hirdetés

Habzsolja a kutyád az ételt? Ezek az okok állhatnak a háttérben!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 16

Elvileg mindig ideális mennyiségű és minőségű eledelt adsz neki, kutyusod mégis úgy veti rá magát a finom falatokra, mintha egy hete nem evett volna? Lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben.

hirdetés

A kutyák alapvetően opportunista táplálékszerzők, ez azt jelenti, hogy a vadászat sikerességétől függ, hogy esznek-e aznap. Ha el is ejtenek valamilyen zsákmányt, abból nem biztos, hogy a falka alacsonyabb rendű tagjainak is jut, épp ezért érthető, hogy miért tartják oly nagy becsben az élelmet.

Miért veszélyes a heves habzsolás?

Egy rágás nélkül nyeldeklő kutya torkán nagyon könnyen megakadhat a falat, ez fulladást vagy egyéb belső sérüléseket okozhat. Emellett az eb számtalanszor öklendezi vissza az alig megrágott tápot, ami nem csak anyagilag nem túl kifizetődő, de az erős emésztőnedvek rendszeres hányás esetén ki is marhatják az állat nyelőcsövét.

Ha a hatalmas falatok kontroll nélkül, levegőbuborékokkal együtt érkeznek a kutya gyomrába, az nem csak puffadást és hasfájást, de gyomor- vagy bélcsavarodást is eredményezhet, ami gyors ellátás nélkül akár halállal is végződhet.

Nézzük, milyen okok állhatnak a túl vehemens étkezés mögött!

Diabétesz

Nem csak abban az esetben érezhet farkaséhséget a kutya, ha túl alacsony a vércukorszintje. Magas értékek esetén is becsaphatja őt az agya, mivel hiába nyargal nagy mennyiségű glükóz a véráramában, inzulin hiányában nem tudja azt feldolgozni, így sejtjei gyakorlatilag éheznek.

Magas kortizolszint

A kortizol egy, a mellékvesekéreg által termelt hormon, melyet stresszhormonnak is neveznek, és kórosan magas koncentrációban nagymértékben növeli az étvágyat. Ezt az állapotot legtöbbször Cushing-kór vagy szindróma okozza. A tünetek között szerepel az elhízás, a jellegzetes, lógó has, az elzsírosodott far, a terheléstől és a külső hőmérséklettől független lihegés, illetve a fokozott vízivás és a nyálkahártyák gyulladásmentes vörössége is.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy fokozott hormontermelése felgyorsítja az anyagcserét, ezért a kutya szinte állandóan éhes, és még akkor is súlyveszteség jelentkezhet, ha egyébként bőségesen kap enni. Szerencsére ez a típusú pajzsmirigyzavar kutyák körében igen ritka.

Félelem a konkurenciától

A mentett menhelyi ebekre különösen jellemző, hogy rettegnek attól, hogy fajtársaik megkaparintják nehezen megszerzett napi betevőjüket. Ez a mentális berögzülés sajnos sokszor akkor is megmarad, amikor már jó ideje szerető gazdik mellett töltik napjaikat.

Elégtelen tápanyagbevitel

Lehetséges, hogy az általad választott táp vagy konzerv eledel tápanyagösszetétele nem felel meg kutyád aktivitási szintjének, életkorának és fajtájának. Az is előfordulhat, hogy ételérzékenység vagy allergia, esetleg paraziták elszaporodása váltja ki a felszívódási zavart, mely tápanyaghiányhoz vezet.

Környezetváltozás

Ha az eb régebben már lakott olyan családnál, ahol nem tartották be a szabályokat, és rendszertelenül etették őt, sőt, ki is hagytak étkezéseket, az is okozhat mélyen gyökerező félelmet. Nem tudja, mikor ehet legközelebb, így az épp rendelkezésre álló adagot igyekszik a lehető leggyorsabban felfalni.

Hogyan segíthetsz kutyádon?

Ha nem egészségügyi probléma okozza a habzsolást, a speciálisan kialakított etetőtálak, esetleg az automata adagolók jelenthetik a megoldást. Egyszerű, mégis nagyszerű opció a mély tál helyett a lapos tányér vagy tálca használata, melyen szétterítve adhatod a kutyának a tápot, hogy ne tudjon egyszerre nagy falatokat a szájába venni.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészség etetés gyomorcsavarodás kutya cukorbetegség kutya etetése kutya habzsol viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink