hirdetés

Kutyákon sikert mutat a prosztatarák elleni gyógyszer: így segíthetnek rajtunk négylábú barátaink

László Enikő

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák sokkal jobb tudományos modellnek bizonyulnak a prosztatarák tanulmányozására, mint az egerek, amelyek tipikus állatai a laboratóriumban az ilyen típusú vizsgálatoknak. Egy kutatás során a kutyák segítségével a tudósok feltárták a rák által az immunrendszer kikerülésére használt utakat, és azonosítottak egy antitest gyógyszert, amely jelentősen javítja a túlélési arányt.

hirdetés

Az egereket jellemzően modellként használják az előrehaladott állapotú prosztatarák kutatásában. De a köztük és az ember között lévő különbségek már régóta megzavarják az embereknél elért sikereket. A kutya azonban az egyetlen olyan állat, amely viszonylag gyakran prosztatarákban szenved, és a kutatók sokkal jobb alanynak találják őket az emberi betegek számára ígéretes gyógyszerek azonosításában.

A prosztatarák kutatása

A prosztatarák világszerte a férfiak leggyakoribb rákja. Léteznek olyan kezelések, amelyek a legtöbb esetben rövid ideig hatásosak, de végül a betegség előrehalad, és már nem reagál a gyógyító kezelésekre. A prognózis ezen a ponton túl jellemzően borús.

A kutatók azt feltételezték, hogy a fehérvérsejtek egy bizonyos típusa – a szabályozó T-sejtek vagy a Treg sejtek – gátolhatják az immunrendszer azon képességét, hogy felismerjék és ezáltal megtámadják a prosztataráksejteket (valamint néhány más típusú rákos sejtet). A Tregek alapvető szerepet játszanak az immunrendszerben, biztosítva, hogy a fehérvérsejtek, amelyek felismerik és megtámadják az idegen sejteket, ne tévesszék össze a szervezet saját sejtjeit az idegenekkel, és ne támadják meg azokat. Ugyanakkor azt is gondolják, hogy bizonyos típusú rákos sejtek rávehetik a Tregeket, hogy azt gondolják, hogy nem szabad megtámadni őket.

Az egerek túlságosan különböznek tőlünk

Még mindig sok a találgatás a tudósok körében, mivel a Treg-ek pontos szerepe és kimerülésük terápiás potenciálja a prosztatarákban továbbra is ismeretlen. Ezt a kihívást az is nehezíti, hogy az ismereteik nagy része egereken végzett vizsgálatokból és kísérletekből származik. Az egerek nagyon hasznosak voltak a tudósok számára, de az őket használó preklinikai kísérletek rendkívül gyengén jósolják meg az emberi kísérletek eredményeit. Ennek az az oka, hogy az egerek és rákos megbetegedéseik nagyon különböznek az emberektől génjeik, immunválaszaik, sőt tüneteik és rákos megbetegedéseik előrehaladása tekintetében is. Ahhoz, hogy túllépjünk a találgatásokon, jobb állatmodellekre van szükség.

A kutyák ebben is segítségünkre lehetnek

„Szerencsére az ember legjobb barátja ismét segítségünkre van” – mondta Shingo Maeda, a Tokiói Egyetem állatorvosi klinikai patológusa. „A kutyák prosztatamirigyei nagyon sok hasonlóságot mutatnak az emberekével” – tette hozzá. „Valójában ők az egyetlen olyan állatok, amelyek jelentős mértékben szenvednek prosztatarákban, és a rák klinikai jellemzői nagyon hasonlóak, – beleértve a késői életkori megjelenést és a rák növekedési mintáját – mint az emberekben.”

Családi kedvenceket vizsgáltak

Ennek eredményeként a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvtelésből tartott kutyákban előforduló prosztatarák – természetes előfordulása – hídként szolgálhat-e az egerek használata és az emberi betegeken végzett kísérletek között. Ezen túlmenően, mivel a kutyák élettartama rövidebb, mint az embereké, a kutyákkal végzett klinikai vizsgálatok rövidebb időszakon keresztül is elvégezhetők.

Tehát a kutatók a természetesen kialakult prosztatarákos kutyákkal két dolgot végeztek: először is a Treg-infiltráció hátterében álló molekuláris mechanizmust tanulmányozták, másodszor pedig az anti-Treg kezelés hatását ellenőrizték.

Az eredmények felhasználásával a kutatók preklinikai vizsgálatot végeztek kutyákon mogamulizumabbal – egy más fehérvérsejtekből klónozott antitesttel. A mogamulizumabot nem kapott kontrollkutyákkal összehasonlítva a kísérleti ebek csökkent Treg-keringést, javult túlélési esélyeket, és alacsony mértékű mellékhatásokat mutattak. A kutatók szerint ez nagyon ígéretes kezdet lehet az emberi prosztatarák gyógyításához.

kutatás kutya rák kutya rákos prosztatarák rákkutatás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink