hirdetés

Ehet-e a kutya gombát? Ezért vigyázz az erdei gombakereséssel!

Buzgó Csilla

2021. április 14

Kevés olyan megosztó étel létezik az emberek körében, mint a gomba, hiába zengenek ódákat arról, hogy milyen egészséges. Kutyusod is kaphat belőle, de csalhatatlan szimata ellenére sem jó ötlet rábízni a választást.

hirdetés

Bár a gombászkutyusok hosszú hónapokig tanulják a gombakeresés művészetét, egy átlagos házikedvenc sajnos nem képes különbséget tenni a légyölő galóca és a csiperke között, már ami a hatásukat illeti. Csak akkor tudják jelezni a mérges gombát, ha valaki ezt megtanítja nekik, különben szag alapján nem tudják megállapítani, hogy az adott fajta jót tesz-e nekik, vagy megöli őket.

Egyes mérges gombák, például a gyilkos galóca és egyes susulykafélék ráadásul erőteljes halszagot áraszthatnak, mely szintén rendkívül vonzó az ebek számára.

Épp ezért fontos, hogy ha úgy döntesz, ezzel a különleges élelemmel egészíted ki kedvenced étrendjét, azt csak megbízható forrásból szerezd be, ne engedd az erdőben gombászni képzetlen kutyádat!

Valóban egészséges a gomba a kutya számára?

Ugyan az ebek húsalapú táplálkozása mellett azokra az aminosavakra, amik a gombában megtalálhatóak, nincs szüksége kedvencednek, néha nem árt egy kis változatosság. Nyilván az is előfordulhat, hogy túl sok gombát veszel, vagy mégsem fogy el, viszont közeleg a szavatossági idő vége, és kidobni sem akarod.

Ilyenkor nyugodtan segítségül hívhatod a kutyust, aki valószínűleg örömmel lakmározik majd a számára ideális módon elkészített finomságból. Az alábbi előnyei származhatnak a gombamajszolásból:

 • támogatja a májat és a vesét
 • beteg vagy legyengült állatok könnyen emészthető, tápanyagokkal teli ételt kapnak általa
 • serkenti az anyagcserét és stabilizálja a vércukorszintet
 • csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a fogyást és segít megelőzni a máj elzsírosodását
 • védhet a vírusos fertőzések ellen
 • felturbózza az immunrendszert
 • csökkenti a vérnyomást
 • megelőzheti a szívbetegséget
 • jót tehet daganatos kutyáknak

Így add a gombát kedvencednek!

Dr. Justine A. Lee állatorvos, a Pet Health Network szerzője szerint az élelmiszerboltokban kapható gombákat nyugodtan eheti a kutyus akár rendszeresen is. Ügyelj arra, hogy ne csak emberi maradékokból lakmároztasd őt, mert a mi tejfölös, fűszeres gombapaprikásunk nagy mennyiségben megülheti a gyomrát. Enyhén párolva vagy grillezve, legfeljebb sózva, pici olajjal elkészítve azonban bátran kiegészítheted vele húsételeit.

Bár az emberek által fogyasztható fajták nyersen sem tesznek kárt a kutyus emésztőrendszerében, ebben a formában ők nehezebben dolgozzák fel ezt az ennivalót. Ezért igyekezz mindig hőkezelt gombát adni neki, először természetesen csak kis mennyiségben! (Ez általános szabály, minden újdonságot csak fokozatosan szabad adagolni a kutyának, akárcsak tápváltás esetében.)

Amikor a kutya véletlenül eszik gombát…

Minden gazdi rémálma a felügyelet nélkül elrohanó kutya, akinek véletlenül pont egy mérgező gomba kelti fel a figyelmét – és már kész is a baj. Még ha nem is halálos mérgű gombát sikerült kiválasztania magának, váratlan allergiás reakciókat akkor is produkálhat a szervezete az elfogyasztást követően. A két jelenség tüneteit könnyű megkülönböztetni. Az allergia bőrpanaszokkal, hányással, felfúvódással és hasmenéssel járhat. A mérges gomba fogyasztása után jellemzően az alábbi panaszokat tapasztalja az állat:

 • fokozott nyáladzás, könnyezés
 • koordinálatlan mozgás
 • vizelési rohamok
 • levertség
 • remegés, görcsrohamok
 • májelégtelenség
 • emésztési bántalmak (hányás, hasmenés, fájdalom)

Sajnos villámgyors ellátás nélkül a kutya belepusztulhat a mérgezésbe. Ha azt gyanítod, hogy mérges gombát evett, azonnal keresd fel a legközelebbi állatorvosi rendelőt! Amennyiben van lélekjelenléted, csomagolj el egy darabot az esetlegesen megmaradt gombák közül, hogy megmutathasd azt az orvosnak, aki így célirányosabban tudja kiválasztani a kezelést.

(Képek: Getty Images Hungary)

gombakereső kutya kutya gomba ehet kutya gombamérgezés kutya táplálkozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink