hirdetés

Ehet-e a kutyád sütőtököt? Ilyen formában érdemes adnod neki!

Ferenczi Deborah

2021. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az őszi-téli időszak egyik legikonikusabb és egyben legfinomabb étele a sütőtök, mely napjainkra talán még népszerűbbnek bizonyul, mint korábban bármikor. Valószínűleg felmerült már benned, hogy akár a kutyáddal is megoszthatnád.

hirdetés

De vajon jó ötlet az ebnek sütőtököt adni? Ha igen, akkor megeheti a héjával együtt? No de pontosan mennyit? Milyen hatással lesz rá ez a rostdús zöldség? Mit tegyünk, ha nyersen kóstolta meg?

Ehet-e a kutya sütőtököt?

Szerencsére teljes biztonsággal adhatsz a kutyádnak sütőtököt, ugyanis nemhogy nem árt neki, de még hozzá is járul a szervezete egészséges működéséhez. A sütőtök nagyon egészséges a kutyád számára, mivel tele van olyan összetevőkkel, amik támogatják az állat immunrendszerének védelmét. Olyan létfontosságú vitaminok találhatóak meg benne, mint a béta-karotin vagy az A- és E-vitamin. Ezek javítják a szem egészségét, illetve gyulladásgátlóként működnek, azaz megelőzik vagy éppen enyhítik a szervezet külső és belsőleges gyulladásait. Emellett nagyon gazdag élelmi rostokban, elősegíti a kutya emésztését, és hozzájárul a megfelelő bélműködéshez. Mindemellett viszont meglehetősen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, egyetlen evőkanál sütőtökpürében mindössze 3 kcal található.

Milyen formában adj sütőtököt a kutyádnak?

Minden formáját megeheti az állat. Akár nyersen, akár sütve, akár főzve, akár pürésítve is imádni fogja. Puszta praktikusság szempontjából érdemes inkább a pürét választani, ugyanis ezt kifejezetten nagy adagokban is el lehet készíteni, és akár egy hónapig is eláll a mélyhűtőben. A kutya számára érdemes kis porciókban adagolni. Adhatjuk neki nasi helyett jutalomfalatként, de nem szabad neki egyszerre sokat adni, ugyanis attól megfájdulhat a hasa. Arra is ügyelj, hogy a sütőtököt soha ne keverd össze a mérgező dísztökkel!

immunerősítő kutya és sütőtök őszi immunerősítő rostok sütőtök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink