hirdetés

Házi készítésű kutyatáp: ezért főzz frissen kedvencednek

Várhelyi Dóra

2021. május 29

A kérdés, ami minden lelkiismeretes kutyatulajdonost foglalkoztat. Mit adjak enni a kutyámnak? Ebben a cikkben nem az a célom, hogy bárkit meggyőzzek arról, hogy a kutyáknak a legjobb táplálék a frissen főzött étel, szemben a szárazeledelekkel, nedves tápokkal vagy a nyers etetéssel (BARF). Mindössze szeretnék egy alternatívát mutatni a kutyánk etetését illetően. A házi étrend ugyanis egyre népszerűbb a hazai piacon is.

hirdetés

Több tucat prémium, szuperprémium kutyatáp érhető el a gazdik és kutyáik számára. Némelyik ára olyan tetemes összegű, hogy akár étterembe is vihetnéd kedvencedet minden nap. A nyersetetés (BARF „Bones and Raw Food”) vagy a Prey, avagy ragadozó étrend is nagyon népszerű lett az elmúlt években. Vannak azonban, akik az otthon elkészített, frissen főzött ételekre esküsznek. A jelenleg rendelkezésre álló kutatások sajnos még mindig nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy teljes mértékben elköteleződhess egy fajta etetés mellett, és nyugalommal kijelenthesd, hogy biztos vagy benne, hogy a kutyád számára a legjobb táplálékot biztosítod.

Főzz a kutyádnak, hogy lásd, mi kerül az etetőtálba

Sokan azért állnak át a házi kosztos etetésre, mert „megsajnálják” a négylábút, aki minden családi ebédnél könyörögve tekint rájuk. Akár a tápos tálat is hátrahagyva, hogy csak egy kicsi kis falatkát adjanak neki az asztalon lévő ételből. Ilyenkor jön az, hogy „szegény kutya, biztos utálja azt a száraz valamit, adjunk neki rendes ételt”. A tudósok ezt evolúciós túlélési stratégiának hívják, mi pedig átverésnek nevezhetjük. Lehetővé teszi kutya számára, hogy „bűntudatot okozzon” a gazdinak, aki aztán túltáplálja őt, csupa olyan asztali maradékkal, ami nem neki való!

Tehát a „házi kosztos” nem egyenlő azzal, hogy a kutya megeszi a maradékot. Mielőtt belevágsz, hogy magad főzd az ebed ételét, konzultálj dietetikussal. A kutyák tápanyagigénye nagyban különbözik az emberétől. Például, míg az emberi étrendnek nagyjából 40% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 30% zsírból kell állnia (kortól, aktivitási szinttől és egyéni igényektől függően), a kutya étkezésének körülbelül 15% szénhidrátot, 55% fehérjét kell tartalmaznia, és 30% zsírt. Sok kutya-dietetikus a multivitamin kiegészítést is javasolja házi készítésű ételekhez, mivel szinte lehetetlen teljes mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosítani a főzés során.

A házi koszt előnyei és hátrányai, a teljesség igénye nélkül

Előnyök

A házi kosztos etetés egyik fő előnye, hogy látod, tudod, mit tartalmaz az etetőtál. Nincs meglepetés, az van benne, amit beleteszel. Friss húst, zöldségeket, gyümölcsöket kínálhatsz kedvencednek. Meggyőződhetsz annak minőségéről, összetételéről, alakíthatod a menüt kutyusod igényeihez vagy esetleges allergiájához, érzékenységéhez.

Az általad összeállított étel nem tartalmaz majd mesterséges anyagokat, állati melléktermékeket, tartósítószert, ízfokozót, aromákat vagy egyéb olyan töltelék anyagot, amire kedvencednek egyáltalán nincs szüksége.

Könnyebben tudod tartani a súlykontrollt, amennyiben az eb túlsúlyos.

A főtt ételt az eb könnyebben emészti, míg a száraztápok 10-12 órát is a gyomorban vannak, felpuffadva. Ezáltal kisebb az esély a bélcsavarra és kevesebb időt tölt az állat emésztéssel.

A természetben megtalálható vitaminokat, ásványi anyagokat kínálod, így egyensúlyban tartva azt, hogy működjön kutyád immunrendszere.

Hátrányok

Az állattartók számára az otthoni ételek elkészítése időigényes és kényelmetlen lehet. Nagy adag étel főzése egyszerre praktikus, de megfelelő méretű fagyasztót is igényel. A táp egyik előnye, hogy nagy valószínűséggel megtalálható benne az a vitamin- és ásványianyag-mennyiség, amire a kutyának szüksége van. Míg ezt nem biztos, hogy minden főzésnél biztosítani tudod. Viszont bátran használhatsz gyógynövényeket is vitaminpótlás céljából.

A tömjénfa gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

A másik fontos hátrány, hogy nem minden élelmiszer jó a kutyádnak, ami neked jó. Jó szándékkal ugyan, de könnyen mérgező ételekkel etetheted kedvencedet, ha nem vagy elég körültekintő. Az emberek számára egészséges ételek mint a szőlő, hagyma, avokádó, makadámdió, xilit, gomba, rebarbara és élesztő (a lista nem teljes) súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a háziállatoknál. A kutyák szintén érzékenyek a zsírra, és ha az túl sok, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Sem a sózás, sem a fűszerek nem szükségesek ételükhöz.

Emellett az otthon főzés, ha nagyon jól szeretnéd csinálni, meglehetősen költségigényes lesz friss húsokkal, változatos gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonával.

Hogyan kezdj hozzá?

Amennyiben a házi koszt mellett döntöttél, feltétlenül tájékozódj, hogy biztosan megadd a kutyádnak azt, amire szüksége van egészsége megőrzéséhez.

Bizonyos élelmiszerek veszélyesek, ne kockáztass, járj utána, mit adhatsz és mit nem kutyusodnak.

Az interneten számtalan kutya-dietetikus oldalt találsz, szakértő által jóváhagyott receptekkel, tanácsokkal. Ilyen hasznos felület például a Balance IT.

Összességében egy jól megtervezett, főtt ételes etetés kutyádnak egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lehet, mint bármilyen más megoldás. Ha szeretnéd megpróbálni, de nem érzed az erőt, hogy nekiállj főzőcskézni, következő cikkünkben bemutatunk két itthoni lehetőséget, hogy házhoz tudd rendelni a változatos főtt ételt kutyusodnak.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés főzés a kutyára házi koszt kutya etetése kutya főtt étel táplálék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!