hirdetés

Az új rákterápia meghosszabbítja a halálos beteg kutyák életét: egy részük teljesen felépült a betegségből

László Enikő

2023. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az őssejteket úgy módosították, hogy a késői stádiumú rákban szenvedő házi kedvencek kezelésére alkalmas terápiát végezzenek, megőrizve a jó életminőséget és meghosszabbítva az életüket, ami potenciálisan jobb megértést eredményezhet a rákkezelésekről és azok alkalmazásáról emberek esetében.

hirdetés

A kutyák az emberek legjobb barátai, és mindig rendkívül megterhelő a gazdiknak, ha szeretett kedvencük halálos betegségben szenved. A rák vezető halálok a kutyáknál, és amikor késői vagy terminális betegséget diagnosztizálnak náluk, gyakran nem állnak rendelkezésre kezelési lehetőségek. Egy közelmúltbeli tanulmányban azonban a kemoimmunoterápia egy új formája ígéretes kezelésnek bizonyult a kutyák életének megváltoztatásában.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem transzlációs kutatási programjának tudósai őssejt-precíziós mérnöki technológiát alkalmaztak a rákos ebek kezelésére. A Too Heng-Phon által vezetett tanulmányban a csapat módosította a mezenchimális őssejteket (MSC), amelyek képesek rákos daganatok felkutatására. Ezek a módosított sejtek egy erős „megsemmisítő kapcsolót” (citozin-deamináz) hordoznak, amely magas, lokalizált rákölő gyógyszer koncentrációját állítja elő a daganatos környezetben, és ezt követően rákellenes immunitást indukál. Ennek a terápiának a kutyák kezelésére való kifejlesztése a rákgyógyítás pontosabb megértéséhez vezeti a csapatot. A kutatás elősegíti a terápia humán betegekben való alkalmazását, mivel a rákos megbetegedésekben szenvedő kutyák segítése értékes támpontokat ad az emberi rákos megbetegedésekről.

Too egyetemi docens elmondta: „Az őssejtek rákkezelésben való újrahasznosításához általában vírusokat használnak a terápiás gének sejtekbe való bejuttatására. Mindazonáltal olyan nem vírusos génszállító platformot terveztünk, amely nagy mennyiségű terápiás gént juttat be az őssejtekbe, hogy hatékonyan megsemmisítsék a kontroll nélkül növekvő rákos sejteket. Ezzel a biztonságosnak bizonyult és állati betegeknél ígéretes klinikai előnyökkel teli terápiával reméljük, hogy hatékony kezelési lehetőségeket tudunk kidolgozni a rákos betegek számára is, melyek javíthatják egészségi állapotukat életminőségük veszélyeztetése nélkül.”

A technológia alkalmazása rákos kutyákon

A NUS Medicine csapata által kifejlesztett technológiát először 2018-ban alkalmazták kutyákon Szingapúrban. A kutatócsoport ezt követően több állatorvossal és intézménnyel működött együtt, összesen 65 kutyát, valamint két macskát kezeltek. A betegek végbél-daganattal, tüdőáttétekkel és szarkómával küzdöttek. Először az MSC-ket kapták meg közvetlen, a daganat helyére adott injekcióval vagy véráramba juttatva, majd néhány napon keresztül a gombás fertőzések kezelésére általánosan használt gyógyszert tartalmazó tablettákat kaptak. Egy hét elteltével a ciklust még két hétig megismételték, mielőtt az első kúra befejeződött. A csapat ezután figyelemmel kísérte a betegek állapotát, és szükség esetén megismételte a tanfolyamot.

67-ből 56 állatnál mutattak pozitív eredményeket

A három-nyolc hétig tartó kezelésben részesülő betegek közül 56-nál mutatták a pozitív válasz jeleit. Két állat rákmentes maradt legalább 30 hónappal a kezelés után, míg 46 beteg 2-32 hónapon keresztül jó életminőséget mutatott. A vizsgálatban résztvevő összes állat kezelési folyamata során nem figyeltek meg jelentős mellékhatásokat – valószínűleg a terápiás sejtek lokalizált jelenléte miatt, amelyek a daganatos környezetben maradnak.

Az emberi rákkezelés terén elért meghatározó előrelépések ellenére az állati betegek onkológiai terápiáinak kifejlesztésében jelentős elmaradás tapasztalható. 2009-ig minden állatot generikus humán kemoterápiás gyógyszerekkel kezeltek, mivel nem voltak állatspecifikus rákellenes szerek, amelyeket a hatóságok jóváhagytak volna. Dr. Lee Yee Lin a tanulmány egyik szerzője, azt mondta: „Remélhetőleg a terápia a közeljövőben a kutyák számára elérhető standard lehetőségek egyikévé válik, hogy több beteg részesülhessen belőle.”

beteg a kutya daganat daganatos betegség daganatos kutya kutatás kutya rák kutya rákos rák rákkezelés rákkutatás rákos kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink