hirdetés

Szívfájdító, miként teszi szebbé rákos kutyája utolsó napjait a szerető gazda

Szénási Szimonetta

2023. április 6 - Képek: Getty Images Hungary

A szerető gazda egy különleges listát készített, hogy a lehető legszebbé tegye rákbeteg kutyája mindennapjait. Még kenuzni is elvitte a border collie-t!

hirdetés

A Dralingtonban élő, 30 éves Samantha Stanleyt sokkolta a hír, mikor kiderült, hogy szeretett border collie-ja, Dolly rákos. A diagnózis felállításakor a kutya emlőjében levő daganat már átterjedt a nyirokrendszerre, így végstádiumot állapított meg az orvos, aki mindössze 8 hónapot jósolt Dollynak.

Már nem volt mit tenni

Bár az emlődaganatot eltávolították, a műtét nem volt elegendő, hiszen a rákos sejtek már bejutottak a nyirokkeringésbe. Az állatorvos azt mondta, hogy a kemoterápia sem jelent megoldást: lehet, hogy lassítaná a folyamatot, ám még ezt sem tudta garantálni.

A fiatal nő teljesen összetört, de elhatározta, hogy a lehető legboldogabban fogják eltölteni azt az időt, ami még kettejüknek megadatott. Ekkor kezdett bele a bakancslista összeállításába.

Minden, amire korábban nem jutott idő

A listára csupa olyan dolog került, amit mindig is szeretett volna kipróbálni Dollyval, de addig az időszűke miatt mindig elodázta őket. A közös kalandokban részt vett Samantha párja, Danny Wragg is. Együtt gyűjtik az emlékeket, amelyek egy életen át elkísérik majd őket. A sok kaland között kenutúra és a skót felföldekre tett autós kirándulás is szerepelt.

Rácáfolt a jóslatokra

Bár Dolly állapota folyamatosan romlik, gazdái szerint ő maga is mindent megtesz azért, hogy a lehetőségekhez képest teljes életet éljen. A közös programokat is élvezi, bár gyakran tűnik fáradtnak. Samantha szerint még mindig ugyanaz a bújós, szeretetreméltó és néha kicsit pimasz eb, akinek kölyökkora óta ismeri.

Az orvosi jóslat szerint Dolly ideje tavaly karácsonykor járt volna le, ám szerencsére a kutya még mindig együtt kalandozik gazdáival. Hétfőnként pedig egy kutyasétáltatóval tesz egy nagyobb kört, az erőnléte megőrzése érdekében.

Hihetetlen költséges

Dolly ápolása óriási anyagi terhet ró a fiatal párra, akiket megdöbbentett, milyen sokba kerül egy nagybeteg állat gondozása. Ők anyagi tartalékaiknak és kisállat-biztosításuknak hála meg tudták oldani, hogy előteremtsék a szükséges összeget, ám úgy határoztak, segítenek azoknak a gazdatársaknak, akik ezt nem tudnák megtenni.

(S)enkinek sem szabadna abban a helyzetben lennie, hogy azon aggódjon, hogy ki tudja-e fizetni az állatorvosi számlákat

fogalmazott a hölgy.

Samantha úgy döntött, hogy nagynénjével, Julie Bell-lel közösen elindul az áprilisi London Maratonon, hogy pénzt gyűjtsenek a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA), azaz a Beteg Állatok Népi Gyógyintézetének, ami az Egyesült Királyság vezető állatorvosi jótékonysági szervezete. Ezzel egyidőben Sam létrehozott egy JustGiving oldalt, ahol már mintegy 1300 fontot gyűjtött össze (ez kicsivel több, mint 574 ezer forint), és reméli, hogy hamarosan eléri a kitűzött kétezer fontos célt is.

állatorvos beteg beteg a kutya border collie daganat jótékonyság közös program kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda műtét rák rákos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!