hirdetés

Ehet-e a kutya banánt? Vigyázz, a héja hasmenést okozhat!

Ferenczi Deborah

2022. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben az egészséges táplálékok, illetve nassolnivalók talaján mozgunk, felmerülhet a kérdés, hogy a banán vajon fogyasztható-e az állatok számára? Szerencsére igen, hiszen édes, energiát ad, és mindeközben még egészségesnek is bizonyul.

hirdetés

Más gyümölcsöktől eltérően, amelyek mérgező összetevőket tartalmazhatnak, a banán minden részét biztonságosan fogyaszthatja a kutya. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek kockázatok. Szakértők elmagyarázzák, hogyan, mikor, mennyi banánt adj kedvencednek anélkül, hogy azzal emésztési zavarokat okoznál.

A banán fogyasztása

A kutyák teljes biztonsággal fogyaszthatnak banánt, de természetesen csak mértékkel, hiszen magas cukortartalma miatt nem alkalmas arra, hogy nagy mennyiséget egyen belőle az állat. A túl sok cukor súlygyarapodást okozhat, ami pedig más egyéb jellegű egészségügyi problémákhoz vezethet. A negatív hatások elkerülése érdekében kövesd a 9/10 szabályt. Ez azt jelenti, hogy kutyád napi kalóriájának 90%-át a kutyaeledelből vagy egészséges házi táplálékból állítsd össze, a maradék 10%-ot pedig nyugodtan betöltheted olyan természetes nassolnivalókkal, mint például a banán. Az adott gyümölcs egyébként javítja az emésztési zavarokat. Ugyanakkor Jan Dempsey, a Purina vezető táplálkozási szakértője szerint túlfogyasztás, illetve héjának megevése olykor hasmenést is okozhat.

Hogyan adj a kutyádnak banánt?

A legjobb az, ha a gyümölcsöt meghámozod és megfelelő adagokra vágod, így a túlfogyasztás és a hasmenéses reakció is elkerülhető. Amennyiben pedig kicsit szeretnéd változatosabbá tenni, akkor érdemes lehet kipróbálnod akár fagyasztva vagy püré formájában is.

A banánban található vitaminok

A banán mértékkel való fogysztása sok előnnyel járhat kutyád számára, mivel gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. A következőképpen táplálják ebed szervezetét:

  • kálium: Kutyádnak 20 mg káliumra van szüksége minden nap. Ez segíti az izomnövekedést, a kognitív funkciókat és a csontok egészségének fenntartását. Miután a hányást és hasmenést magukban foglaló betegségek kimeríthetik kutyád káliumraktárait, pótlása elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.
  • B6-vitamin: Elősegíti a szív egészségét, és egyensúlyban tartja az eb kálium- és nátriumszintjét.
  • C-vitamin: Olyan antioxidáns, amely csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásokat.

Előfordulhat, hogy káros hatást vált ki?

Attól függetlenül, hogy alapvetően a banán nem káros, mindenképpen kérdezd meg állatorvosodat, mielőtt bármilyen új ételt adnál kedvencednek, hiszen számos tényezőtől függ, hogy miként reagál rá. Ez függhet kortól, mérettől, alapbetegségtől is. Kiváltképpen fontos abban az esetben orvoshoz fordulni, ha kölyökkutyáról van szó, hiszen speciális étrendre van szükségük növekedésük és fejlődésük érdekében. A banánból és más gyümölcsökből származó hozzáadott kalóriák pedig ezt zavarhatják. Továbbá amennyiben cukorbeteg a kutyád vagy éppen túlsúlyos, akkor a magas cukortartalom miatt inkább ne adj neki ebből a gyümölcsből.

 

banán banánt ehet-e a kutya egészséges életmód kutya banánt eszik kutya etetése kutya táplálkozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!