hirdetés

Le kellett vágni a lábát, ma már focizik a ráktúlélő kutyus

Szénási Szimonetta

2023. május 31 - Képek: The Mirror/Facebook

A törpe schnauzer korábban agility bajnok volt, és a betegség sem állíthatta meg a kutyát. Így van most Freddie.

hirdetés

Freddie története erőt adhat azoknak, akiknek kedvence olyan súlyos betegségben szenved, mint a rák. A diagnózis ugyanis nem egyenlő a tragikus véggel! A törpe schnauzer lábában rosszindulatú daganatot fedeztek fel. Mikor kiderült, hogy a kutya rákos, számolni kellett a legrosszabbal, de sikerült megmenteni az életét. Ehhez azonban amputálni kellett a jobb mellső lábát. A sportfenomént ez sem állíthatta meg, s azóta új sportágban jeleskedik.

Freddie mellső lábát egy rosszindulatú daganat miatt amputálni kellett.

Ártalmatlannak hitték

A 70 éves Bob Boyle letaglózta a hír, miszerint az orvos rosszindulatú daganatot talált szeretett kutyája, Freddie lábában. Ráadásul a doktor nem biztatott sok jóval, így felkészítette a férfit, hogy talán örökre el kell búcsúznia kedvencétől.

Ahogy visszaemlékezett, kezdetben azt hitték, valami beszorult a kutya mancsába, azért rázogatja. Majd miután elvitték orvoshoz, és kiderült a valódi ok, teljesen ledöbbentek, és érthető módon borzasztóan aggódtak, hogy roppant társaság- és emberkedvelő jószáguk miként viseli majd a rá váró megpróbáltatásokat.

Úttörő műtét

Az esélyek ellenére a törpe schnauzert rövidesen megoperálták a hertfordshire-i Davies Veterinary Specialists állatorvosi rendelőben, remélve a legjobbakat. Az egyetlen esélyt a részleges amputáció jelentette, ami után a kutya még élhet teljes életet – ahogy már sok példát hoztunk mi is háromlábú hősökről.

Az Egyesült Királyságban ez volt az első ilyen jellegű beavatkozás, amelynek során a csúcstechnológiás protézist a könyökízülethez rögzítették. Az orvosok és Freddie családja egy emberként bízott abban, hogy sikerül megmenteni a korábban agility-bajnok kutyát, akinek lételeme a mozgás. Ám a műtétet követő gyors regenerációra senki sem számított!

Az alábbi videóban láthatod, miként használja új lábát Freddie:

Mintha mindig így élt volna

Ugyanis Freddie a beavatkozás után mondhatni rekord gyorsasággal megtanulta használni az elvesztett mellső lábat pótló művégtagot. Mint gazdája elmesélte, alig néhány héttel az amputáció után már lábra is állt az új láb segítségével. Ahogy a férfi fogalmazott, ez számukra is hihetetlen volt.

Ebben közrejátszott a beavatkozást követő intenzív fizioterápia, valamint az orvosok és a gazda szoros felügyelete, de ne vitassuk el a kiskutya érdemeit, hiszen az ő tenni akarása nélkül ez nem sikerült volna!

A sikeres műtétet követően mindössze négy-öt héttel, a protézis segítségével sétált, trappolt és futott is. Most pedig már a focilabdát is imádja pötyögtetni

– mesélte ujjongva Freddie gazdája.

A fizioterapeuta is büszke rá

Diane Messum, a kutya gyógytornásza elárulta, hogy Freddie az első naptól kezdve tökéletes páciens volt.

A műtéti sebnek időre volt szüksége a gyógyuláshoz, mielőtt Freddie visszatérhetett a végtagöntésre, amelynek alapján elkészítették számára a protézist. Ez idő alatt teljesen mozdulatlan volt. Talán kezdetben nem tetszett neki, amikor az új lábat felhelyezték vagy levették, de a sok nyugtatásnak és kedveskedésnek hála most már úgy tekint rá, mint az a valami, ami megadja neki a szabadságot ahhoz, hogy testvérével, Gertie-vel felfedezze a világot

– osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Ő is megerősítette a gazdi tapasztalatit, miszerint Freddie mára szinte teljesen úgy jár vagy szalad, mint a műtétet megelőzően, sőt új képességre is szert tett a labdarúgás képében.

Mikor kiderült, hogy a kutya rákos, gazdái nem gondolták, hogy még focizni is fog

Fontos az ellenőrzés!

Ahogy Freddie történet is jó példa rá, néha még a legapróbbnak tűnő panaszok mögött is súlyos problémák állhatnak. Ám egy időben elvégzett állatorvosi vizsgálat még fényt deríthet a bajra, mielőtt késő lenne, így adott esetben életet menthet – mint a schnauzernél is. Csak ismételni tudjuk magunkat: mindig vidd el kedvencedet a soron következő kontrollvizsgálatra, ha pedig valami rendelleneset tapasztalsz, soron kívül is látogassatok el a rendelőbe!

agility állatorvos amputáció daganat háromlábú kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya rák kutya rákos műtét protézis rák rosszindulatú daganat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink