hirdetés

Melyik a legfenntarthatóbb megoldás? A kutyák ökológiai mancsnyoma a táplálék fényében

Molnár Enikő

2023. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran úgy tűnhet, hogy bármennyire is próbálkozunk, egyszerűen nem lehet mindennek eleget tenni. Szeretnénk a legjobbat a kedvencünknek, de azzal lehet, hogy ártunk a környezetünknek.

hirdetés

A 21. század egyik központi témája a környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság. Emellett folyamatosan növekszik a házi kedvencek száma. Hogy a kettő hogyan kapcsolódik egymáshoz? Egy 2022-es tanulmány a macskák és a kutyák étrendjének környezetre gyakorolt hatását vizsgálta, és arra kereste a választ, hogy vajon melyik a legfenntarthatóbb. Bizony, az állatoknál is beszélhetünk karbonlábnyomról, bár az ő esetükben az ökológiai mancsnyom találóbb kifejezés. Ez a kérdés azért is fontos, mert manapság a kutyák inkább családtagnak minősülnek, és gyakran ők az új gyerekek. Hogy miért érzik úgy az emberek, hogy baba helyett inkább kutyáról szeretnének gondoskodni, az egy másik kérdéskörbe tartozik.

A kutatás eredményei

A kutatást a fenntarthatóság területén számos más tanulmány megelőzte, ahol különböző országokban azt vizsgálták, hogy milyen ökológiai mancsnyoma van a házi kedvenceknek. A mostani azt tűzte ki céljául, hogy megállapítsa, vajon melyik élelemtípus a legfenntarthatóbb. Összesen 938 állat diétáját vizsgálták meg: Bevonták a száraz eledeleket, nedves eledeleket és a házi kosztot is. Kiderült, hogy fenntarthatóság szempontjából a száraz táp van az első helyen, utána jön a házi koszt, végül a nedves eledel.

Ökológiai mancsnyom szempontjából a száraz táp van az első helyen.

Szokatlan helyről jöhet a megoldás

A szakértők arra is adtak tippeket, hogyan lehetne fenntarthatóbb az állataink étkeztetése. Mivel lehetne kiváltani az egyik legnagyobb problémát okozó állati eredetű fehérjét? Az egyik ötlet szerint a gyártók bevezethetnének alternatívákat, azaz elkezdhetnék rovarokkal helyettesíteni a nagy ökológiai lágnyomot okozó, szokásos állati összetevőt. A rovarok sokan vannak, könnyen szaporodnak kis helyen is, előállításuk pedig sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe. Emellett az is a fenntarthatóságot segítené, ha a napi ajánlott tápanyagbevitelt nem lépnék túl sem a gyártók, sem a gazdik.

A rovarok magas fehérjetartalmuk miatt kiváló alternatívák lehetnek.

Számos lehetőségünk van az ökológiai mancsnyom csökkentésére

A táplálék megváltoztatása nem az egyetlen megoldás arra, hogy csökkentsük kedvencünk környezetre gyakorolt hatását. Vegyük például a kutyajátékokat. Igaz, hogy négylábú barátunknak fontos, hogy legyenek játékai, de vásárlásnál törekedjünk arra, hogy minél időt állóbb eszközöket válasszunk. Emellett az olyan darabokat, amiket könnyedén szétszedhet, őrizzük meg különleges alkalmakra, például a közös játékra. Egyébként sem ajánlott elöl hagyni minden játékot, főleg azokat nem, amelyek balesetet okozhatnak.

Nem kell egy egész készletet felhalmozni.

A sétáltatásnál is lehet olyan változásokat bevezetni, amelyekkel egy kicsit kevésbé terheljük meg földünket. Egyrészt itt is figyeljünk a használt eszközök minőségére, hogy ne kelljen havonta pórázt vagy nyakörvet cserélni. Nem árt, ha van otthon több, de nem kell felhalmozni egy teljes kollekciót belőlük. Továbbá a „piszkos munkára” használt zacskókból is beszerezhetünk lebomló anyagból készülteket. Ugyan ez egy költségesebb megoldás, ha belegondolunk, hogy mennyi nejlon zacskóba zárt ürülék kering a szeméttelepeken, kicsit talán más színben látjuk a dolgot.

Az ökológiai mancsnyom csökkentése érdekében indítványozott drasztikus váltások előtt természetesen figyelembe kell venni kedvencünk egészségét is, és érdemes lehet konzultálni állatorvosunkkal.

házi koszt kutya ökológiai lábnyoma kutya táplálkozása nedves táp ökológiai mancsnyom száraz táp természetvédelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink