hirdetés

Ezért dönts kutya mellett, ha beteg vagy

Vermes Nikolett

2023. június 22

Caucasian senior woman with white hair and blue eyes in white winter jacket and broken arm with bandage sitting in the garden

Komoly betegség esetén először nem a kutyatartás jut eszünkbe. Van esély a gyógyulásra? Meddig fog tartani ez a pokol? Ki fog megműteni? És még számos hasonló felvetés. Az állattartás gondolata fel sem merül, pedig sokkal többet segíthet, mint gondolnánk. A házikedvenc erőt és reményt ad.

hirdetés

Nem véletlen, hogy ma pszichológusok is javasolják az állattartást, ha krízis lép fel. Ugyanis a négylábú tereli a negatív gondolatokat, erősíti a felelősségérzetet, ritmust ad a napnak, vagyis megtart embernek az embertelen körülmények között. Meglehet, az eb nem mehet el gazdájával minden kivizsgálásra, és a műtét után sem lehet vele a kórteremben, viszont megkönnyíti a feldolgozást. Legyen szó egy daganatról vagy az alacsony felépülési esélyekről. De felelős döntés betegen magunkhoz venni egy kutyát?

A kutya feltétel nélkül kitart gazdája mellett

Tereli a rossz gondolatokat

Ma egyre magasabb számban képeznek úgynevezett terápiás kutyákat, de ebben az esetben nincs szükség speciálisan képzett állatra. Ellenkezőleg, egy kölyök a nevelése által plusz feladatot ad beteg gazdájának, aki így órákra is megfeledkezhet a betegségről. Valamint mindig jó beszédtéma a négylábú: hogyan halad az idomítása? Szobatiszta már? Milyenek az éjszakák? Barátkozik más állatokkal? Jó az állatorvosa? Ezek a kérdések elvonják a figyelmet a sajnálkozásról, ami megkönnyíti a daganatos vagy más lassan kialakuló betegségben szenvedő ember mindennapjait. Ez persze nem azt jelenti, hogy tilos az állapotról beszélni az eb miatt. Hanem azt, hogy a személy jobban irányíthatja a rá irányuló kérdéseket. Például nem kell minden családi és baráti találkozást ugyanazokkal a fájó párbeszéddel kezdeni. Ezért érdemes vállalni a kutyatartással járó feladatokat betegség idején.

Természetes, hogy komoly betegség esetén felelős gazdiként (vagy gazdijelöltként) annak lehetőségét is mérlegelnünk kell, hogy nem tudunk hosszútávon gondoskodni a kutyusról. Igaz, hogy a pozitív hozzáállás és a gyógyulásba vetett hit nagyon fontos, de ez nem zárja ki, a felkészülést egy szomorúbb forgatókönyvre. Ha biztosak vagyunk abban, hogy hiányunkban is szerető gondoskodást kap majd új kedvencünk, akkor betegen is vállalhatunk kutyát, ne féljünk beengedni az életünkbe. Ha ezt nem tudjuk biztosítani számára, akkor is van B terv.

„B” terv a kutya társaságára

Vannak, akik nem engedhetik meg, hogy háziállatot tartsanak, ameddig hosszadalmas kezelésekkel telnek a mindennapok. Viszont betegen sem kell lemondani a kutya társaságáról . Adámy Luca pszichológus például azért vett maga mellé egy kölyökkutyát, hogy általa új módszert kínáljon pácienseinek.

„A hetente tartott kutyaterápiás csoportunk rengeteg klienst bevonz, és azok is megszólalnak rajta, akik egyébként visszahúzódók, jellemzően nem beszélgetnek magukról”

– mondja a szakember, majd azonnal hozzáteszi, hogy egy terápiás állat a puszta jelenlétével is rendkívül pozitív hatással van az emberekre. Vagyis a négylábú egyaránt segít a komoly diagnózis feldolgozásában, illetve más lelki problémák esetében.

„Az egyik pánikbeteg kliensem például elmondta, hogy amikor a zebránál rosszul lett, ránézett a terápiás kutyára, Babérra, megsimogatta őt, és már ettől javult az állapota.”

Igazi lélekdoktor

Ismert több olyan történet is, amikor az elkeseredett beteg számára családtagjai választanak kutyát. Ugyanis sokan mindent elutasítanak, mivel attól félnek, hogy már nincs értelme házikedvencet tartani. Pedig az új, lelkes négylábú reményt ad, miközben javítja az önbizalmat. Egy nehéz egészségügyi állapot alatt óhatatlanul is összegeznek az érintettek. Számba veszik a sikereket és a kudarcokat. Ilyenkor a kutya abban segít, hogy önigazolást ad: gazdája igenis képes arra, hogy felelősséget vállaljon egy másik lényért. Tehát a négylábú inkább lelkitámasz a nehézség közepette, aki feltétel nélkül ragaszkodik társához. Ennek a megtapasztalása örömmel és elégedettséggel tölt el.

 

betegség dagantos megbetegedés kutya segít a pánikrohamon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!