hirdetés

Ünnepek alatt se tömd a kutyát zsíros ételekkel: hasnyálmirigy-gyulladást kaphat tőlük!

Buzgó Csilla

2020. december 23

A hasnyálmirigy gyulladása egy életveszélyes állapot, kialakulhat akut és krónikus formában is. Főként a karácsonyi-szilveszteri időszakban leselkedik veszély kedvencedre a sok kalóriadús fogásnak köszönhetően.

hirdetés

A hasnyálmirigy, orvosi nevén pankreász egy külső-belső elválasztású mirigy, mely a zsírok emésztéséhez szükséges lipázt, a keményítők feldolgozásáért felelős amilázt, valamint a fehérjeemésztéshez elengedhetetlen tripszint és kimotripszint termeli. Emellett fontos hormonokat is a véráramba bocsát, ezek az inzulin, a glukagon, és a szomatosztatin.

Amikor a hasnyálmirigy normálisan működik, akkor az általa termelt enzimek csak a tápcsatornában aktiválódnak. Kóros elváltozás esetén azonban már magában a mirigyben, illetve az azt körülvevő szövetekben munkához látnak, gyakorlatilag elkezdik emészteni a szövetet, ez pedig borzalmas fájdalommal és gyulladással jár.

Hogyan alakul ki a hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál?

Akárcsak az emberek esetében, ennek a betegségnek az oka sokszor a helytelen étrend, illetve az elhízás. Továbbá az alábbi tényezők mozdíthatják elő a rendellenesség megjelenését:

 • Cushing-szindróma
 • pajzsmirigy alulműködés
 • hiperlipidémia, azaz magas vérzsírszint
 • vesebetegség
 • a szervet ért trauma
 • genetikai hajlam
 • gyógyszermellékhatások
 • diabétesz

Általánosságban elmondható, hogy a kifejezetten kutyáknak készült konzervek és tápok etetése valószínűleg nem fog hasnyálmirigy-gyulladást okozni kedvencednél. A probléma a zsírban gazdag házikoszttal és az innen-onnan lepotyogó szalonnadarabokkal, kolbászvégekkel, maradék pörköltszafttal és hasonló ételekkel való táplálás esetén jelentkezik. A legveszélyesebb azonban az, ha az eb egy ültő helyében fal fel egy számára nagy adag zsíros ételt.

A pankreatitisz tünetei kutyáknál

A gyulladásnak megkülönböztethetjük akut és krónikus fajtáját. Az akut, heveny pankreatitisz akár egy óra alatt is belobbanhat, és többnyire magas láz, folytonos hányás, bűzös hasmenés, valamint intenzív fájdalom jellemzi. Ahogy a panaszok súlyosbodnak, az állatnak akár felállni is nehezére eshet, levert lesz, állandóan csak fekszik és láthatóan beteg.

Az idült, azaz krónikus gyulladás során a mirigy szövetállományának akár 80%-a is elhalhat. Ez súlyos, anyagcserét érintő komplikációkat okoz, például veseleállást és teljes vizeletkimaradást, illetve komoly májműködési zavarokat. Ennek az állapotnak jellegzetes szimptómái vannak, ezek az alábbiak:

 • megnövekedett szomjúságérzet, sok folyadék fogyasztása és több vizelés
 • túl intenzív étvágy, szokatlanul sok bélsárürítés
 • a széklet lágy, világosbarna, savanykás szagú

Mi a teendő, ha kutyád hasnyálmirigy-gyulladást kap?

A lehető leggyorsabban állatorvoshoz kell vinni az ebet, ha már a jellemző tüneteket produkálja. A rendelőben sor kerül vizelet- és vérvizsgálatra, az emésztőenzimek szintjeinek ellenőrzésére, Illetve szükség esetén a máj- és veseműködés vizsgálatra, továbbá röntgenre, ultrahangra vagy biopsziára.

Súlyos esetben egy egész napra infúzióra köthetik az ebet, hogy csökkentsék a gyulladást. A kórházból akkor engedik haza, ha nincs láza, és nem hányja ki az elfogyasztott ételt, vizet.

Az állapot kiújulásának megelőzése érdekében soha többet nem szabad az állatnak túl zsíros ételt adni. Szerencsére léteznek zsírszegény gyógytápok, konzerv eledelek, illetve házhoz rendelhető készételek is, ezek segítenek az elfoglalt gazdinak a kutya egészségének megóvásában.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kutya hasnyálmirigy gyulladás kutya sokat hány kutya sokat iszik kutya zsírt evett

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink