hirdetés

Mindent az őszi táplálásról: így igazítsd az étrendet az évszakhoz

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 22

Szakemberek úgy tartják, hogy nagyon fontos az állatok évszakhoz kötődő táplálása. Ugyanis teljesen más tápanyagokra van szüksége a kutyád szervezetének az év minden időszakában. Éppen ezért érdemes az évszaknak megfelelően átgondolni az eb étrendjét.

hirdetés

Az őszi táplálás az egyik legfontosabb időszak, mivel ilyenkor sokkalta kevésbé aktív az állat, mint nyáron, hiszen egyre rövidebbek a nappalok, és nem fog tudni annyi időt a szabadban eltölteni. Amennyiben nem figyelsz oda az állat étkeztetésére, nagyon könnyen elhízhat, ezért mindenképpen érdemes az adott évszakhoz megfelelő étrendet kialakítani.

Fontos, hogy évszakhoz igazodó módon etesd a kutyusodat.

Az évszak hatása az étkezésre

Bármennyire is meglepő, az évszakoknak jelentős hatása van az állatok étkezésére. A hideg miatt ösztönösen megnő a kutyák kalóriaigénye, miközben az aktivitásuk a nyári időszakhoz képest jelentősen csökken, már csak abból az okból is, hogy a gazdik is egyre rövidebb időre viszik le a kutyusokat, hiszen a nagy hidegben egyre kellemetlenebbek a hosszú séták. A borongós idő folytán az ebek szinte átalusszák a napokat. Így annak érdekében, hogy ne hízzon el az állat, ajánlott egy másfajta étrendre átállni. Emellett nagyon fontos megemlíteni, hogy attól függetlenül, hogy nincsen hatalmas hőség, a dehidratáltság ugyanúgy fenyegetheti a kutyádat abban az esetben, ha nem iszik eleget. Mindig legyen az itató tálkájában víz, és figyelj oda arra, hogy elegendő legyen a folyadékbevitel számára.

Érdemes jobban odafigyelni ilyenkor az állat etetésére.

Miért figyelj oda az évszak szerinti étkeztetésre?

Többek között azért is ajánlott betartani, mivel jelentősen romolhat a kutya egészsége abban az esetben, ha elhízik. Ezt mindenképpen érdemes kiküszöbölni. A jelentős mennyiségű túlsúly felszedése pedig nemcsak azért jelent veszélyt, mert nem tesz jót a kutya egészségének, hanem azért is, mert ebben az időszakban a hormonok miatt lelassul a kutyák anyagcseréje. A tudósok úgy tartják, hogy ennek az magyarázata evolúciós okokra vezethető vissza. A takarékos gén (thrifty gene) hipotézis szerint az emlősöknek az evolúció során alkalmazkodni kellett az időszakonkénti éhezésekhez, ezért amikor lehetőségük nyílt rá, rengeteg energiában gazdag élelmiszert fogyasztottak, hogy zsírraktárakat képezve felkészüljenek az élelem nélküli periódusokra. Az anyagcsere ezen változásai elősegítik a zsír elraktározódását, ami hízáshoz vezet. Erre azért is kell oda figyelni jobban az őszi-téli időszakban, mert az ünnepek során hajlamosabbak lehetünk az ételek maradékából adni a kutyusnak. Ez nemcsak egészségtelen, de ha például édességet adsz neki, az egyenesen veszélyes is lehet.

Kinti kutyák táplálása

A kertben élő kutyák esetében érdemes a téli táplálást még specifikusabban átgondolni. Miután a kinti időjáráshoz kell alkalmazkodniuk, a szervezetük arra törekszik, hogy fenntartson egy alap testhőmérsékletet. Ez egy állandó izommunka, ami sok kalóriát igényel. Így a zsírraktáraik nagyon hamar felszívódnak, tehát esetükben érdemes olyan kutyatápot keresni, ami magasabb zsírtartalommal rendelkezik. Kutatások szerint a kinti kutyáknak kétszer-háromszor nagyobb kalóriaszükségletük van, mint azoknak az állatoknak, akik a meleg lakásban töltik az őszi-téli időszakot. Így annak ellenére, hogy a benti kutyák ételadagját csökkenteni kell, a kinti ebeknek az egyre nagyobb hidegek jöttével folyamatosan növelni szükséges a táplálék zsírtartalmát. Érdemes kifejezetten erre az időszakra kifejlesztett kutyatápokat keresni számukra, melyek fedezik a szükséges napi kalóriabevitelt.

A kinti kutyák táplálása sokkal specifikusabb a téli ídőszakban, mint a benti kutyáké.

Hogyan etessük a kutyát a hidegebb időben?

Táplálkozástudományi szakemberek úgy gondolják, hogy az a lehető legjobb megoldás, hogy ha a kutyát a mozgásigényének, életkorának és az egészségügyi állapotának a lehető legmegfelelőbben táplálod. Erre megtalálhatóak az interneten különböző kalkulátorok, kalóriaszámlálók, amik alapján ki lehet számolni azt, hogy pontosan milyen kalóriaszükséglete van az állatnak. Amennyiben kevesebbet mozog, akkor kevesebb ételt is kell adni neki, különben el fog hízni. Fontos, hogy ne hagyj kint olyan ételt, amit nasizna, hanem te határozd meg mennyit egyen és azt is, hogy mit. Érdemes glükózaminban és kondroitin-szulfátban, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag táppal, illetve ízületvédő tápkiegészítőkkel etetni kedvenced, hiszen a téli időszakokban különösen jellemző az ízületi gyulladás vagy a csípőízületi diszplázia kialakulása. Figyelj oda, hogy minőségi táplálékokkal etesd, ne feledd, hogy az egészsége a legfontosabb.

(Képek:Getty Images Hungary)

elhízás évszakhoz igazított etetés évszakok felnőtt kutya etetése kutya elhízás veszélyei kutya étel kutya etetése őszi etetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!