Nagyobb mennyiségben vagy rendszeresen adva olyan egészségügyi állapotokhoz is vezethetnek, mint a szívbetegség vagy a hasnyálmirigy-gyulladás.

Hogyan készíts sertéshúst a kutyának?

Csont formájában főzve nem ajánlott. A sertéscsontok alaposabb hőkezelés után törékenyebbé válnak, és könnyen eltörhetnek. Ezért fulladásveszélyt jelentenek, és lenyelés esetén akadályt okozhatnak az eb bélrendszerében, így semmiképpen sem ajánlott odaadni a kutyának. A színhússal kapcsolatban kedvenced jobban jár a szabadon tartott, sokat mozgó sertésekből származó hússal. Amikor kutyádnak készíted, válassz sovány, csont nélküli húst, vagy tápanyagban gazdag szívet, májat, nyelvet is nyugodtan adhatsz neki – külön fűszerezésre nincs szükség, ahogy túl sok sóra sem.

ehet-e a kutya sózott húst hús jód jódmérgezés kutya etetése sózott hús szalonna

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink